2011. június 19., vasárnap

# adaptáció # amerikai

A jó, a rossz és a szép


A sorozatnak és nekem érdekes története van. Mikor 2009-ben megjelent a sorozat, akkor elég hamar elkezdtem nézni, mert tetszettek a promo képek. Aztán leálltam vele (idő hiány és az eleje nem is tetszett annyira, plusz tönkrement a számítógépem), majd hosszú idő után és a sok pozitív kritika "nyomására" folytattam a sorozatot. 

Tartalom:
"Stefan Salvatore (Paul Wesley) vámpír. Ezt azonban senki sem sejti a Mystic Falls Gimnáziumban, ahova váratlanul visszatér. Az iskolában beleszeret a gyönyörű Elenába (Nina Dobrev), aki szülei halála óta képtelen magára találni. Szerelmüket azonban sötét tikok árnyékolják be. Bár Stefan békés életet él, bátyja, Damon (Ian Somerhalder) halálos fenyegetést jelent a város lakóira nézve, köztük Elenára is. A vérszomjas Damont csak Stefan képes megállítani. Ahhoz azonban, hogy erejével és hatalmával felvehesse a versenyt, Stefannak is emberi vérre van szüksége."
Forrás: Port.hu

Vámpír mánia és utálkozók ide vagy oda, el kell ismerni, hogy a Vampire Diaries a maga katagóriájában (tinédzser sorozat) igen is erős. Eleinte bővelkedik a tinédzser történetek kliséivel (gimi, menő lány és fiú, barátnők, szerelem), továbbá ez lassú történetépítéssel párosul. Meg egy kis Twilight utó érzésünk lehet az első részek láttán. De érdemes kitartani, hisz a kibontakozó cselekmény ígéretesnek tűnik, egy egész érdekes és merész urban fantasynak lehetünk szemtanúi. A valóságban jól megférnek együtt a vámpírok és a boszorkányok (persze csak rivalizálással). Továbbá kapunk flashback részeket a 19. századi Amerikából rengeteg szép kosztümmel. Röviden, tömören: egy egész izgalmas vámpír sztorit kapunk, amely ügyesen kölcsönöz más műfajokból is. Az ős vámpír-rajongókat erőszakosabb és véresebb jelenetekkel próbálják rabul ejteni, és a szelíd lelkű nézők is megkapják a nekik járó szerelmi szálukat, háromszögüket.


A Vámpírnaplók az alapjaival teljesen beleillik a vámpír történetekbe. Adott egy nő (itt lány), akit vonz magához a veszély (vagy ő vonzódik?), az állatiság egy vámpír személyében. Aztán vannak a testvérek, akik akár Káin és Ábelnek is megfeleltethetőek (igaz, sokszor cserélnek szerepet). Ez nem olyan jellemző a vámpír történetekre, viszont a jó és rossz vámpír felállás igen (Interjú a vámpírral?): az egyik még őrzi emberségének maradványait, a másik pedig már teljesen átadta magát az állatiságnak. A főszereplőkön túl pedig kaptunk érdekes meg kissé unalmas mellékszereplőket is az archetípusok repertoárjából. 
A jól ismert figurákat a forgatókönyvíróknak sikerült fejlődőképes, kedvelhető szereplőkké formálni. Például Elena nem egy buta lányka, aki arra vár végig, hogy megmentsék, hanem megvan a magához való esze, bár sokszor túlzásba viszi az önfeláldozást. Stefan jámbor lélek, szőke herceg típus, aki bármikor feláldozza magát a "királykisasszonyért". Sokáig ebben a szerepben tetszeleg, viszont mikor rátör a vérszomj, az egész izgalmassá tette a karaktert. Természetesen a főszereplők csúcsa Damon, aki akasztófahumorával hódít, kegyetlen is, erkölcsi morálja a nullával egyenlő (Lestat jut eszembe azt leszámítva, hogy utóbbit nem a szerelem vezérli). Az őket alakító színészekre sincs panasz, Ian Somerhalderen látszik, hogy szeret Damon bőrébe bújni, Nina Dobrev és Paul Wesley tehetsége az izgalmas fordulatoknál mutatkozik meg igazán, de ott nagyon.

 A sorozat "külső csomagolását" is érdemes megemlíteni: szép és minőségi munka. A kameramozgás sokszor idézi a horrorfilmeket, így csak fokozódik a cselekmény "izgalom faktora". A TVD képi világára a Supernaturélhoz hasonlóan a sötét árnyalatok jellemzőek, de mivel ez egy tinédzser sorozat, így sokszor felbukkannak színes, barátságos környezetben játszódó jelenetek (főleg a flashbackeknél). 
Összességében nem egy olyan rossz a Vámpírnaplók. Az évad végi cliffhangernek köszönhetően mindenképpen végignézem a 2.évadot is. A sorozat egyedüli hátránya a lassú történetépítkezés, az unalmasabb karakterek, és az évad végi cliffhanger pedig egy nagy szemétség! Az egész évadot elnézve 8/10-et adok, s remélem, a következő 22 epizód is hasonló színvonalú lesz.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

meg fog változni a véleményed, amint elolvasod a Lestat a vámpírt. : D Lestat pont az a típus, aki kezdettől fogva mindig a jót, és a szépet keresi, bár ez az Interjú a vámpírralból nem derül ki. : )

Chibi Zsó írta...

Igen, a szép keresése nem mondható el Damonra. :D (vagyis az 1.évad alapján nem)

Follow Us @soratemplates