2011. június 6., hétfő

# 2006 # A mágus

A félrevezetett nyomozó


Ezzel a filmmel a Media Marktban szemeztem, gondoltam, egyszer megveszem. Aztán napokban láttam, hogy adni fogja a TV2, így inkább ott néztem meg. Kellemes, szórakoztató kosztümös film A mágus, de örülök, hogy nem vettem meg DVD-n.

Tartalom:
" Eisenheim, az ünnepelt mágus (Edward Norton) nem csak egész Bécset kápráztatja el mutatványaival, hanem az ambiciózus Leopold herceget (Rufus Sewell), Ferenc József fiát is. Ám amikor Leopold menyasszonya, Sophie (Jessica Biel) megpillantja gyerekkori szerelmét, Eisenheimet, és újra fellobban iránta a tűz, a herceg érdeklődése megszállottsággá válik. Uhl, a város főfelügyelője (Paul Giamatti) hirtelen egy sokkoló bűncselekmény kellős közepén találja magát, és miközben Leopold megbízásából egyre közelebbről figyeli a mágust, Eisenheim élete legnagyobb és legmesteribb trükkjét készül végrehajtani."

Forrás: Port.hu




Ahogy már mondtam, szórakoztató történet A mágus, csak nem épp moziba való (ha jól emlékszem, mozifilm). Látványvilágban megállja magát a vásznon is: a bűvész trükkjeit szemkápráztató effektekkel alkották meg, a jelmezek is gyönyörűek és korhűek. Viszont a történet bonyolultsága nem illik mozifilmhez (nem mintha ha bármelyik mai filmé illene), inkább egy tévéfilm szintű. A cselekmény nagy fordulatai könnyen kitalálhatóak, nem okoznak igazi meglepetést még "kikapcsolt aggyal" sem. Ennek ellenére a gyilkos kilétét illetően sikerült félrevezetnie a filmnek, így számomra működött a történet krimi része, izgalmas volt.


A főszereplőre, Eisenheim karakterére nem volt panaszom. Trükkös, csodálatra méltó, ahogyan egy bűvésznek lennie kell. A szerepet Edward Norton nem játszotta túl, jól állt neki ez a szerep. A főhős párja, Sophie már kevésbé kedvelhető karakter, átlagos papírmasé "megmenteni való nő". Amikor vásznon van általában szenved. Jessica Biel alakítása ehhez a figurához igazodik, nem mutat nagy játékot be. Kisebb csalódást okozott Uhl karaktere: nem az a tipikus nyomozó, unalmas alak, és esze sincs túl sok. Ha a mágus nem vezetné, nem sokra jutna. Paul Giamatti sem tudott meggyőző alakítást nyújtani ilyen szerepben.
Érdekes figura volt Leopold, aki Eisenheim méltó ellenfele szellemben is. Ezen túl hihetetlen makacssággal ragaszkodik a terveihez és pödri a bajszát. Rufus Sewell alakításával nem volt különösebb bajom, illett ebbe az erős karakterbe.


 Ahogyan már a történetnél is írtam a film technikai hátterével sem volt probléma. Történelem hű (hogy a történet nem az, más kérdés) remekül megidézi a századforduló Bécsét, kávéházakat és színházakat. Továbbá szépen megkomponált jeleneteket is láthattunk, főleg a színházas jeleneteknél. Egyedül az zavart, hogy sokszor indokolatlanul sötét lett a kép sarka. Ugye a flashbacknél vagy fowardnál használják, de itt - elvileg- a jelenben játszódó jeleneteknél is megjelent.
Röviden, A mágus kedves kis film egy vasárnap estére, hiába akart kicsit több lenni. 7/10-re pontozom, de csak az apróbb hibák miatt. Egyszer látni kell, de többször nem.

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates