2011. június 11., szombat

# A keresztapa # adaptáció

Mérföldkő a gengszterfilmekben


Tavalyi média órán A maffia filmek fejlődés történetéről kellett írni. Természetesen megemlítettem A keresztapa trilógiát. Úgy, hogy nem láttam. Vagyis órán néhány jelenetet láttam, amelyek tetszettek is. Részben emiatt akartam megnézni, másrészt azért, mert szégyennek érzem, hogy még nem láttam :D (mentségemre szóljon, hogy kicsiként láttam valamelyik. részt, de nem sokra emlékszem belőle Al Pacino fején kívül).

Tartalom

I. rész:
"A gengszterfilmek legnagyobbika, világhírű színészek és rendező munkája, minden idők egyik legnagyobb szabású maffiafilmje, a Keresztapa. A történet bemutatja azokat az embereket és azt a gépezetet, ami az olasz maffiában gyökerezve, a világ leghatalmasabb és legrettegettebb hatalmává vált az Egyesült Államokban. Figyelemmel követhetjük a kegyetlen, gyilkos módszereket, amivel a Corleone család feje dolgozik. Tanúi lehetünk a hihetetlen összetartásnak, az érdekek és a félelem összetartó erejének, ami ezt a világot jellemzi. Emberek sorsa, élet és halál kérdése dől el Don Vito Corleone dolgozószobájában. Egyesek védelemért fordulnak a nagyúrhoz, mások hadüzenettel érkeznek. A rivális maffia, a Tattaglia család ugyanis végső leszámolásra szólította fel a Corleone családot. S a hadüzenet után az egész város lángba borul."

II. rész:
"Vito Corleone halála után Michael lép apja örökébe. A férfi szerteágazó kapcsolatrendszerének felhasználásával új profilt alakít ki a családja vezette maffiának. Hamarosan azonban újabb összeütközések és árulások veszik kezdetüket, amikben az új vezetőnek helyt kell állnia. S Michael nem habozik a legveszedelmesebb fegyverekhez nyúlni, hogy hatalmát, befolyását és pénzét megtartsa, s védelmet biztosítson a családjának. Eközben az is kiderül, hogy néhai apja hogyan alapozta meg a Corleone család hírnevét."

III. rész:
"Michael Corleone egyre inkább úgy érzi, hogy családja tevékenységeit ideje lenne legalizálni. A régi típusú maffiának ugyanis mára már leáldozott. Ezért dönt úgy, hogy a szerencsejáték-iparból kiszállva inkább a tőzsde és a bankvilág irányába fordul. Így kerül kapcsolatba a Vatikán egyik bankjával is. S hamarosan olyan üzletet kötnek, ami végleg eldönti a Corleone család sorsát."

Forrás: Port.hu


Ahogy anno a dolgozatomban is írtam, A keresztapa trilógia új megközelítésbe helyezi a maffia filmeket. Az 1. részben Vito Corleonét láthatjuk végnapjaiban, majd örökösét, Michaelt. Az új keresztapát az előző maffia és bűnöző filmekkel ellentétben közelről ismerjük meg. A film során nem csak kegyetlenségéről és eszéről ad bizonyosságot az ügyeletes gengszterünk, hanem emberi oldaláról is. A maffiás témában ez a család iránti szeretetben teljesedik ki: Michael mindent megtesz családja védelmében, miközben folytatja apja hagyományát is. Azonban a pokolba is vezető út jó szándékkal van kikövezve: a mészárlások és a bosszúk elveszik azt, amit a keresztapa úgy védelmezett. Megpróbálja hibáját helyre hozni, azonban erre már nincs esélye, mivel képtelen megváltozni. A trilógia tragédiával végződik. A véres bosszúk és leszámolások mellett fokozatosan darabokra eső magánéletét ismerhetjük meg a három epizód során.

Mindhárom alkotásra elmondható a lassú történetszövés, a mindennapos cselekvések bemutatása: ezek teremtik meg az igazi hangulatot. Az akció jelenetek aránya nem olyan látványos, mint a mai daraboké, de ez így tökéletes, nem is illene a '70-es évekhez a hatásvadászat. Itt mindenkit aljasul lelőnek vagy megfojtanak, persze a lecsapásokat alapos tervezgetések előzik meg. Ezek a vonások szintén elmondhatóak az összes epizódra.
A trilógia legerősebb darabja mindenképpen az első rész, hisz ez bontja meg a film előtt létrejött állapotot, mondhatni válságba juttatja a családot. Itt még láthatunk kidolgozott bűntetteket, meglepő fordulatokat, s a lassú történetvezetés sem idegesítő. A feleség verés száltól eltekintve tökéletes alkotás az első rész.
A második rész már nem tudott lekötni. Kevesebb volt az akció és több a tárgyalás, amikre nehezebb odafigyelni, nehezen köt le. A keresztapa 2 érdekes része inkább Michael küzdelme feleségért és gyermekeiért, ebből is alakul ki a film végi katarzis.
A harmadik epizód már méltó az elsőhöz. Ami tetszett, hogy visszatértek a kidolgozott bűncselekmények Vincenten keresztül. A háttérben tovább fokozódott Michael magánéleti drámája, s elérte a végső katarzist. Talán ez a rész tetszett a legjobban.


 Összességében A keresztapa trilógia jó helyen van, nem hiába van körülötte "hype", évek óta nem készült hasonló film. A világ legjobb filmjeinek egyike, kötelező megnézni legalább egyszer. Pontszámom 8/10 ez a tipikus férfi film.

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates