2011. június 27., hétfő

# anime # Charcoal Feather Federation

Szárnyalunk a falon túl


Ezzel az animével szintén artbookokon keresztül ismerkedtem meg. Sokáig terveztem a megnézését, végül egy Mondo-s kritikának köszönhetően szántam el magam a Haibane Renmei-re. Hiba volt ilyen sokáig tologatnom a történetet, hisz egy fantasztikus világ tárult elém.

Tartalom:
"A sorozat főszereplője Rakka, aki éppen a sorozat első részében születik meg, s lesz belőle Haibane (angyalra hasonlító lények, de nem angyalok!). Rakka onnantól Glie városa mellett él, amit egy hatalmas fallal kerítettek körbe. Ezen a falon csak a Toga engedélyével lehet átmenni. Rakka nem emlékszik végig a burokban látott álmára, csak arra, hogy zuhan. Erről kapta a nevét, rakka annyit jelent, hogy zuhanni. Az ő életét követhetjük nyomon, ahogyan lassan beilleszkedik a Haibane társadalomba. Viszont egy nagy titka van, amit nem szeretne a többieknek elárulni. A szárnyai lassan kezdenek feketévé változni. Ez az egyik jele annak, ha egy Haibane bűnhöz kötött. A történet középpontjában először az ő vívódásait láthatjuk, majd ezután Reki kerül bajba, és lassan elveszik minden remény, hogy jól végződjenek a dolgok."
Forrás: Animeaddicts


Ettől a történettől ne várjunk akciódús jeleneteket, mert nem erről szól, nem ezen van a hangsúly. Igaz, képletesen, de az élet, a világ nagy kérdéseit feszegeti a Haibane Renmei.
Glie egy földi paradicsomnak tűnő hely, amelyből nincs kijárás, csak is a felkészült haibane-k számára, akik készek egy új életre, pontosabban az áldásra. A sorozat tényleges cselekménye ezt hangsúlyozza ki: mi a bűn, ki is igazából a bűnös, miért nyerhet a bűnös megbocsátást. Ezekre a kérdésekre keresi a két főhősünk, Rakka és Reki a válaszokat. A bűn kérdés körén túl megjelenik a világ eredetének kérdése, a távozásunk utáni világ kiléte és a születéssel kapcsolatban is elhangzanak magvas gondolatok.
A cselekmény egész lassan indul el: Rakka születése után hat részen keresztül ismerkedünk Glie világával és a haibane-k életével, de ez nem ront a történet élvezhetőségén. A sorozat szinte tökéletesen felvázolja a mese világát, a néző szinte ott érzi magát. Amíg békésen járjuk be ezt a kis földi paradicsomot, szinte hideg zuhanyként ér minket Spoiler! Kuu kirepülése a falon túli világba. Spoiler vége. A fordulópont után akció és nagy mozgalmasság nélkül is igen izgalmasra sikeredett a történet, habár a befejezés bőven hagyott megválaszolatlan kérdéseket. A nyitott vég sokszor jól el tud sülni, de itt szükségesnek éreztem volna egy kis kiegészítést a felépített világgal kapcsolatban. Például miért van szüksége a haibane-knak glóriára, pontosan mikor is repülhetnek ki, továbbá nyitott kérdés maradt a megkövesedett könyv


Az anime során leginkább Rakát és Rekit ismerjük meg, de a többiekre is jut idő, hamar megszerethető figurák ők is. Nem erősen karakteres figurák (kivéve Kuu-t, aki mindig állandóan futkosott és talpon van, és persze Kanát, akinek mindenről megvan a saját és megdönthetetlen véleménye), de ennek ellenére azt lehet mondani, hogy nem papírmasék. Mindegyik figura megért volna egy kicsit fantáziadúsabb jellemet, de persze 13 epizód során nem lehetett volna kibontakoztatni őket.
Egy valamiben vitathatatlanul tökéletes az anime: animáció. Azon ritka japán animációs sorozatok egyike, ahol az arcok nem hasonlítanak egymásra, könnyű megkülönböztetni őket (úgy szólván, ha levetkőztetnénk és leborotválnánk a figurák fejét, még akkor is fel tudnánk ismerni). Bár nehéz volt egyes szereplőkről eldönteni, hogy fiú-e vagy lány, de ez a kérdés végül megoldódott. Ezen túl finom, pasztelles színek uralkodnak, nem bontja meg a színi világot egy rikító szín vagy oda nem illő árnyalat. Továbbá a háttér is realisztikus, valósághű, ami segít jobban elmerülni Glie világában.

Összességében a Haibane Renmei egy kedves kis anime komoly filozófiai kérdés feltevésekkel. Ami rossz oldala, az a rövidsége, így nem minden tud kiteljesedni. Mindenképpen érdemes végignézni, hisz kellemes kikapcsolódást jelent és emellett szép üzenetet fogalmaz meg. A pontszámom 8/10.

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates