2011. június 2., csütörtök

# 2006 # Amanda Seyfried

Egy élet, amelyet mi választottunk


Erre a sorozatra teljesen véletlenül bukkantam rá. A bloggerek véleménye annyira felcsigázta a kíváncsiságomat, hogy nem tudtam nyárra tolni a Hármastársakat, azaz a Big Love-ot.

Tartalom:
"A poligám Bill Henrickson Salt Lake Cityben él. A férfi megpróbálja kielégíteni a három felesége - Barb, Nicki és Margene - és hét gyermeke érzelmi és anyagi szükségleteit. A sikeres üzletember már a második "Home Plus" szupermarketjét nyitja meg. Ezúttal azonban nem várt akadályba ütközik Roman személyében."
Forrás: Port.hu


 
Ahogyan azt az elemzések megjósolták, a Hármastársak 1. évada nem tekinthető a legjobb kezdésnek. Legalábbis a cselekményvezetést illetően. Az első epizódban rengeteg szál indul el, amelyek az évad végére akár ki is csúcsosodhatnának. Azonban ezek az utolsó rész előtt bőven befejeződnek, közben újabb történetszálak indulnak. Utóbbiak közül vannak tiszavirág életűek (azaz egy epizódban lezárják), de akadnak akár több epizódon átívelők is. A leghosszabb életű Bill és Roman konfliktusa, amelyben hol Roman, hol pedig Bill támad. Olyan az ő harcuk, mint a viperáé és a mongúzé.
A férfiak küzdelme mellett folyik a három feleség mindennapi élete, az ő különös konfliktusos, de szeretetteljes kapcsolatuk. A három nejben a nők különböző archetípusait láthatjuk, így különböző úton is próbálnak meg tökéletes feleséggé és anyává válni. Hármuk között konfliktusok természetesen előfordulnak a közös férj ürügyén, vagy a jellemük közti különbségek miatt, de ezek mindig elsimulnak a közös cél, a család összetartása érdekében. Szép üzeneteket közvetít a három feleség, s valahogy az ő történeteik sokkal érdekesebbek és drámaibbak, mint Bill és férfitársainak kakaskodása. Az ő történeteik igaz rövidebbek, mint Billéi, de nagyobb katarzist ér el a nézőnél. Ezek az asszonyok a hétköznapok próbatételeit élik át kissé nehezebb helyzetben, mint bárki más, hisz osztozniuk kell férjükön. Több női életsorsot láthatunk, csak épp egy fedél alatt.


A feleségek konfliktusai talán nem is lennének olyan izgalmasak a már említett teljesen eltérő női alakok nélkül. Barb a család irányítója, mivel ő Bill első felesége. Irányító családanya szerepe mellett megpróbál modern nőként (dolgozni megy) élni, ezáltal megvalósítja a férfi mellett álló egyenrangú nő eszményét. Ez szüli közte és Nicki között a konfliktust. A második feleség a konzervatív nőt képviseli (erre utal múltja is, ugyanis egy poligám szektából érkezett a modern társadalomba, ahol az ősi elvek szerint élnek). Nicki célja gyermekeit a régi erkölcsök szerint felnevelni és megvédeni őket a jelen romlottságától. Céljaival ellenkezik az a környezet, ahol jelenleg él, így ritkán mutatja ki érzelmeit, igyekszik ridegnek mutatni magát. Ha igazi csapás éri, lehullik álcája, azonnal pánikba esik.
A feleségek közül - mondjuk ezt - a kívülálló alak Margane, a legfiatalabb feleség. Friss házasként bizonytalanul próbálgatja a feleség-és anyaszerepet, többször viselkedik tinédzserként, mint felelős felnőttként. Margane teljesen tisztában van vele, hogy nem mintaanya, ezért hihetetlen szorgalommal és kitartással próbál megfelelni az elvárásoknak és ügyesen venni az akadályokat. 

A három feleség alakja hosszú oldalakon át elemezhető, röviden annyit lehet róluk elmondani, hogy mind jól kidolgozott, kellően árnyalt szereplők. Ilyen összetett karakterekhez tehetséges színésznőket kellett összetoborozni, a HBO természetesen nagy hangsúlyt fektetett erre is. Barb szerepében Jeanne Tripplehornt láthatjuk, aki képes hitelesen eljátszani ezt a szerepet annak ellenére, hogy Barb nem a kedvence. A szemmel verő Nicki szerepében Chloë Sevigny, aki egy kis titokzatosságot ad karakteréhez. A harmadik feleséget egy ismertebb színésznő, Ginnifer Goodwin játssza, aki megjelenésével azonnal belopja magát az ember szívébe, s ebből a bájból bőven átragad Margene karakterére is.

 A feleségek mellett a gyerekek mindennapjaiba is betekintést nyerhetünk, főleg a két idősebb gyerekébe, Sarahéba és Benniébe. Izgalmasnak tűnik az ő próbálkozásuk a "normális" élet elérésében, de az 1. évadban nem jut elég idő jellemük bemutatására, így csak darabokban tárul elénk életük.
Gyerekek közül még érdemes kiemelni a Boróka telep leányát, Rhondát. A feleségekhez hasonlóan ő is elég árnyalt szereplő. A sorozat elején rémisztő, hogy milyen kötelességtudattal fogadja el sorsát, azonban az évad végére lázadóvá válik, ahogy egyre jobban megismeri a külvilágot.
Mellékszereplők közül érdemes kiemelni Louist, Bill anyját, aki igazi szórakoztató színfolt a Hármastársakban. Megjelenése azonnal feldobja a történetet.


A sorozat technikai részével nincsen semmi gond, esetleg a Utah-i háttér tűnik néha túl műnek. Számtalan jól megkomponált jelenet látható, amelyek kellő hatást gyakorolnak a nézőre, hogy felrázzák a punnyadásból. A leghatásosabb jelenetet az évadfináléra tartogatták, igazi hidegzuhanyként érték a nézőt is az események, nem csak a szereplőket.

Azt kell mondanom, hogy remek sorozat a Hármastársak, de nem a történet miatt. Az epizódok alatt többször unatkoztam, a történetszálak között nem sok összefüggést láttam, nem haladt a sorozat egy bizonyos cél, végkimenetel felé. Nem tudom, hogy ez a további évadokra is jellemző lesz-e, de ha igen, akkor nekem ez nem jön be. Amiért a 2. évadot el fogom kezdeni a nyáron, az a szereplők. Remek, fejlődőképes karakterek tehetséges színészek által életre keltve. Remélem, hogy a történetvezetés javulni fog és több idő lesz a gyerekek bemutatására, s továbbá Bill is felhagy a bosszútervével. Ez az 1. évad most 7/10, de csak az évadfinálé miatt nem 6-os.

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates