2011. június 3., péntek

# 2009 # adaptáció

We save the world tonight


Az Axis Powers Hetalia akkora népszerűségre tett szert Japánban, hogy mozifilmet készített a történetből a stúdió. A premiert nagy várakozás előzte meg, majd hatalmas csalódás követte. Erről részletesebben.

Tartalom:
"Nagy veszélyt fenyegeti világunkat: űrlények változtatják fehér, érzelmek nélküli lényekké a földlakókat, és azok kultúráját. A nagyhatalmak nem ülhetnek ölbe tett kézzel, azonnal a harc színterére lépnek. Az emberiség sorsa és műveltsége Amerika, Anglia, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és Japán kezében van. És persze ott lengeti a fehér zászlóját Olaszország is. "
Forrás: Saját kútfő


Ez az alkotás sajnos több sebből is vérzik. Először is a műfaj. Ha a filmműfajokon belül akarjuk elhelyezni a Paint it White-ot, akkor sci-finek felel meg az űrlények végett. A történetben űrlények támadják meg a Földet: ezzel csak annyi a probléma, hogy a XXI. században már eléggé elavult ez a felállás a sci-fiben. Ha paródiaként akarták volna ezt a témát bemutatni, akkor nem lenne rossz húzás, de amit a történetírók nyújtottak, az paródiának se nevezhető.
A 60 perces film elején még történik valami: az űrlények könyörtelenül színtelen, kissé csálé dologgá alakítják a világ épületeit, az embereket pedig fehér figurákká. Az űrhajóra való bejutás után a történetet megspékelték logikátlan, érthetetlen jelenetekkel. A legidegesítőbbek a mellékszereplőkről való bevágások voltak, amelyek sehogy sem kapcsolódtak a cselekményhez (és a Hetaliás jelenet elválasztó klipecske... Egy filmben ez röhej!)
Igaz, a történet happy enddel zárult, de bőven maradtak kérdések, amikre nem kaptunk választ (és nem is fogunk). Egyik ilyen, hogy az űrlényeknek mi célja volt a fehérre festéssel, Sealand honnan tudta, hogy hol keresse a többieket, hogyan alakult Kanada és Kuba elsősegély szervezete és így tovább.


A Paint it White!-nak nem csak a története ilyen gyatra, hanem a a manga eredeti szereplőit is megalázza. Mindegyik figurával ugyanazokat a poénokat sütik el, amiket az anime első részeiben is, s ezt nem csak egyszer csinálják velük a film során! (ha még egy Canada desu-t meghallok, megőrülök!) Ha nem épp poénkodtak, akkor a jól bejáratott sablonos mondatokat használták, vagy épp nyögtek (ezt ne tessék félreérteni!).
Karakterek szempontjából nagy hiba, hogy a többieket csak felvillantották. Ha kihagyják őket, akkor a megmaradt perceket fordíthatták volna a történet kidolgozásra. Így Finnország, Ausztria és a többiek szerepe teljesen fölösleges volt, nem alkottak nagyot. Egyedül a metál Róma nagypapa felbukkanása jelentett némi változatosságot, dehogy annak is mi oka volt, az megfejthetetlen.


A bejegyzés végére maradjon a technikai megvalósítás. Erre kevesebb a panasz, de azért van rá. A figurák olyanok, ahogyan azt megszokhattuk az animében: aranyosak, illenek a Hetalia világába. Egész szép háttér is került mögéjük, szintén ebbe az univerzumba illő. Azonban az űrlények eltorzított hátteréből már kilógtak, megbontották a felépített harmóniát. Aztán amikor szereplőink űrlény ruhában (ami szintén fehér) szaladgáltak szinte egybeolvadtak a fehér háttérrel. Zavaró volt.
Továbbá a színárnyalatok sem voltak nagyon összhangban. Franciaország ruhája egyszerűen borzalmas volt. De ez legyen a legkisebb.
Ami a technikai megvalósításban pozitív, az a harcjelenetek. Ügyesek voltak, élvezet volt nézni (nem is tudtam, hogy Amerika lábbal pofoz. Biztos Chuck Norristól tanulta).

Összeségében a Paint it White! minden várakozást alul múlt. Érezni rajta, hogy csak a gázsi vezérelte a producereket, a minőségére már nem gondoltak. Amit ebben az alkotásban láthatunk, az az eredeti történet teljes meggyalázása. Reméljük, sikerül hamar elfeledkezni róla. 2/10-vel jutalmazom ezt a 60 perces élményt, de csak a metál Rómáért.

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates