2011. június 15., szerda

# adaptáció # amerikai-japán

Konichiwa, watasi wa Supernatural animation


Ki hitte volna, hogy külföldön ekkora népszerűségnek örvendenek a Winchester fivérek! 2010-ben a a japán Madhouse (a Death Note jegyzői) elkészítette a sorozat anime adaptációját az első két évad legjobb epizódjai alapján.
Be kell vallanom, féltem ettől a verziótól, hiszen az első karakter rajzok az amerikai felnőtt képregények és a japán animék különös keverékének tűntek, nem annyira tetszett. Azt kell mondanom, hogy mégis érdemes volt esélyt adni az animének, kellemes meglepetést jelentett.

Tartalom:
"Adott két testvér, Dean és Sam, akiknek az édesanyja különös és misztikus kicsit utópisztikus körülmények között meghalt egy tűzben. Ezután apjuk szinte megszállottan üldözni kezdi azt a valamit, ami végzett szeretett feleségével, így az ő és fiai normális életét felforgatva. Napjaik nem állnak másból, mint különböző szörnyek, szellemek és egyebek kivégzéséből. Egy idő után Sam ezt megelégeli, és elmegy egyetemre. Élete kezd normális formát ölteni (barátok, jó tanulmány, barátnő), aztán betoppan bátyja, Dean azzal a bejelentéssel, hogy apjuk eltűnt, miközben egy szörny után vadászott. Sam ugyan nehezen, de beleegyezett abba, hogy most az utoljára testvérével tart."


Aki az élőszereplős sorozat után ül le az animét nézni, annak szüksége lesz egy kis kitartásra. Akár egy ázsiai film amerikai remake-jének esetében, itt is nehéz egy másik kultúra tálalásában nézni az adott művet. A Supernatural animation esetében hamar meg lehet szokni a kultúrák találkozását, s végül még jót is szórakozunk rajta. A japán készítők igyekeztek megőrizni az eredeti sorozat amerikaiságát: a helyszín továbbra is az USA, a szörnyek is az angolszász és a városi legendák világából valók (kivéve a balszerencse istenét -  ő japán, de hát az eredeti sorozatban is találkoztunk japán szellemekkel), ismerős szereplők kerülnek elénk az epizódok során.
A történetvezetés érdekessége, hogy nem mindjárt az első részben ismerjük meg a fiúk múltját, hanem későbbi epizódokból: a testvérek múltja párbeszédeikből vagy flashbackekből áll össze a néző számára. Ez a megoldás jobban tetszett, mint a sorozatbeli. Továbbá az eredeti történet kiegészül új eseményekkel, eddig nem látott jelenetekkel (pl. Meg). A sorozat ritmusa viszont merőben eltér az élőszereplős változattól: mivel egy anime epizód 20 perces, így gyorsabb iramban kell a japán verzióban elmesélni a történetet. Hozzá lehet szokni ehhez a "rohanáshoz", de így rengeteg minden elveszik, ami az eredeti sorozatban megtalálható (például rengeteg poén, a nyomozás izgalma).


A bevezetőben említettem az anime "csomagolását". A színi világ "pozitívabb", barátságosabb a sorozatéhoz képest: a sötétebb beállításokat itt az uralkodó kék szín és a fény váltja fel. Az éjszakai jeleneteknél ezek a tulajdonságok még inkább felerősödnek, nem hozzák a nyugati horrorra jellemző ijesztgetést. Az árnyékolás az amerikai képregények hagyományát követi, amely kicsit furcsán mutat a tipikusan felnőtt anime figurákon. Viszont megalkottak az animátorok néhány igazán félelmetes jelenetet, az animáció lehetőségeit teljesen kihasználták (kedvencem az volt, mikor Bloody Mary hátrafordult úgy, hogy a fejét nem mozgatta: ez kis költségvetésű sorozatnál nehéz kivitelezni).


A szinkronra nem térnék ki nagyon, nézőtől függ, hogy mennyire képes átszokni a japán nyelvre és hanglejtésre. Mindenképpen másként játszanak, mint a nyugati kollégák. De ha az első részeknél nem adjuk fel emiatt, akkor túlélhető a japán szinkron. Viszont érdemes angolul is nézni az animét (nyáron érkezik a teljes angol szinkron), hisz a többi angol szinkrontól eltekintve egész igényes a Supernaturalé: Samet maga Jared Padalecki szinkronizálja. Igaz, Dean szerepét Jensen Ackles nem tudta végig vállalni, de Andrew Farrarral is lehet élvezni az animációt. 
Összességében kellemes meglepetés a Supernatural anime, a rajongóknak mindenképpen érdemes belepillantani. Azoknak az anime rajongóknak is ajánlott, akik nem ismerik az eredeti művet: izgalmas kikapcsolódást jelenthet ez a szörnyes-vadászgatós történet. A pontszámom 7/10, azért egyszer bőven elég megnézni.

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates