2011. június 29., szerda

# 2009 # 9

A rongybabák a nap hősei


Ezt az animációt körülbelül 2009 óta akarom megnézni, ugyanis megfogott benne, hogy kilenc különböző figurát mutat be egy egész ígéretesnek tűnő történettel és világgal.

Tartalom:
"A nem túl távoli jövőben a Nagy Gép segítségével a világ robotjai felülkerekedtek az emberiségen, és megtizedelték a humanoidokat. Miközben világunk darabokra hullott, misszió indult a civilizáció megmentéséért - egy kis csoportnyi rongybabaszerű teremtmény, akikbe az emberiség utolsó napjaiban egy tudós szikrányi életet lehelt. Ők túlélték az apokalipszist. A kis törzs tagjai csak számokon szólítják egymást, az 1-es egy háborús veterán, 2-es egy feltaláló, 3-as és 4-es a gesztusnyelven kommunikáló iskolás ikerpár, 5-ös mérnök, 6-os művész, 7-es bátor harcos, 8-as izomagy, a 9-es pedig vezetői képességgel megáldott lény, aki tudja, egyesíteni kell erőiket, ha fel akarják venni a harcot a legkegyetlenebb gépiesített fenevaddal."

Forrás: Port.hu


 Ígéretesnek tűnt a kis animáció, azonban csalódást okozott. Hiába ígérték a 9-et felnőtt "mesének", a történet mélységeit tekintve inkább gyerek filmbe való. Viszont a nyomasztó, apokaliptikus világ és a halállal járó csatározások nyomasztóak lehetnek egy kicsi számára. Tehát, kiknek írták igazából a 9 történetét?
A "mesével" már a legelején gondok vannak: in medias res kezdődik, nem ismerni a rongybabák létezésének okát, cselekvéseinek okait sem ismerjük. 1-es miért ragaszkodik annyira ahhoz, hogy meg se próbáljanak küzdeni? 9-es miért akar minden áron megmenteni mindenkit, és a többiek miért követik vakon 9-est? Aztán a karakterek között is elég homályosak a kapcsolatok: 9 új tag vagy régebbről ismerik? Továbbá az is kérdés, hogy mi értelme megmenteni a világot, ha a rongybabákon kívül nem él ott senki? És ők hogyan lennének képesek új világot teremteni? Jó dolog, ha egy mű kérdéseket tesz fel, és elgondolkodtat, de nem a cselekménnyel kapcsolatban kellene.


 A történet primitívségén túl nincs okom másra panaszkodni. A rongybabák különböző emberi jellemek, mindegyikben találni szeretni valót (na jó, 1-es kicsit beszűkült látókörű). Jelen van itt a céltudatos vezető, a maradi, a művész, a feltaláló, az ikrek, akik együtt ismerik meg a világ legapróbb részeit is, mérnők, az erőember és a harcos, aki ezúttal nő alakjában lép elő. A figurákkal csak annyi baj van, hogy nincs jellemfejlődésük, maradnak ugyanolyanok, mint a történet kezdetén, továbbá cselekedeteikre sokszor nincs indok (de ezt már fentebb részleteztem).

Fentebb említettem, hogy az animáció film világa sötét, apokaliptikus, nyomasztó, nem gyerek léleknek való. De ugye ez az animációs film felnőttek számára készült, így ez nem probléma. A megálmodott háttér, a sötét színek tökéletesen illeszkednek a történethez. Továbbá a figurák szépre sikeredtek, szinte életre kelnek a 3D animáció segítségével. Mozgásuk is egész realisztikus, nem "szakaszos" se a rongybabáké, se a gépszörnyeké.

Összességében a 9 számomra egy kisebb csalódás volt. A látvánnyal semmi baj nem volt, a karaktereknél elmaradt a jellemfejlődés, a történet pedig eléggé lyukasos. Így a pontszámom 6/10. Egyszer érdemes megnézni, de ha kihagyja az ember, nem veszít semmit.

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates