2010. szeptember 19., vasárnap

# amerikai # Cleo

Hosszú tologatás után

Eredeti kritika: 2010.03.13.

Ezen a héten sikerült befejeznem a Supernatural (magyarul Odaát) c. sorozat első évadát. Ez nagy teljesítmény tőlem, mivel barátnőm, Cleo lassan két éve fűz, hogy kezdjem el a sorozatot. Íme, elkezdtem, és be kell valljam, nagyon tetszik, és nem csak a két főhős miatt. Legjobb is lesz, ha kifejtem  a dolgokat, hogy legyen alapja a kijelentésemnek.
Történet:
Adott két testvér, Dean és Sam, akiknek az édesanyja különös és misztikus kicsit utópisztikus körülmények között meghalt egy tűzben. Ezután apjuk szinte megszállottan üldözni kezdi azt a valamit, ami végzett szeretett feleségével, így az ő és fiai normális életét felforgatva. Napjaik nem állnak másból, mint különböző szörnyek, szellemek és egyebek kivégzéséből. Egy idő után Sam ezt megelégeli, és elmegy egyetemre. Élete kezd normális formát ölteni (barátok, jó tanulmány, barátnő), aztán betoppant bátyja, Dean azzal a bejelentéssel, hogy apjuk eltűnt, miközben egy szörny után vadászott. Sam ugyan nehezen, de beleegyezett abba, hogy most az utoljára testvérével tart. A fiúknak egy női szellemmel van dolguk, aki az autópálya gyanútlan férfi sofőrjeit támadja meg. Jó, amerikai szokás szerint izgalmak után jön a happy end, a fiúk természetesen elintézik a szellemet. Sam nyugodtan és boldogan tér haza, örül, hogy visszatérhet a taposó malomba… Vagyis, mégsem: barátnőjét, Jessicát holtan találja a plafonra ragadva, majd tűz keletkezik. Sam mindenki nagy meglepetésére megmenekül, és bosszút esküszik a valami ellen, ami végleg tönkretette idilli életét, így csatlakozik Deanhez.
Ha nagyon gonosz akarok lenni, azt mondom, hogy ez a sorozat a Bűbájos boszorkák férfi verziója. De nem vagyok se gonosz, és közben ez nem is igaz, hülyeség. Nem fogom összehasonlítani a két sorozatot, nyugalom. Inkább leírom a jellegzetességeket, amik vonzhatják a nézőket.

1. Hangulat: Ami engem leginkább megfogott, az a sötét, thrilleres, már-már horrorisztikus hangulat, ami teljesen átszövi a történetet. Ezt leginkább a fénybeállításokkal és a kameraállással lehetett érzékeltetni. Azt szerettem a legjobban, hogy amikor  bármelyik részben mutatják a gyanútlan embereket, arra közelítenek rá, amelyikkel fog valami történni. És a 19. rész “A festmény bosszúja”  nagyon is kiemelked?ő hiszen ott váltakozva láthattuk a házaspárt a plánokban: olyan volt, mintha maga a kamera se tudná eldönteni, ki  is lesz az áldozat, így pedig fokozta a hangulatot.
A hangulathoz még hozzácsapnám a zenét is. A készítők részéről remek ötlet volt, hogy a 70-es, 80-as évek zenéit használták. Jó dolog, hogy az új trendeket követő Amerika egy sorozatában visszanyúl a múltba, legalább zeneileg. Ki is linkelnék néhány jó számot, ha nem bánjátok:
Emberek, jó ilyeneket hallani ebben a gépzenés korban.  Becsüljük meg a Supernatural zenéit.

2. Szellem históriák + krimi: Amiben benne van a mitológia, már nem lehet rossz- a számomra. Tetszik, ahogyan a szellemhistóriákat (pl. Bloody Mary) keresnek logikus megoldást ebben a szellemekkel teli világban, viszont ehhez nem lehet egyszerűen eljutni: össze kell rakni a darabkákat, kutatni kell a gyilkossági statisztikák között, akár egy rendes nyomozás esetén. Két műfaj elemeiből kevertek egy remek, könnyen fogyasztható történetet.

3. Humor: Hiába olyan sötét ez a sorozat, azért bővelkedik poénokban. A vicces jelenetek alapforrása általában a két fiú testvéri viszonya. Ez megnyilvánulhat egymás baszogatásában piszkálásában, vagy éppenséggel Dean köp be valamit. Ha nem bánjátok, kiírnám a szerintem legjobb beszólásokat.

Forrás: SuperNaturalfan
Zsaru: Van valamije, ami igazi?
Dean: Igen, a melleim.
--
Dean: Scotty, a mosolyával ki tudna világítani egy szobát. Nem mondták még magának?
--
Dean: Miért nem adsz elő neki egy privát vetkőzőszámot?
Sam: Kapd be!
Dean: Te kapd be őt! De ne szívd ki a nyakát, szegénykének!
--
Sam: Haver, én nem használom ezt a jelvényt.
Dean: Miért nem?
Sam: Mert azt írja, hogy Bikini Ellenőr vagyok!
--
A fenti linkre kattintva, többet is olvashattok.

4. Karakterek: Elérkeztünk arra a pontra, amikor kicsit húznom kell a sorozatból. A karakterek, nos… Kicsit felejtősek. Vagyis… Lehet kétféle szemszögből nézni. 1. Felejtősek! 2. Olyan normálisak, hogy közel érezzük magunkhoz őket. Bocsásson meg minden fan, fel is veszem a megkövezés elleni ruhámat, de engem annyira nem tudtak meghatni a karakterek itt az elején. A két főhős is olyan egyszerű. Dean a komolytalan, nagydumás bátyus, ezen kívül egy nőcsábász, Sam pedig a lázadó öcsike, és még néha hisztis. Lehet, ez csak innen az 1. évadból tűnik így, később változni fog. Mindegy, én így gondolom, viszont a történetnek nem tesz rosszat ezzel, mivel nem a karakterek viszik azt előrébb.
Ami még zavar: minden részben feltűnik a bajbajutott királylány. És ezek a lányok  ugyanarra a kaptafára épülnek fel, csak a nevükben különböznek, esetleg hajszínben, na meg abban, hogy némelyik bepróbálkozik valamelyik fiúnál. Na jó, egyedül Meg és a pap lánya (akinek nem jut eszembe a neve) voltak szimpatikusak, ők kicsit többek voltak ennél a bajba jutott lány szerepnél (főleg Meg  )

Még megjegyzem, hogy néha az is rossz, hogy kicsit kiszámítható a történet, főleg az elején, de aztán szépen feljön, és megszűnik ennek a lehetősége. Ügyesek ezek az  írócskák, remélem, 5. évadra nem laposodik el az egész. Bár már olyanokat olvastam az 5. évadról… Nem beszélek róla, gondolom, még sokan nem jutottak el odáig (köztük én se xD).
Hm… Azt hiszem, ennyit szerettem volna a Supernaturalról. Szerintem tovább fogom nézni, miután befejeztem a Gossip Girlt. Arról is meg kellene ejteni valamit, bár mintha korábban írtam volna egy rövid szösszenetet… Akkor mégsem. x) Mindegy. Aki új sorozatot keres, annak ajánlom a Supernaturaltot, ha szeret rémüldözni, vagy a 70-es, 80-as éveket, annak garantáltan be fog jönni ez a történet. 
Pontozás: 8/10 -> Csak a karakterek miatt, és néha kiszámítható a sztori.
Zárásként a szerintem legjobban sikerült 1. évados részek (angol címmel):









  • 1.03: Dead In The Water






















  • 1.05: Bloody Mary






















  • 1.07: Hookman






















  • 1.11: Scare Crow






















  • 1.12: Faith






















  • 1.14: Nightmare






















  • 1.19: Provevance













  • Nincsenek megjegyzések:

    Follow Us @soratemplates