2010. szeptember 27., hétfő

# amerikai # Cleo

Winchesterék végigcsinálták a Világvégét

Nem egészen úgy, de végül sikerült a 6. évad kezdése előtt végignéznem a 4. és 5. évadot a Supernaturalból. Lássuk, hogy miféle kalandokba csöppenhettünk a tesókkal.

Logikus sorrendben haladva következzen a 4. évad.

Történet: Dean és Sam hiába üldözte el Lilithet, Deannek mégis távoznia kellet, hisz az alkut, amit kötött öccse életéért, lejárt. Az idősebbik Winchester Pokolra jutott. Sam teljesen elkeseredett és hajthatatlanul keresi a megoldást bátyja visszahozására. Eközben Ruby új vadásztechnikákat mutat a fiúnak, amik elég szokatlanok az eddig ismertektől...
Eközben ismeretlen okokból kifolyólag Dean kijutott a Pokolból. Öccse keresésére indul, s a nagy találkozást követően kérdések egész sora merül fel bennük: kinek állt érdekében visszahozni Deant és miért? Nem is sejtik, hogy a "tettest" nem lent, hanem Fönt kell keresni...

Spoiler (bár már tuti mindenki látta, de biztos, ami biztos)
Lilith megjelenése elég jó előrejelzés volt a Bibliai vonulat megjelenésére, a 4.évad igazolta is ezt, amikor az írók előhúzták az angyalokat, mint ütőkártyát. Azonban ezek a fickók nem a jóságos szolgák, akiket általában elképzelünk: az Úr érzéktelen követői, akik pusztán atyjuk iránti szeretetből és engedelmességből teljesítik a Menny minden parancsát. Ezen okból száll a földre egy angyal, Castiel. Rajta kívül még megismerkedünk több küldöttel, akiknek neve ismerős lehet a Szent könyvből. Ilyen például Uriel és Anna, (ő pont nem) az arkangyalokkal is összefuthattunk, mint például Rafael. És persze azért jelennek meg, hogy közöljék a fiúkkal, hogy közeleg az Apokalipszis, hisz Lilith sorra töri fel a Pecséteket, amik arra szolgálnak, hogy zárva tartsák Lucifert a Pokol mélyén.


Mindenképpen jó húzás a Jelenések könyve, csak nehogy az írók megjárják (hallottam dolgokat, hogy aki átírt valamit belőle, az beteg lett - de biztos babona). A Supernatural világába illő ámde új lényeket láthattunk, akik nem is annyira nézik a földiek létét, sokkal inkább azt követik, ami meg van írva. Elég bátrak az írók, amiért néhány állandó vitaforrását adó vallási kérdést feszegettek. Legfontosabb, hogy él-e Isten? Ha igen, hol van?

Az apokaliptikus főszál mellett megmaradt a szörnyvadászat, amihez néha hozzáadták a Pecsét feltörésének megakadályozását, mint főfeladat. Sok új lénnyel nem találkoztunk, az ellenfelek főként démonok voltak, esetleg dühös angyalok elől kellett menekülni. Viszont a Monster movie epizódot kiemelném, hisz ott nem egy átlagos alakváltóval küzdöttek meg a fiúk, hanem egy filmkedvelővel. Mellesleg remek kis tisztelgés a régi szörny filmek előtt, ezért is külön kedvenc. :)
Az Impalás kocsikázás mellett tovább bonyolódott a testvérek viszonya. Ismét megismerhettünk egy szeletet a múltjukból, most Sam szemszögéből. Ami viszont nagyobb hangsúlyú, az a bizalom. Sam ugyanis Dean háta mögött démonvért iszik Rubyból, ami különleges erőket ad neki. Sejti, hogy ennek nagy ára van, de Ruby szavaiban bízva nem vesz erről tudomást (mellesleg elég érdekes, hogy Ruby új teste fekete hajú. Hm...). Miután ez világossá válik Dean számára nem képes teljesen megbízni testvérében, ami egész kis feszültséget okoz. Összességében a 4. évaban is megkaptuk a kellő drámát, izgalmat és persze humort. Néhány beköpés.

Dean: Azt a kurva!
Drakula: Ne folyamodjunk ily nyelvezethez az én arám társaságában.
Dean: Ok. (majd leönti)
---
Dean: Meg kell mondanom, hogy csalódott vagyok.
Sam: Te akartál meztelen nőket menteni.
Dean: Még szép, hogy akartam meztelen nőket menteni.
---
Castiel: Hello, Dean. Miről álmodtől?
Dean: Mi van, arra izgulsz, hogy alvó embereket bámulsz?
----

Ez az egyik olyan évad volt, amit teljes odafigyeléssel néztem, mindig volt mint izgulni. Azonban egy dolog bántott: a Pecsétek feltörésének megakadályozása (uh, ez szép terpeszkedő) nagyon a háttérben szorult. Ezt az írók is észrevették, és az utolsó részben azzal oldották meg, hogy "az angyalok igazából hagyták az egészet, mert meg van írva, hogy el kell jönnie az Apokalipszisnek". Nem tudom, hogy a többiek hogy vannak vele, de nekem ez a megoldás nem tetszett. Ha már el kell buknia a fivéreknek, akkor maguk bukjanak el és az angyalok is szomorkodjanak egy kicsit. Fájó szívvel, de 9/10.

Legjobb részek (szerintem):
  • Lazarus Rising
  • Are you there God? It's me Dean Winchester
  • Metamorphosis
  • Monster Movie
  • Yellow Fever
  • Heaven and Hell
  • After School Special
  • The Monster At End of The Book
  • Lucifer Rising
 Akkor 5. évad.

Spoiler
Történet: Sam hiába végzett Lilithtel, Lucifer mégis a Földre szállt. A fiúk épp szembenéznének magával az Ördöggel, amikor hirtelen egy repülőgépen találják magukat. Szóval elérkezett az Apokalipszis és Castiel sincs sehol, hogy segítsen. A fiúk tanácstalanul csöppennek bele a Világvégébe.
A Bibliai vonal tovább folytatódik, élén Luciferrel, aki porhüvelyét keresi, aki igazából Sam. Az angyalok közlik Deannel, hogy ő Micháel porhüvelye. A két testvér arra hivatott, hogy igent mondjon  a két angyalnak, hogy őket, mint földi testet felhasználva megvívhassák a mindent eldöntő küzdelmet. Winchesterék külön válnak, de végül együtt szállnak szembe Luciferrel és állnak ellen az arkangyalok akaratának.

És milyen a Világvége 2009 és 2010 között az írók szerint? Természetesen sokban támaszkodnak a Nagy könyvre, vegyük csak a Négy lovast, akiknek az évad végére fontos szerepük lesz a sátán visszazárását illetően. A szörnyek többé-kevésbé visszaszorulnak, itt minden a végső küzdelemre összpontosul Örültem is ennek, hisz nem igen tértek el a főszáltól, nagyjából egyenesen haladott az évad a végkifejlet felé. Dráma, izgalom, Impala és egy kis humor: minden megmaradt, amit eddig megszokhattunk. Esetleg az lehetett idegesítő, hogy elég sokszor verték a fejünkbe, hogy egyik fiú sem mond igent az arkangyaloknak.
Eddig nem igen emeltem ki jeleneteket, de most muszáj megtennem. Hármat engedjetek meg nekem. Először is a Two Minutes to Midnight epizódból azt, amikor Halál a Földön jár. Csodálatos jelenet: ismeretlenül megy az utcán, nem tudni, hogy kibe ütközik bele. Szeretem az olyan dolgokat, amik már kicsit szimbolikusak. Másik a Swan Song (ennek is milyen frankó címe van) kezdő jelenete, amikor az Impalával nyit és ahogy továbbfűzik hozzá a történetet. Nem tudom, hogy kinek az ötlete volt, de megérdemelne egy piros pontot. Minimum. Az utolsó kiemelendő dolog szintén ebből a részből, ez a kép:


A Luciferkó (Az emberke tragédiája idézve- olvassátok el!). De meg kell jegyeznem, hogy rosszul emlékeztem erre a jelenetre. Nem rég fotótam ki az epizódból és megdöbbenve láttam, hogy vasvillát rajzol az üvegre. Pedig én a fordított keresztre emlékeztem. Ha végiggondolom a villa a jobb, mert szimbolizálja azt, hogy mennyi tévedés él az ember tudatában Luciferről - amit ugye ő is említ. A vasvilla eredetileg Posszeidón jelképe. :)

Sok okoskodásom után jöjjön a pontszám. Végre nagy örömmel adhatok egy évadra maximális pontszámot, azaz 10/10-et. Nekem nem sok kivetnivaló akadt benne, majdnem minden percét élveztem.

Ööö... Beköpések most nincsenek, nem rémlik sok és a forrás oldalamon sincsenek.

Legjobb részek (szerintem):
  • Fallen Idols
  • I Believe The Children Are Our Future
  • Channing Channels
  • The Real Ghostbuster
  • Sam, Interrupted
  • My Bloody Valentine
  • Dark Side of the Moon
  • Point of No Return
  • Hammer of Gods
  • The Devil You Know
  • Two Minutes To Midnight
  • Swan Song
Azt hiszem ennyit szerettem volna. Kilenc-tíz hónap múlva újra írok Winchesterékről a 6. évadot illetően. Esetleg előbb, ha sikerül elolvasnom a sorozathoz írt könyvet (de nem hiszem).

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates