2010. szeptember 19., vasárnap

# 2010 # amerikai

Szuper - műfaj paródia - hős

 

Eredeti kritika: 2010.08.01.

Nem is tudom mikor olvastam róla először a Filmbuzin, aztán hallottam, hogy itthon is bemutatják… Hát menni kellett. Mentünk is Cleóval a West Endbe, kihasználva a Vodafone keddet.

Tartalom:
"A tini Dave rajong a képregényekért. A szuperhősökről olvasva elfelejti, milyen jelentéktelen az életben, azt, hogy nincs érzéke semmihez, a lányok meg átnéznek rajta. A srác gondol egy merészet, és elhatározza, hogy a példaképeit követve felcsap szuperhősnek. Testhezálló jelmezt rendel a netről, nevet ad magának, és elindul, hogy megtisztítsa városát a bűntől. Elszántságának csak a szuperképességek hiánya szab gátat. A felbukkanásának mégis híre megy. Ezzel felkelti az igazi "hős" apuka és a tizenegy éves, karatézó lánya érdeklődését. Jól jön a segítségük a helyi maffiafőnök elleni küzdelemben."
 Forrás: Port.hu

Először is, az előző bejegyzésem kedvéért megjegyzem, hogy erőltetett ez a szójáték. A netezők által kreált cím, az Oda/Basz sokkal jobb lett volna. Mert ez a film tényleg odabasz. Miért is?
Ami engem a legelejétől megragadott, a műfajparódia jellege. Mindenki ismeri az amerikai szuperhős filmeket: szuper erős fickó, aki megmenti a nagyváros lakóit a szuper gonoszoktól. És a szuperhősök sosem szereznek egyetlen karcolást sem! Na, ezek az alapok a Kick/Ass-ban teljesen megdőlnek. Önjelölt szuperhősünk, Dave  nem idegen bolygóról jött, nem marta meg egy radioaktív pók, nem is mutáns és még szuper felszerelése sincs. Marad a kemény edzés, a búvárruha és a két bot. Természetesen ilyen eszközökkel nem is ér sokat a bűnözők kései és pofonjai ellen. Véraláfutásokból és szúrt sebekből bőven ki jut a számára, de ennek ellenére is lelkesen küzd tovább a rossz fiúk ellen.
És van egy másik szál: Apa és Lánya, akik bizony szuperhősök. Nem, szuper erejük nincs, de Batmanéhez hasonló fegyver arzenállal viszont rendelkeznek (látszik is Big Daddyn, ki is a példakép). És miért ez az önkéntes hősködés? Hogy megállítsák a város drogdílerét. Bűnöző életeket nem kímélve robbant, gyújtogat és szúr a páros, Big Daddy és Hit Girl.
Természetesen a két történetszál össze is ér egy véletlen találkozás során.

Nos, ilyen ez a film, keverednek benne a műfajok, de az alapok (szuperhős film) ledőlnek. Igazi posztmodern alkotással van dolgunk.
A történettel nem volt semmi gond, szépen vezették a két szálat; a szereplők is rendben voltak, szerethetőek; humorból, akcióból és drámából egyaránt kaptunk; utalgatásokat a mai életünkre (pl. Myspace, Lost), na meg néha igazságokat is. Egyik, ami leginkább megmaradt, mikor Dave a benzinkút előtt verekedett, hogy megmentsen egy embert. A többiek persze csak nézték az egészet, meg filmezték. Kick/Ass rájuk kiáltott: Milyenek maguk? Csak nézik, ahogy öt ember szétver egyet? – Manapság tényleg ilyenek az emberek: ha valaki bajban van csak szépen néznek és nem tesznek semmit.
Sok szép dolgot leírtam a filmről, de voltak benne csúnya dolgok is. Elsősorban a sok erőszakos jelenet. Én úgy érzem, a kevesebb jobb lett volna. Másik: Történetvezetésbe annyi hiba csúszott, hogy a film második fele nagyon is Hit Girlre hegyeződik ki, pedig a cím Kick/Ass. És ha már Hit Girl… Alig siratta meg az apját, ami engem azért megdöbbentett, akármilyen kemény kis csaj. Harmadjára (és legfontosabb): A pozitív hősök lelkiismeret furdalás nélkül kaszabolták a bűnözőket. Jó, Hitéknél nem vártam el, hogy nagyon sajnálják áldozataikat, de Dave-nél nagyon is, hisz ő a kezdő egész végig. Nem, hidegvérrel belelőtte a tár a drogdíler embereibe.

Hm… Mást nem tudok hozzáfűzni. A negatívumok ellenére remek film, szerintem az idei év egyik legjobbja, bár nem tudom, Oscarra érdemes-e, de valamiért úgy érzem, fog kapni jelölést. Pontszám 8/10. Aki jól tűri a véres jeleneteket, szereti a kicsit beteg alkotásokat, nyugodtan üljön be a filmre, nem fogja megbánni.
Hm és jön majd a folytatás is.  (2011 vagy 2012-re) Engem megvettek.

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates