2010. szeptember 19., vasárnap

# amerikai # Cleo

Megint Odaát voltunk

 Eredeti kritika: 2010.08.05.

Nyáron megfogadtam, hogy a Supernaturalt eddigi 5 évadát biztosan végignézem, hogy ősztől majd egyenesen jöhessen a 6.  Iskolára való tekintettel csak így tudnám rendesen nézni (mármint heti egy rész).
A személyes bevezetés után jöjjön egy összevont vélemény nyilvánítás a 2. és a 3. évadról. A sorrendnek megfelelően kezdjük a 2. évaddal.
Tartalomról röviden annyit, hogy kijelentem, spoilerek (bár nem tudom, hogy rajtam kívül még ki az aki nem látta végig?). Oké, mehetünk tovább. Az előző évad végén Winchesterék súlyos balesetet szenvedtek és kórházba kerültek. John és Sam meg is úszták, de Dean… Csak egy hajszál választja el a haláltól. Bolyong a kórházban, ahol összefut egy kaszással, akivel próbál  alkudozni, kevés sikerrel. Eközben Sam Deant próbálja elérni, John pedig a sárga szemű démont űzi. Az üldözésből végül alku kerekedik: az apa feláldozza saját lelkét fiáért. Dean megmenekül, viszont John meghal. A fiúk gyászolnak és így folytatják további kalandjaikat.
Rövid vélemény az évadról: Amiket előző bejegyzésben felsoroltam, mint hibák egész jól felszívódtak. Végre kibontakozni látszik egy főszál a folyamatos démon vadászat mellett. A fiúkon kívül találkozhattunk profi vadászokkal is, mint például Bobby. A női karakterek is túl léptek a bajba jutott királykisasszony státuszon: találkoztunk itt kemény kezű vadász fogadósnővel, Ellennel és annak szintén kemény, kicsit nyüzsgő lányával, Jo-val. A fiúk is jócskán fejlődtek: Dean tud érzékeny is lenni, Sam pedig abbahagyta a nyavalygást – valószínűleg beletörődött a helyzetébe. Az ellenfelek is keményebbek lettek, nem mindegyiknél elég a só és a szentelt víz, sőt. Van olyan is, akit nem lehet megölni (célzok itt a kis istenségre). Az évad során mintha a humort visszafogták volna, egy részre tartogatták leginkább (Tall Tailsre).  Természetesen hallhattunk pár frappáns megjegyzést a fiúktól és Dean is perverzkedett eleget.

Hibaként talán azt tudom felhozni, hogy megmaradt a történet kissé kiszámíthatósága, meg eléggé előjött az Amerika a minden – értem itt, arra hogy még a pokol bejárata is az USÁban van. x D A pontszámom 9/10 (de nem utóbbi miatt).
Sorban következik (mily logikusan) a 3. évad.
Tartalom röviden: Sam és Dean ugyan végzett esküdt ellenségükkel, Azazellel, de a démon mesterkedésének hála kinyílt a Pokol kapuja és számtalan veszedelmes lény szabadult a Földre (vagyis csak Amerikára, of course). S nem csak ez az egyetlen probléma, hanem az alku is, amint Dean kötött Sam életéért cserébe. Egy  év és a lelke a Pokolba kerül…
Rövid vélemény: A forgatókönyv sztrájknak köszönhetően ez az évad 16 részesre sikeredett, de annál jobb lett. Leginkább a főszál került elő (megmenteni Deant), de természetesen láthattunk pár jó kis leszámolást is. Az ellenfelek ismét egyre keményebbek lettek és néha egy-egy érdekes információt is elkottyantottak a fiúknak a nagy, pokoli tervekkel kapcsolatban. Na meg egy új nagy ellenség is megjelent: Lilith. A démonok fejlődése mellett a nők is egyre érdekesebb figurák lettek. Feltűnt egy démonlány, Ruby és egy ember, aki démonokkal kereskedik, Bela Talbot, akinek érdekességképpen Lugosi Bela az álneve.
Ha már emlegettem Lilithet, akkor mondok Bibliát is. Nem annyira tűnt ki eddig, de a 4. évad első részéb?ő ítélve a további történések a Bibliára fognak épülni. És Lilithnek miköze a Szentkönyvhöz, ha nincs is benne? Igazából tényleg nem szerepel benne, de a zsidó mondák szerint létező személy és sok köze van a ma ismert történetekhez. Anikótól tudom, hogy Lilith Ádám első felesége volt, azonban elárulta férjét, s a Pokolba került, ahol összeszűrte a levet Luciferrel. Azért írtam le, mert várok valami ilyesmit a sorozatban, meg a Tragédia óta bírom Luciferkót, szóval az ő megjelenését is várom.
A humor természetesen ebből az évadból sem maradt el. Ismét a kis istenünk szolgáltatta a humort és az önkéntes szellemvadászó srácok, akik már Ghostfacersszé avanzsáltak – egy rövid időre.  Ami még pozitívum volt, hogy belepillanthattunk a fiúk múltjába és láthattuk, amint egy igazi, erős testvéri kapocs alakult ki köztük, ami leges legelső részekben elképzelhetetlen volt.
Nem tudom mi rosszat tudnék erről az évadról mondani. Nem igen volt már kiszámítható, viszont egyes részekben maradtak elvarratlan szálak, ezt főleg az elején figyeltem meg. Sajnos szelektív a memóriám, így most nem jut eszembe egy ilyen eset se. A 13. rész eléggé idegesített, de lehet, csak nem voltam ráhangolódva, vagy tényleg alapból ennyire irtózom bármiféle reality showtól. Még ami zavart, az a cím színe: az a kék… bántott engem. xD Na jó, nem. Csak egyszerűen nem tetszett a színválasztás, de ez az én bajom.

A 3. évad is szintén 9/10.
Így a beszámoló végén összeszedem, hogy melyek voltak a legjobb részek, szerintem. Zenéket most nem tudok linkelni, ugyanis nem igen jártam utána a számoknak. ^^”
2. évad részei:
 • Everybody Loves a Clown
 • No Exit
 • Crossroad Blues
 • Croatoan
 • Playthings
 • Tall Tales
 • What Is and What Should Never Be
+ a 2 évadzáró rész
3. évad részei:
 • The Kids Are Alright
 • Bad Day At Black Rock
 • Bedtime Stories
 • Very Supernatural Christmas
 • Malleus Maleficarum
 • Dream a Little Dream of Me
 • Mystery Spot
 • No Rest For The Wicked
Ezen kívül még pár beszólás úgy a két évadból. Nem sok, de azért… viccesek.
Sam: Na ne, Carly myspace-címe?
Dean: Ja, myspace, az meg mi a rosseb? De most komolyan, az valami pornóoldal?

Dean: Pillanat! Azok nem antik babák? Csak mert a srácnak hatalmas babagyűjteménye van odahaza, nem?
Sam: Rengeteg.
Dean: Rengeteg. Esetleg bemehetnénk körülnézni?
Nő: Nem is tudom…
Dean: Kérem, egyszerűen elolvad tőlük! Tagadja, de mindig öltöztetteti őket. Ilyen apró kis rucikba. Kérem, kiugrana a bőréből, ugye kiugranál, mi, mi?
Sam: Ki bizony!

Dean: Egy raklap hiedelem van az egyszarvúakról is. Úgy hallottam, ezüst holdsugáron repülnek és szivárványt lő ki a seggük.

Sam: Haver, eddig is elég igénytelenek voltunk a varázslatoknál, de ez viszi a pálmát. Spongya Bob-os takaró az oltár-terítő helyett?

Dean: Szóval szülinapod van?
Ben: Lebuktam.
Dean: Király a buli.
Ben: Öcsém, ez egy durván jó buli! És az az ugrálóvár ott van a szeren!
Dean: Ja, tetszik.
Ben: És tudod, kiknek tetszik még? A csajoknak! Az ott Jócsajföld fővárosa!

/Sam és Dean meglátnak egy nagy zöld békát/
Sam: Igen, igazad van, az teljesen normális.
Dean: Rendben, lehet, hogy tényleg mesék. Teljesen elcseszett mesék. De egy valamit mondok. Nincs olyan Isten, hogy megcsókoljam azt a rohadt békát!

Kicsi Dean: Mi az?
Kicsi Sam: (nyitja ki az ajándékot) Zafír Barbie?
Kicsi Dean: Apa biztos kislánynak tart.

Az idézetek forrása: Supernatural-fan
Azt hiszem ennyi lett volna a mondandóm. Cleoval nézzük tovább a 4. és 5. évadot, valószín?űeg majd arról is beszámolok így, egy összevont poszttal.

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates