2014. július 19., szombat

# 2011 # Együtt az ég alatt

Együtt az ég alatt


Együtt az ég alatt filmet a Moly nevű honlapon ajánlották, továbbá kedvezett a német tanuláshoz is (filmet nézni eredeti nyelven mindig sokat tud a szókincsen lendíteni). A trailer alapján egy érzékeny és finom filmnek tűnt Jan Schomburg filmje. 

Tartalom:
"Martha és Paul látszólag tökéletes boldogságban élnek. A férfi karrierje felívelőben van, elnyert egy remek állást is, így épp a napfényes Marseilles-be költöznek. Martha élete azonban egy pillanat alatt összeomlik, amikor két rendőrbiztos megjelenik nála és közlik vele: férje, Paul öngyilkosságot követett el. A nő a temetés miatt elkezdi megkeresni férje ismerőseit, s lassan rá kell döbbennie, hogy Paul éveken át, folyamatosan hazudott neki. A férjéről s a kapcsolatukról magában őrzött kép teljesen átértékelődik Marthában, akinek így még nehezebb szembenézni Paul elvesztésével. Hamarosan megismerkedik Alexanderrel, aki előtt titokban tartja szenvedését."

Forrás: Port


A megnézés után az Együtt az ég alatt a Lynne Ramsey Movern Callarja jutott eszembe, hiszen az alapszituáció ugyanaz: meghal a főszereplő kedvese. Ahogy Movern, úgy Martha is megpróbálja feldolgozni a traumát, továbblépni rajta. Ramsey filmjével ellentétben Schomburg egy viszonylag pozitív utat mutat be. Főhősnőnk a higgadt viselkedés és a teljes elkeseredés különböző állapotai közt ingadozik, miközben még férje titkai is napvilágra kerülnek. Ez csak súlyosbíthatná a helyzetet, de Martha inkább utolsó fogódzkodónak használja vagy pont a továbblépés eszközének - a további történések fényében dönthető el. Az viszont biztos, hogy a gyász különböző stációit azzal az érzékenységgel és finomsággal tárja a nézők elé, amely már a trailerben is érezhető volt. A férjjel való jelenetek igazán bensőségesek és őszinték; ezeknek tudatában még nagyobb az űr és a fájdalom Martha életében, amelyet a néző is így jobban érzékel. A férjhez fűződő jelenetek és érzések pedig későbbi jelenetekben is visszaköszönnek, akár egy sosem távozó kísértet.


Erős a film, Sandra Hüller fantasztikus alakítása pedig csak még inkább azzá teszi. Azonban számomra maradt nyitott kérdés a történetben, ami sajnos elrontja a remek élményt. Miért nem derült ki, hogy ki is volt valójában Paul? Az érthető, hogy maga Martha miért hagy fel a nyomozással (spoiler! találkozik Alexanderral spoiler vége), de ha már egy szerettünkről lehullott az álca, akkor nézzünk az álarc mögé is. Ettől a résztől eltekintve az Együtt az ég alatt egy kincs, ritkán látni ilyen gyönyörű és érzékeny filmet, amely továbbá még érdekfeszítően és átélhetően ad át érzelmeket. 8/10-as élmény, érdemes megnézni, ha valami szépre vágyik az ember lelke. 

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates