2011. augusztus 17., szerda

# adaptáció # Alice

Összeláncolva


Az utóbbi időkben a Pandora Hearts nagy népszerűségnek örvendett. Nem értettem az okát, viszont mindig belebotlottam valahogy. Már annyira zavart a dolog, hogy muszáj volt elkezdenem ezt az animét.

Tartalom:
"A nap eleinte jól indul, Oz épp a cselédek agyára megy, süt a nap, csicseregnek a madarak, a cselédek üvöltése visszhangzik mindenhonnan, egyszóval minden csodás. Ez szép és jó, azonban hamar elérkezik a nap rosszabbik fele is. Hősünk kezdetnek egy vénségesen vén sírkövön talál egy még vénebb aranyórát, amivel önmagában nem is lenne baj, csakhogy ez az időjelző alkalmatosság egy hátborzongató szobába repíti Oz barátunkat, ahol már vár rá egy lány, aki biztosítja hercegünket arról, hogy előbb vagy utóbb, de végezni fog vele. Oz-kun ekkor magához tér, azonban még nem sejti, hogy hamarosan olyan rémálom veszi kezdetét, melyből nem lesz hová felébredni."
Forrás: AnimeAddicts


Mielőtt elkezdené az ember a történetet, elég annyit tudni, amennyit idéztem a leírásból. Hiszen csak kisebb adagokban tárul fel a néző előtt a cselekmény. Nem is olyan rossz dolog ez, hisz végig fenntartja a néző érdeklődését, miközben az el is tud gondolkodni, akár maga is össze tudja rakosgatni a történet darabkáit. Van, amikor a jóslatok bejönnek, s van, mikor egészen más történik. Talán emiatt (is) lehet olyan népszerű a Pandora Hearts.
Általában jellemző a logikus, de kissé "rejtélyes" történetvezetés az animére, emellett csepegtettek humort is, s a szereplőket is rendesen bemutatták. Viszont a végére számtalan megválaszolatlan kérdést hagy. Továbbá hiányzott egy epikus lezárás is, még ha folytatni is szeretnék a történetet a készítők. Egy "szentbeszéd" és egy gyönyörű dal még nem tesz valamit epikussá. Aztán a sorozat vége felé a humorból is túl sok volt, az pedig nagyon zavart, hogy a 20. részt teljesen elbohóckodtak, ahelyett, hogy a cselekményt haladt volna előrébb.


Ami a történetnél jobb, azok a szereplők. Eleinte képtelenség eldönteni a karakterek szándékait (kivétel Oz), de ahogy halad előrébb a cselekmény, úgy azért egyre kristály tisztább lesz minden (bár Vincent elég kérdéses). A főhősökben felismerhetőek az őstípusok. Például Oz megfeleltethető a mesék vagy mítoszok erkölcsös hősével. Igaz, a Bezarous fiú inkább emberi figura, így esendő is, de számtalan alkalommal bebizonyítja, hogy nem hiába választották őt ki a felsőbb erők. Másik őstípust idéző figura Alice, a hűséges segítő (még ha ennek nincs is tudatában - szerinte Oz a szolga), inkább ösztöneire hallgat, de a maga módján ott áll "szolgája" mellett. Ezen túl a múltja sötét titkokat rejt, amelyre lassan fény derül, még ha nem is ebben a szériában, hanem a mangában.
Szereplők közül még érdemes kiemelni Breaket, aki a történet legösszetettebb és egyik legtitokzatosabb szereplője. Hosszú ideig nem lehet tudni, hogy miféle célok vezérlik, miféle érzések kötik más szereplőkhöz. 
Még a karakterekhez kapcsolódóan, a történetbe igen izgalmasan beleszőtték Lewis Carroll nonszensz meséjét, az Alice Csodaországbant. Spoiler! Érdekes, hogy Abyss akarata (Alice ikertestvére) megfeleltethető a Fehér Királynőnek, Alice pedig a Szív Királynőnek, továbbá felveszi a Nyúl alakját is. Feltűnik a történet során Cheshire macska (a könyv fordításában Fakutya), az Őrült Kalapos is, mint Break lánca. Sajnálom, hogy az animében nem derült fény az eredeti mese és e történet kapcsolatára. Spoiler vége.

A "külalakra" is érdemes kitérni. Az anime rajzolása elég szokatlan, főleg a szereplők hegyes álla vagy a szemek miatt. Bár a mangában szereplő figurák is hasonlóan festenek, s ha ilyen szempontból nézzük, akkor sikerült a képernyőre varázsolni a mangaka stílusát. Az animációban lehetett még furcsa a futás animálása, az kicsit a régebbi animéket juttatta az ember eszébe. Ettől eltekintve élvezetes volt a rajzolt világ, főleg a háttér és Abyss világa. Utóbbi, főleg a horror elemek miatt, erősen emlékeztet American McGee's Alice játékra, mindkét világ illeszkedik Lewis Carroll meséjének lehetetlenségéhez és elborultságához.

Összességében a Pandora Hearts nem rossz anime, egyszer mindenképpen érdemes belenézni. Igaz, elég lezáratlan, s jelenleg nincs jele annak, hogy folytatják a készítők, de azért izgalmas történet rendesen felépített szereplőkkel. Egy 7/10-es pontot adnék neki a lezárás, a kicsit zavaró animált mozgás, s a kicsit túlzásba vitt humor miatt. Ennek ellenére a mangához kedvet kaptam, s amint lesz időm, bele is olvasok.

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates