2011. augusztus 9., kedd

# amatőr # celeb

Óvodai mindenes a magyar celeb


 Számtalanszor elszörnyedünk azon, hogy a 21. században boldog-boldogtalanból ünnepelt médiasztár lehet, s mindehhez fikarcnyi tehetségre sincs szükség. Ennek a világnak tart görbetükröt a Johnny Gold - a magyar celeb című websorozat. A produkcióhoz a Sorozatjunkie bemutatója alapján kaptam kedvet.

Tartalom:
Janit egy válogatás során fedezi fel Olivér, a menedzser. A Johnny Golddá avanzsált celeb énekes lassan, de biztosan menetel a médiasztárság felé. Klipjeinek nézettsége növekszik, interjúkra hívják, celeb bulikba jár, s egyre többet beszélnek róla. Az egyszerű Jani ennek nagyon örül, Olivér azonban még inkább, hisz egyre több gázsi folyik be. Főleg neki.
Forrás: Saját kútfő


Websorozat lévén a Johnny Gold amatőr munkának számít. A felvételek jó minőségűek, a kép szép és letisztult, gyakoriak a közeli plánok, s látni távoli, környezetet bemutató plánokat is. Viszont többször előfordulnak vágási bakik, főleg a hangot illetően. Továbbá egy-egy epizód általában 4-5  perces, de vannak hosszabb részek is. 
Nem csak technikailag mutatkozik meg az amatőrség, hanem a színészek terén is. Tehetségtelennek nem nevezhetőek, de játékuk még nem kiforrott, van hová fejlődniük. Vannak, akik igen természetesen viselkednek a kamera előtt (például a Babi nénit alakító hölgy), vagy kicsit feszélyezett (például Icuka, de meglehet, hogy csak a karaktere ilyenre van írva). A két főszereplőt viszont érdemes kiemelni. Fogalmam sincs róla, hogy Tánczos Tamás (Jani megformálója) a valóságban is ilyen egyszerű ember, de ha nem, akkor hihetetlenül jól alakítja a buta, naiv, könnyen bepalizható celeb jelöltet. Aztán Martin Csaba (Olivér, író, producer és rendező még a produkcióban) jól hozza a gerinctelen menedzsert, de ami még jobb, hogy remek szövegeket ad elő. Talán ezt is lehet a sorozat erősségének nevezni. A jól megírt párbeszédek számos jelenetet tesznek emlékezetessé, humorossá.

Amatőrök ide vagy oda, azért jó kis ötlet szatíraként feldolgozni a magyar médiavilágot. Érdekes látni valahol azokat a dolgokat, amiket média órán tanultam, rácsodálkozni, hogy ez a világ tényleg direktbe úgy működik, ahogy. Megvan az oka, hogy miért a tehetségteleneket karolják fel, miként használják fel a különböző médiumokat reklám szempontjából, s hogyan használják ki ezeket az egyszerű embereket, és persze a hírverést. Ennek az egésznek nincs más célja, mint az, hogy a menedzserek és a többi haszonszőrű meggazdagodjon. Igaz, mindezt eddig is tudtuk, de mégis döbbenettel jár újra és újra felismerni.

Összességében a Johnny Gold - a magyar celeb dicséretes próbálkozás a műfajban, ügyes websorozat, szórakoztató és kicsit "szem felnyitós." Az amatőrség néha zavaró, de hát saját zsebből nem lehet többre menni, ha nem milliomos az alkotó. Érdekes színfolt a magyar mozgókép világában, szerintem érdemes rászánni az időt, nem hosszú. Eddig 9 epizód tekinthető meg, az 1. évad 24 részesre tervezett. A sorozat megtekinthető a Youtube-on, vagy elérhető a produkció saját honlapjáról. Én részemről 7/10-es alkotás a kezdeti epizódok alapján. A történet még nem igazán bontakozott ki, a cselekmény közepébe iktatott flashback részek kicsit zavaróak, továbbá az apróbb, amatőr hibák is kijavításra szorulnak. De remélem, innen csak feljebb visz az út, én drukkolok ennek az internetes műsornak.

A bejegyzésben látható képek a produkció hivatalos oldaláról származnak!

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates