2011. augusztus 11., csütörtök

# 2009 # Andrew Garfield

Alku, a lány, és a három arcú fickó


A Doctor Parnassus és a képzelet birodalmát a Filmbuzin hozzászólók nyomására néztem meg. Több ember is 2009 legjobb filmjének tartotta, s felháborítatta, hogy semmilyen díjat nem ítéltek neki oda. Anélkül nem szeretek valamit véleményezni, hogy ne nézzem meg, így rászántam az időt Heath Ledger utolsó filmjére.

Tartalom:
"A színházi társulatával utazó Dr. Parnassus páratlan lehetőséget kínál napjaink közönségének. Varázstükrén keresztül a földi realitásból a határtalan képzelet fantasztikus világába léphetnek át; választhatnak fény és öröm, vagy sötétség és bánat között.
E mágia mögött azonban sötét titok lappang. Parnassus évszázadokkal ezelőtt fogadást kötött az ördöggel, és elnyerte a halhatatlanságot. Később, amikor találkozott élete szerelmével, egy újabb egyezséggel fiatalságra cserélte halhatatlanságát. Csakhogy az ördög ezért az ifjú Valentinát, a mágus lányát kérte, akiért eljön, amint betölti tizenhatodik születésnapját. A határidő közeleg, ezért hogy mentse szeme fényét, Parnassus köt egy utolsó fogadást: az nyer, aki elcsábítja az első öt lelket. A Doktor a társulat vad, komikus és lenyűgöző figurái közül annak ígéri lánya kezét, aki segít neki nyerni. Kalandos, és minden képzeletet felülmúlóan szürreális utazás veszi kezdetét időn és téren át."
 Forrás: Port.hu


A bejegyzés címében található három dologgal lehet ezt a filmet jellemezni. Mindhárom izgalmas téma, de egy két órás filmben kicsit soknak éreztem. De először a történet pozitívumairól.
Dr Parnassus és társulata szórakoztató, színes figurák, mint az igazi meseszereplők. Valentine kicsit naiv, elvágyódó, de szeretni való lány, Parnassus laza és bölcs is egyben, Anton egy mókázó, de őszinte fiú, Percy pedig egy Morgó 2. Tony pedig az egyik legizgalmasabb figura Dr Parnassus mellett. Nem csak azért, mert három színész játssza el, hanem hosszú ideig képes becsapni a nézőt is, nem csak a környezetében lévő embereket.
Másik erőssége a történetnek, hogy erősen kezd, azonnal képernyő elé szegezi a nézőt. Viszont negatívum, hogy az erős indítás lassan nyugodtan lötyögő mesébe megy át, ellaposodik. Aztán a vége fele sikerül észhez térnie a cselekménynek, nagyon szépre is sikeredett.
Csak a közepe is ilyen ügyesen lenne eltalálva... Képtelen volt lekötni az ottani rész, sokszor éreztem azt, hogy túl sok ez a három szál, nem nagyon akarnak sehová se tartani, csak szépen elvannak egymás mellett, mint a befőtt. Igazán egyik felvetett probléma nem vált főproblémává, inkább egyenrangúak maradtak. Parnassus köti az alkukat, Val Tonyt védi Antonnal szemben. Bevisznek pár lelket a tükrön túlra, de jelentősebb esemény nem történik középtájon.


A meseszerű szereplőket tehetséges színészek formálják meg. Tonyt Heath Ledger a forgatás időszaka alatt történt halála miatt három színész formálta meg: Ledger, Depp és Law. A sminkeseknek és némi modern technikának hála a három művész hasonlít egymásra, csak az arc egyes eltéréseinek köszönhetően lehet őket megkülönböztetni. Mindhárom férfi jól megformálta ugyanazt a figurát, nem volt sok eltérés ebben sem. Christopher Plummer is jól hozta a kissé hóbortos doktort, a film végén pedig teljes átérzéssel játssza a komoly részeket is. Andrew Garfield is ügyesen játszotta a lótifuti Antont.

A technikai részt érdemes még ennél a filmnél emlegetni. Ami elsőre megfogja a nézőt, az a gyönyörű jelmezek, melyek az élőszobrok öltözetére emlékeztet. Aztán a tükrön túli világ is szemet gyönyörködtető, s erősen szürreális, néha kicsit giccses, vagy műnek tűnik. Általában szép a látvány, annak ellenére, hogy nem a legmodernebb CGI-vel készült. Illik a témához, a képzelet világhoz.

Összességében szép film a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma, de a történetben vannak zavaró tényezők, így csak 7/10-et tudok neki adni. Egyszer mindenképpen meg kell nézni, szép üzenete van, igazi felnőtt mese az álmokról és a szeretetről.

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates