2011. augusztus 26., péntek

# 2009 # A gyűrűk ura

Gollam nyomában


A The Hunt for Gollum egy angol rövidfilm, amelyet Tolkien történetének rajongói forgattak le. Gondolták, eljátszadoznak egy kicsit: Mi is történt A hobbit és a Gyűrűk ura közötti periódusban? Merre járt Vándor, Gandalf, és vajon merrefelé tevékenykedett Gollam? Chris Bouchard rendező erre ad választ saját elképzelései szerint.

Tartalom:
"Semmi hír sincs az egy Gyűrűről. Gandalfnak azonban van egy sejtése, hogy ki tudhat a veszélyes ékszerről: Gollam. Vándor útnak indul Középföldén, hogy megtalálja az elkorcsosult lényt, és közelebb kerüljön a gyűrűhöz, mint az ellenség."
Forrás: Saját kútfő

A történet kicsit laposka, a 40 percben nem sok izgalom történik a film végi csatajelenetet leszámítva. Nagyon meglepődni nem is kell, hisz a kis történet a keresésre koncentrál, nem pedig egyéb eseményekre. Azonban első sorban nem ezért jó rajongói film.

Amit mindenképpen ki kell emelni, az a technika. Igaz, nem olyan "menő" felszereléssel dolgoztak, mint Jacksonék, de meg kell hagyni, sikerült az eredeti filmekhez hasonló hangulatot és látványvilágot teremteni. Az amatőrséget csak akkor éreztem a technika során, mikor csak egyszer tűnt fel teljes valójában Gollam. Az elhíresült gnómfélét költséges rendes animációval elkészíteni, az biztos.
Egy valami viszont nagyon profi volt a filmben: a plánok! Többféle képet láthatunk többféle szemszögből, beállításból, így izgalmassá téve a képi megjelenítést. És mivel meseszép tájon forgattak, így élmény volt nézni a sokféle tájat mindenféle nézőpontból.

Egy amatőr filmnél általában amatőr színészek szoktak dolgozni, ez itt is így volt, majdnem. A honlap szerint színház közeli személyek játszották a karaktereket. Ezért nem is éreztem annyira unalmasnak a játékukat, de mivel főleg a keresésről szólt a történet, nem igazán bontakoztak ki a szereplők, és így a színészek tehetsége se. A Gollamot alakító színész viszont kitett magáért, szinte ugyanúgy kuruttyolt meg sziszegett, mint a rendes, filmbeli.

Összefoglalva a bejegyzést: a The Hunt for Gollum egy ügyes rajongói film, még ha a történet nem igazán tartja feszültségben az embert. Egy kicsit el tud varázsolni ez a filmecske, de nem több. Számomra egy 7/10-es élmény volt, se nem több, se nem kevesebb. Egyszer azért nézze meg minden LOTR rajongó.

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates