2011. január 20., csütörtök

# 2010 # amerikai

Hattyúk tava Aronofsky stílusban


Idén nekem kellett írni a Golden Globe jelöltekről a suli újságba. A kutatás során filmen akadt meg a szemem, és köztük a Black Swanen. Először nem vártam tőle sok mindent, majd megnéztem és a trailert, és azonnal eldöntöttem, hogy ezt látnom kell.

Tartalom:
Nina, a balett-táncos nagy álma, hogy ő játssza el a Hattyú királylányt a Hattyúk tavában. A rendező úgy gondolja, hogy a lány tökéletes lenne a Fehér hattyú szerepére, viszont a gonosz ikertestvér megformálására alkalmatlan. Nina nem adja fel, keményen küzd a szerepért, hogy tökéletes legyen. A lassan ránehezülő nyomás elhatalmasodik rajta és megkezdődik átváltozása Fehér hattyúból feketévé....

Forrás: Saját kútfő

Fantasztikus film - ha röviden szeretnénk jellemezni. Utólag végiggondolva az egész történet egy szimbólum. Egyszerű, mindenki számára könnyen érthető társításokkal dolgozik (fekete-fehér), aki egy kicsit is odafigyel, könnyen megfejtheti a Fekete hattyú titkát.
A szimbólum  nem csak néhányszor jelenik meg, hanem az egész történetet átszövi, megfertőzi. Nina lassú bukása csodálatosan megszerkesztett jelenetek sorozata, egyik legjobb jellemfejlődés, amivel eddig találkoztam. A rendező egy másik filmjéhez hasonlóan (Rekviem egy álomért) épül fel Nina története is: először még csak sejteni lehet, hogy itt valami készülődik, majd ahogy egyre jobban közeledünk a katarzishoz, egyre többször váltogatja magát a valóság és az őrület. Nagyon sokszor el sem lehet dönteni, hogy a nemrég látott esemény megtörtént-e vagy sem.


Ilyen összetett megőrülést igen erős és jól képzett színészért kiált. Natalie Portman kapta a szerepet, aki teljesen megfelelt a feladatnak, megmutatta, hogy ő nem csak Padmé lehet. Még kiemelném, hogy Portmannek nem volt dublőrje, a táncrészeknél is ő szerepel. Dicséretes színészi munkát láthattunk, ki is érdemelte a Golden Globe-ot a legjobb színésznő kategóriában.
Igaz, a cselekmény nagyrészt Nina köré fonódik, általában őt látjuk, de természetesen kellenek mellé más szereplők is. Egyik fontos alak Lily, akit Mila Kunis alakít. Érdekes, de leginkább titokzatos karakter, aki elősegíti Nina bukását - legalábbis mi úgy látjuk. Homály lengi be, hogy jók vagy rosszak a szándékai. Mila tökéletesen hozta a szerepet: a színésznő megjelenése miatt a karakter kicsit negatív is lett a számomra.
A táncban kulcsszerepet tölt még be a rendező, Thomas (as Vincent Cassel). Nem szántszándékkal, de ő indítja el Ninát a lejtőn. Lilyhez hasonlóan ő is izgalmas karakter az érzelmei körüli bizonytalanság végett:  spoiler! nem lehet eldönteni, hogy szereti új felfedezettjét, vagy csupán egy kicsit más úton próbálja a lányt tanítani.
Aztán ott van Beth (Winona Ryder), a régi üdvöske. Azt is mondhatjuk, hogy ő vetíti előre Nina sorsát. Beth karrierjét szintén Thomas egyengette,  és amint leváltják, az öngyilkosságba hajszolja magát. spoiler vége.


 A film hangulata nyomasztó, sötét, ahogy a témája is. Csodálatos jeleneteknek lehetünk részesei: technikai megoldása miatt egyik kedvencem a diszkós jelenet; aztán amikor Nina szembenéz magával a tükörben; a Fekete hattyú színre lépése is eszméletlen rész, de a léghátborzongató a zárómondat.
A film zenéjét (Hattyúk tava) nevezhetjük ellenpontozónak: kissé bizarr, hogy komoly zenét hallunk és közben spoiler! gyilkolászást láthatunk vége. Máskor viszont nagyon is illik a képsorokhoz a Hattyúk tava, amitől megint hátborzongató lesz a hangulat, legalábbis én így éreztem.

"Éreztem, tökéletes volt." - mondja Nina a filmzárásában. Legszívesebben ezt elmondanám a Black Swanre is, azonban egy valami zavart: Nina erkölcsi romlásában kicsit eltúlzott lett a szexualitás. Rendben, hogy ez is hozzátartozik, nincs is ezzel baj, csak más momentumokhoz képest túlságosan is előtérbe került. Így érdemli ki a film a 9,5/10-es pontszámot. Aronofsky ismét megmutatta, hogy ő bizony rendező.

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates