2011. január 8., szombat

# 2009 # 3-D

Fura egy Valentin ez


Nőiesen bevallom, hogy ezt a filmet csak Jensen Ackles miatt akartam megnézni. A Supernaturalban tetszett az alakítása, kíváncsi voltam, hogy egy filmben hogy alakít. Másrészt pedig egy értelmesnek horrornak tűnt, mert amúgy amennyire lehet, kerülöm ezt a műfajt.

Tartalom:
"Tíz évvel ezelőtt egy tragédia örökre megváltoztatta a Harmony nevű kisváros életét. Tom Hanniger, a tapasztalatlan szénbányász súlyos balesetet okozott az alagutakban, mely során öt bányász vesztette életét, s az egyetlen túlélő Harry Warden is tartós kómába esett. Pontosan egy évvel a szörnyű eset után épp Valentin napon Harry hirtelen magához tér és brutálisan meggyilkol huszonkét embert egy csákánnyal, mielőtt őt is megölnék. Napra pontosan tíz évvel később Tom Hanniger visszatér Harmonyba, bár még mindig kísértik az általa okozott halálesetek. Tom megpróbálja jóvátenni a múltat, sőt eddig tisztázatlan érzelmei is feltörnek ex-barátnője, Sarah iránt, aki időközben hozzáment Tom egykori jóbarátjához, Harmony jelenlegi sheriffjéhez, Axelhez. Sokévi nyugalom után azonban ezen az éjszakán ismét felbukkan valami a város sötét múltjából: egy veszedelmes gyilkos gázálarcban és csákánnyal. Tom, Sarah és Axel erősen gyanítják, hogy Harry Warden szelleme tért vissza, hogy az életüket követelje a régi sérelmekért."
Forrás: Port.hu


Nem volt jó film, de borzasztó se. A megértéséhez nem kell sokat gondolkodni, ez egy tipikusan olyan alkotás, amit üres fejjel kell nézni. Megvannak benne a műfaj kellékei: egy valóság és a túlvilág határán lévő figura (ugye úgy indul, hogy a gyilkosunk szellem és ő ez a kategória), néhány áldozat, sikítások és vér. Ezen kívül még próbáltak valamiféle nyomozást is belecsempészni a történetbe és érdekessé tenni a gyilkost (áldozatainak kivágja a szívét és bonbonos dobozba teszi), és még egy kis alapozást a szereplőkről is beleraktak, de szerintem a készítők nem tudták rendesen elhelyezni ezeket a történetben.
Konkrétan a nyomozás abból állt, hogy a seriff megnézte az első párról készült videót, kitűzött ezt-azt a faliújságra, majd a társától infót kapott. Nem ártott volna jobban kidolgozni.
Ahhoz képest, hogy Véres Valentin a film címe, nem igazán jön elő a Valentin nap. Sarah említi egyszer, hogy megint Valentin napkor jött a gyilkos. Meg ugye a bonbonos dobozok és a "Be my Valentine" felirat, aminek nagyon nem volt értelme, hogy miért ezt írja ki gyilkosunk. Vagyis hát van. Spoiler! Ugye Tom a gyilkos, és mielőtt elhagyta volna a várost, Sarahval járt. Talán így akar neki üzenni. Spoiler vége.

Továbbá a film tele van logikátlan dolgokkal és jelenetekkel. Egyik, ami zavart, amikor Sarah és a munkatársa bemenekülnek a raktárba, Sarah kitolja a lányt, miközben a gyilkos még nagyban verte az ajtót. Aztán a férfi a menekülő lányt hirtelen kirántja az ablakon és megöli. Ilyen gyorsan nem tudja megkerülni az üzletet és az épület mögé menni! Ami nagyon fölösleges jelenet, az a szeretkező (szépen mondva) pár a motelben. Eléggé erőltetett és szükségtelen rész volt. 



A szereplők papírmasék, nem lehet azonosulni velük és nem is túl okosak. Így a színészek alakítása is olyan semmilyen, nem tudok senkit sem kiemelni. Talán a szinkronban tudnám Szabó Mátét dicsérni. Furcsa Jensennek, de egész hatásosan kiabált, amikor kellett. Hamvas Dani pedig próbált Axelt hozni, amennyire lehetett.


A negatívumokon túllépve kiemelném a film előnyeit is, mert akármilyen hihetetlen is, de vannak neki. Igaz, DVD-ről néztem, de azért lehetett látni, hogy miket tettek bele a 3D miatt. Ha úgy néztem volna, akkor tényleg rám jött volna a frász. Megijedni nem sikerült, de izgulni azért igen, amiért főleg a jól irányított kameramozgásnak volt köszönhető. Egy-két jó jelenet is becsúszott, ilyen például, amikor a végén Spoiler! Tom a csákánnyal a lámpákat töri szét és közben elborult fejjel menetel. Spoiler vége.



Ilyen ez a Véres Valentin- 3D. Átlaghorror, ami próbál kitörni ebből a skatulyából, de végül nem sikerül neki. 3D-ben valószínűleg remek szórakozás, DVD-ről viszont csak egy 5/10-es film.
Nem is tudom, hogy kinek ajánljam. A horror-rajongók valószínűleg háborognának rajta, akik pedig gondolatokat keresnek egy filmben, szintén. Úgyhogy annak ajánlott, akinek épp olyan a kedve, hogy valami horrort akar nézni alaposan kiürített aggyal. És még a vakmerő Jensen Ackles rajongók vállalhatják be.

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates