2011. január 21., péntek

# A király beszéde # A közösségi háló

Az Oscar küszöbén: A Golden Globe jelöltjei

2011. Vízkereszt:


A 2010-es évben számos nagy lelkesedéssel várt filmet láthattunk, amelyek vagy beváltották reményeinket vagy nem. A karácsonyi készülődés közben a filmszakértők megtartották évi értékelésüket és december 14-én nyilvánosságra hozták a Golden Globe jelöltjeit. Már itt érdemes izgulni kedvenc filmünkért, hisz köztudott, ez a díjátadó egyfajta útlevél az Oscarhoz is. Lássuk, idén miket tartanak a 2010-es év aranyat érő alkotásainak.

A legjobb film dráma műfajban:

A Rekviem egy álomért rendezője, Darren Aronofsky két filmje is felkerült a listára: a Black Swan és a The Fighter. Tom Hopper is felkapaszkodott a legjobbak közé A király beszéde című filmjével, amelyet a népszerű Colin Firth rajongóinak mindenképpen látniuk kell. A legjobb filmek közül nem maradhatott ki David Fincher Facebook-filmje sem, A közösségi háló. Végül pedig a közönség igazi idei nagy kedvence, Christopher Nohan Eredete is jelölésben részesült.


Komédia és musical műfaj:

Steven Antin a Díva című musicalje érdekes darabnak tűnik a többi film között. Lisa Cholodenko (Sírhant művek sorozat) egy vígjátékfilmen keresztül enged belátást egy olyan fiú életébe, akinek két apukája van a The Kids Are All Right című filmben. Robert Schwentke Redje egy szuperkémes-Bruce Willises alkotásával emelkedett a legjobbak közé. A sort Johny Depp két filmje zárja. Egyik, ami számomra nagy meglepetést okozott, Tim Burton Alíz Csodaországban, a másik pedig az évvégén bemutatott Az utazó, amiben a kedvencünk kibújhatott az őrült figurák bőréből.

Idén a kisebbeket sem hagyták moziélmény nélkül:
Chris Renaud és Pierre Coffin sárgaszerzetei jelölést érdemeltek a Gru című animációs rajzfilmmel. Egy angol-francia kézzel rajzolt mese is a listára került, nevezetesen Az illuzionista, amely – ha úgy tetszik – a bűvészet művészetének hanyatlásáról mesél. A filmet Sylvain Chomet jegyzi. A kategóriát a három nagy stúdió, a Dreamworks, a Pixar és a Disney zárja. A tavasz nagysikere, Chris Sanders (Lilo és Stich) és Dean Deblois meséje, az Így neveld a sárkányodat. A Pixar harmadik résszel egészítette ki első nagysikerű alkotását, a Toy Storyt. Az ő esetükben azért is izgalmas a jelölés, mert így a későbbi Oscaron azon ritka művek közé kerül, amelyeknek folytatása is elismerésben részesült (pl. Keresztapa, Gyűrűk ura). Végül pedig az idei karácsony nagy kedvence a Disneytől, az Aranyhaj és a nagy gubanc, amiben végre megtörik az elesett királylányok hagyománya: Aranyhajban egy igazi belevaló hercegnőt ismerhetünk meg.

A külföldi filmek kategóriája:

Itt leginkább az európai alkotások remekeltek. Helyet kapott Alejandro Gonzálé Buitiful filmje, a francia The Concert, az orosz The Edge, egy cseppet sem vidám olasz film, a Szerelmes lettem Luca Guadagnino rendezésében, és egy igen nyomasztó dán alkotás, az In a Better World Susanne Bier jegyzésében.


 A jelöléseket tanulmányozva úgy tűnik, 2010ben valóban láthattunk néhány emlékezetes alkotást, és a februári premierek is sok jót ígérnek. Az viszont igen sajnálatos, hogy hazánkba ennek csak a töredéke jut el, kis mozinkba, a tatabányai Palace-ba pedig ennek a még kisebb hányada. Azonban hiányosságunkat pótolhatjuk, ha esetleg egy napot rászánunk februárban egy budapesti vagy győri mozira. A premierek közül izgalmas filmnek tűnik az In a Better World, amiben egy afrikai menekülttábor és egy dán kisváros fiúival ismerkedhetünk meg és az ő barátságukkal, magányukkal, bánatukkal, akik nehéz életük során még az erkölcstelenség útjait is megjárják. Amerikai vonalról a táncok kedvelői megpróbálkozhatnak a Black Swannel, amiben részesei lehetünk a balett-táncosok közelről sem könnyű életének és belső drámájuknak. * A jogásztanoncok, akiket érdekelnek a bírói tárgyalások, vagy akit a Facebook megalkotója, érdemes megnéznie A közösségi hálót. Azonban ha nem szeretnénk ilyen messzire menni egy filmért, érdemes beülni az Aranyhaj és a nagygubancra, amit Tatabányán akár 3D-ben is megtekinthetünk. Viszont ha moziba sincs kedvünk elmenni, akkor elő a DVD-kel! Karácsonyra érkezett meg a boltokba az Eredet és az Így neveld a sárkányodat. Előbbit érdemes barátokkal vagy egyedül is végigizgulni, megismerkedni az emberi elmében elkövetett bűnözéssel. Utóbbihoz akár kistesóval is leülhetünk, hogy elmerüljünk Hablaty és Fogatlan szívet melengető barátságában és izgalmas kalandjaikban.

A magam részéről sajnálom, hogy egy film kimaradt a Golden Globe-ból. Ez a Kick/Ass, amiben egy szerencsétlen fiúval ismerkedünk meg, aki tehetetlenül nézi a világban dúló erkölcstelenséget. Végül elhatározza, hogy felveszi a szuperhősmaszkot a bűn ellen. Hősi útját orrvérzés és baleseti sebészet kíséri végig, míg végre igazi szuperhőssé válhat. A filmet Matthew Vaughn rendezte (Csillagpor rendezője), s szintén megjelent már DVD-n, érdemes beszerezni. Tarantino rajongóinak erősen ajánlott, hisz a Kick/Ass nem csak a hátsókat rugdossa, hanem a szuperhős film kliséket is.
Most pedig dőljünk hátra és izguljunk a Golden Globe-on január 16-án, utána pedig az Oscar átadón február 27-én.

-----------------------------------
* Black Swannél megjegyezném, hogy mikor a cikket írtam, még nem láttam a filmet, így csak abból az egy-két magyar leírásból sikerült bármit is megtudnám róla. Most már bánom, hogy nem jutott eszembe akkor felmenni az IMDB-re.

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates