2011. január 22., szombat

# 2009 # A Boszorkány-hegy

Emberszerű idegenek


Régóta be van ez a film tervezve (kb. mióta láttam a trailerjét a moziban - az meg régen volt). Nem vártam tőle sokat, csak egy kis kikapcsolódást néhány látványos jelenettel. Lássuk, hogy mi lett ezekből az apró elvárásokból.

Tartalom:

"Évek óta keringenek sejtelmes pletykák egy titokzatos helyről a Nevada sivatag közepén, ahol az emberek gyakran megmagyarázhatatlan dolgokra lesznek figyelmesek. A hely a Boszorkány-hegy nevet viseli és amikor egy las vegasi taxisofőr két természetfeletti erőkkel rendelkező tinédzsert talál a kocsijában, olyan kalandokba keveredik, melyekről korábban álmodni sem mert. Felfedezik, hogy a világ megmentésének titka rejtőzik a hegy alatt, ezért páratlan versenyfutás kezdődik nemcsak a kormány embereivel és a gengszterekkel, hanem még az idegen fajok képviselőivel is, akik mind próbálják az útjukat állni."
Forrás: Port.hu


 Érdekes a sztori, de megjelent a túl sokat akar a szarka, de nem bírja a farka effektus. Az még elfért volna a filmben, hogy csak az emberek üldözik hőseinket, fölösleges volt az "idegen fajok" képviselőit is beleerőltetni. Nélkülük egy egyszerű történetet kaptunk volna szokásos amerikai családi film stílusban. Az eredeti felállásban viszont egy kusza vagy három cselekményszálas képződményt láthattunk. Pedig az alap nem volt rossz. Igaz, ez A Boszorkány-hegy csak remake, de még a 21. században is üdítően hat az emberszerű űrlény ábrázolás és az amúgy szokásos "foglaljuk el a Földet" terv is elvetődik. A történet is tud izgalmas lenni: láthatunk taxi üldözést, menekülést űrhajóval és még esetleg a sci-fi találkozókra járóknak is megdobbanhat a szíve, még ha nem is a film izgalmaitól. Nagyjából megvannak itt az akciófilmekre jellemző vonások is, de valahogy úgy éreztem, hogy mégsem tud lekötni a film. Talán a "pihenős" és az akciós részek aránya volt rossz? Hát, igen. Jó volt az aranyos kutyát meg a gyerekek képességeit nézni, de huzamosabb ideig nem igazán.


Nem tudom, hogy ki hogy volt vele, de ebben a verzióban a gyerekek ridegek voltak. Nem érezni köztük testvéri szeretetet, kötődni se igen kötődnek taxisofőrjükhöz, csupán a zárójelenetekben. Szerencsétlen védelmezőnk, Jack Bruno még kedvelhető lenne, ha nem beszélne sokszor hülyeségeket. Például nem fért a fejembe, hogy miért veszekedett a két gyerekkel azon, hogy "miért ültek be a taxijába?", amikor pont ő követte őket azután, hogy először kiszálltak. A fontosabb karakterek közül a doktornőt, Alex-et kedveltem igazán. Gonoszaink sem emlékezetes figurák, főleg nem az idegenünk. Az emberekben még volt egy kis ész és félni való is.

Szegény filmről sok csúnya dolgot írok, pedig nem tartom hulladék alkotásnak, csak nem épp a legjobbnak. Disney családi filmnek készült valahogy a 9-13 éves korosztály közötti nézőközönségnek, nagy elvonatkozásokat, hiper-szuper jellemeket és kapcsolat ábrázolást nem lehetett várni. De a technika és a zene a helyén volt. Technikai szempontból mindenképpen megérte újraforgatni a filmet. Először is az UFÓ-s anyagokból összevágott nyitó zseniális. Aztán nem látni (még), hogy a háttér élesen elválna az effektektől, a gépezeteknek sincsen stúdió hangulata, élethűen hatnak. A zene nem üti meg Mozart szintjét, de jól megválogatott, megragad az ember fejében. A búcsújelenet aláfestő dallama pedig gyönyörű szép.
Nem rossz A Boszorkány-hegy, csak nem érdemes egynél többször megnézni. 6/10. Aki egy kis kikapcsolódásra vágyik, annak tökéletes.


Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates