2013. július 31., szerda

# 2004 # Akiyuki Shinbo

A kicsi Cossette portréja



"Ki lenne képes szeretni annyira, hogy a saját drága életét is eldobja értem?" - kezdődik ezzel a mondattal a Le Portrait de Petit Cossette története. Ebből is látszik, hogy nem egy szokványos anime ez a három részes OVA.

Tartalom:
"Főhősünk, aki egy eladó egy régiségboltban, egy frissen érkezett XVIII. századbeli étkészlet egyik poharában egy fiatal, úri lányt és a történetét látja meg. Eme történet pedig nem más, mint egy gyilkosság, amely lassan-lassan feltárja titkait nekünk, nézőknek. Kérdések pattannak ki a fiú agyából: „Megőrültem? Szerethetek-e egy pohárba zárt tüneményt?” Egy valóságtól eltávolodott világban találkoznak, és megismerik egymás történetét."

Forrás: Animeaddicts


Mindenképpen megnyugtató, hogy létezik art anime is (nevezzük így). Ez a történet mindenképpen ebbe a témába sorolandó. Rövid, csupán három részen történet, viszont annál nyomasztóbb. Legelőször csak némi misztikával megfűszerezett sztorinak tűnik, aztán belép maga Cossette a képbe, és elszabadul az őrület, szó szerint. Az anime a lélek mélyére, sűrűjébe megy egy meganimált Dalí-szerű világ segítségével. A hangulat így iszonyú nyomasztó lesz, amit még az igen különös történet is fokoz. Felmerülnek olyan kérdések, hogy mi a szerelem? Mit szeretünk igazán a másikban: szépségét vagy az igazi valóját? Készek vagyunk-e áldozatot hozni a szeretett személyért? Mindenképpen érdekes és vitaindító kérdések, amikkel foglalkozik a maga elvont módján a Le Portrait de Petit Cossette.


A téma izgalmas, viszont eléggé nehéz feladat elé állítják a nézőt. Értelmeznie kell a látottakat, felfedni az amúgy pazar látvány világba rejtett szimbólumokat, és mögéjük látni. Megeshet, hogy ez első megnézéskor nem sikerül, de lehet, másodjára sem. Mindenképpen türelmet kíván a mű, és ezért nem mindenkinek ajánlott (és lehet megosztó is). De akit érdekel az ilyesmi, nyugodtan belevághat ebbe a túlvilági utazása. 

Őszintén, nem is tudom, hogy hányas pontot érdemelne. Van benne valami, amit nem biztos, hogy megért elsőre a néző. De a felfedezett mondanivalóval mindenképpen gazdagabb lesz az illető. 7/10-es pontot érdemel egyszeri megnézés után a Le Portrait de Petit Cossette

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates