2011. július 18., hétfő

# 2011 # 3-D

Itt az út vége - vegyünk búcsút Harry Pottertől


Vannak, akik ellenszenvesen tekintenek a Potter-világra, a gyermeki lélek eltorzítójának tartják, és vannak olyanok is, akik felnőtté válásuk szerves részeként tekintenek J.K.Rowling könyveire, és a film adaptációkra. A könyvfolyam lassan három-négy éve befejeződött, s végül a Warner Brothers is feldolgozta a regényeket. Végleg búcsúznunk kellett Harrytől, Rontól és Hermionétól és a varázslók világától. A filmvilág hogyan köszönt el egyik legnagyobb moziba csalogató történettől?

Tartalom:
"Nincs tovább: Harry, Ron és Hermione immár nem kerülheti el a végső összecsapást. Mindannyian tudják, hogy ez az utolsó felvonás. A három jó barát visszatér a Roxfortba, hogy felkutassa és elpusztítsa az utolsó horcruxot.
Voldemort, aki egyre erősebb, uralma alá vonta a Mágiaügyi Minisztériumot és már Roxfort fölött is egyre nagyobb hatalma van, tudomást szerez a tervükről. A tét hatalmas, így nem is csoda, hogy mindent bevet a siker érdekében. Megkezdődik a Roxfort ostroma - és már soha többé, semmi nem lesz ugyanolyan, mint volt.
"
 Forrás: Port.hu


Mivel a történet már adott volt, így inkább azt írom le, hogy mennyire sikerült filmként vászonra vinni a könyvet.
Az előző parthoz hasonlóan ez is jó kis adaptáció lett, habár jóval több rész kimaradt, ami viszont a könyvben le van írva. Amit legjobban hiányoltam, az Dumbledore múltja: csupán az öccse tesz némi említést róla. Továbbá számos részt megváltoztattak a könyvhöz képest, viszont nem tett rosszat a cselekménynek. A változtatások illettek a filmek logikájába, az eddig bemutatott részekhez illeszkedtek. Megjelentek a könyvbeli utalások is, továbbá olyanok is, melyek a cselekményben mutattak előre.
Viszont voltak zavaró tényezők is, még ha nem is sok. Egyik már-már visszatérő hiba, az indokolatlan szerelmes jelenetek, ebben a részben leginkább csókok. Elég lett volna a végére. Továbbá némely szereplő mondott furcsa dolgokat (például Minerva azt, hogy "Ezt a bűbájt már régóta ki akartam próbálni"). Aztán amit nem kellett volna vászonra vinni, azaz epilógus. A könyvben sem volt a kedvenc részem, itt viszont néhol nevetségesnek hatott. Bár meg kell hagyni, a kicsik aranyosak voltak.



Ami még nagy előnye a filmnek, hogy sikerült a könyv néhány hibáját korrigálni. Például Harry és Voldemort csatáját, látványban pedig a lehető legjobban valósították meg a Roxforti csatát. Aztán hiába csak "átkonvertált" 3D-s a film, azt mondom, megérte kicsit többet fizetni, mert meghálálták a látvánnyal a filléreket. A cgi-effektek többször köröztek a szemünk előtt, vagy épp egy sárkány nézett velünk farkasszemet. Effektpornó volt, de azért a jobbik fajtából. A látványt csak annyi rontotta el, hogy némelyik szuper plán elég homályos volt (bár lehet, hogy a szemüveg tette).

A színészek az előző epizódokhoz hasonló alakítást nyújtottak, a végső partban előtérbe került Alan Rickman (Piton), Maggie Smith (McGalagony) és Matthew Lewis (Neville), akik a "reflektorfényben" meg is mutathatták tudásukat.
A három főszereplő közül még mindig Rupert Grint alakítását tartom legjobbnak, s talán a későbbiekben az ő karrierje is fog felfutni (legalábbis eddig neki volt legtöbb lehetősége máshol is feltűnni).

Végső konklúzió: méltó befejezésnek nem nevezném ezt a részt, hisz jelenleg olyan érzésem van, hogy még fog folytatódni (talán az epilógus rész miatt). Viszont szép búcsúnak lehet nevezni: örültem is, hogy Piton flashbackjében bukkantak fel részletek az előző epizódokból is - ez volt az igazi elköszönés  Harry Pottertől a filmkészítők részéről. Összességében látványos volt a Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész, nem untam, élveztem a látványorgiát, így egy 8/10-es alkotás. Nyugodtan újranézhető.

Viszont most ideje búcsút venni Harrytől és a varázslóbirodalomtól. Én is ahhoz a generációhoz tartozok, mely a Potter-regényekkel együtt nőtt fel, s kiskoromban szívesen elmenekültem a varázslók világába. Utóbbit bármikor megtehetem még (tervezem is angolul újraolvasni a könyveket, ha végre hozzájuk jutok), viszont további életemnek nem lesz szerves része a történet. Rá kell döbbennem, hogy lassan az én gyerekkorom is véget ér. Egyik jele a Harry Potter vége. Van ez így.
Örülök, hogy olvashattam ezt a mesét, segített valamilyen módon jobb emberré tenni, megszerettetni velem az olvasást, bevezetni a videó világából a moziéba, s továbbá fejleszteni bennem a kocka gént.
Röviden, tömören és véglesen: köszönöm, hogy megismerhettem Harry Potter kalandjait.


4 megjegyzés:

mosolytó írta...

Igen, sokaknak a gyermekkora ért véget ezzel. :) Sokat kaptunk tőlük. (De valóban bármikor visszatérhetünk hozzájuk.)
A filmet én egyébként imádtam, és szerintem Minerva szájába is azért adtak olyan mondatot, hogy oldják a feszültséget, másrészt meg simán megengedhető neki ilyesfajta lazulás, a legszigorúbb emberből is kihozhatja egy ilyen helyzet. De hát ez az én véleményem.
Jó dolog végre olyat olvasni, hogy valaki Rupertről van jó véleménnyel, eddig csak olyanokkal találkoztam, hogy Daniel mennyire jól alakít - szerintem egyáltalán nem -, meg hogy Rupert csak ugyanazt a pofát tudja hozni - pedig totálisan nem. Szóval örültem, hogy te is jónak tartod Rupertet - a Wild Targetban nagyon jót alakít, ajánlom neked. ;)
Sok sikert a HP utáni korszakhoz. :)

Chibi Zsó írta...

Szia!
A Wild targetet láttam, ott is nagyon jól játszik :) (mikor meglövi a betörőt, az durva :D). Azt hiszem januárban írtam is róla. Továbbá még tervezem megnézni a Sofőrleckét, anyukám szerint az is jó Ruperttől.
Daniel szerintem se játszik olyan hű de jól, legalább is itt a vége fele annyira nem. Viszont színházi szerepléseit dicsérik. Igen, a film és a színház két külön világ.
HP után talán elleszek a Pottermore-ral, esetleg az unokahúgomat vezetem be ebbe a világba, miután megtanul olvasni. :) Érdekes lesz. És ki tudja milyen új őrület jön még.

mosolytó írta...

Áh, értem. :) Akkor lehet, hogy Danielt színpadon kéne megnézni... Hm...
A Sofőrlecke nem olyan jó, mint a Wild Target, de egész élvezhető. Ott még nem alakít olyan jól, később sokat változott.
Igen, őrület bármikor jöhet. :)

Chibi Zsó írta...

Ruperttől most nagyon várt film a Cherrybomb, csak mindig eltolják a premierjét. Pedig jó a címe. :D

Follow Us @soratemplates