2011. július 20., szerda

# adaptáció # Alice Csodaországban

Alice Horrországban


Nem sokszor, de szoktam PC játékokkal is szórakozni a számítógépen. Miután kaptam egy erős laptopot, gondoltam, kipróbálok néhány játékot a nyár folyamán. Első alkalomra az American McGee's Alice-t választottam, amelyet Nekotica ajánlott nekem.

Tartalom:
"American McGee gondolt egyet, és a nagysikerű Alice Csodaországban rajzfilmből készített egy számítógépes horroradaptációt - nem is akárhogy! Egyedien morbid (álom)világba csöppen bele Alice, aki nem mellesleg egy pszichiátrián lekötözve feküdt az előbb még, és meredt szemekkel próbált ébren maradni... Nagyjából a már ismert történetet kell végigjátszanunk, csak nem a megszokott módon "teázgatunk a szülinaposokkal"..."
Forrás: PC Guru


Maga a játék nem bonyolult: ugrálni kell, tárgyakat felszedni, ellenfelekkel küzdeni és néhány feladványt megoldani. Ellenfelek közül vannak könnyen legyőzhetőek (például az emberevő halak), viszont kemény fickók is (például a robotok vagy a repülő bogarak), aztán minden fejezet végén szembe kerülünk egy úgynevezettel boss-szal, akit sok-sok türelemmel, kitartással és némi taktikával lehet megsemmisíteni.
És taktikázni nem csak a nagy gonoszoknál kell, hanem esetleg egy nagyobb hordával szemben is. A küzdelmet igazán izgalmassá teszik a különböző fegyverek, melyeket kényünk-kedvük szerint váltogathatunk. Igaz, a nagyon erős fegyverekkel csínján kell bánni, mert akár saját életerőnkből is vehet le, továbbá a mágikus erő is lassan töltődik vissza némelyik használata után, de a többséggel nincs ilyen probléma.

Ilyen adottságok mellett azt kell mondanom, hogy a játék elég nehéz, még a könnyített verzióban is. Számtalan pályán ütközhetünk nehézségekbe a táj miatt is (például a jégbarlang pálya), a továbbjutás sem egyszerű, sokszor egy rejtvény vagy feladat megoldása a kulcs a következő helyszín teleportjához.


Az Alice játék legnagyobb vonzereje a megálmodott világban rejlik. Az eredeti mese egy groteszkül értelmezett verziójával állunk szemben. Főhősünk őrült, így a világa is kicsavarodott. Találkozhatunk a jól ismert figurákkal, mint például Kalapossal, a Szívkirálynővel, a griffmadárral és a vigyorgó macskával is, aki végig mentorként istápol minket. Azonban ezek a figurák teljesen kifordult, gonosz (vagy gonoszabb) valójukban lépnek színre.
A szereplőkön túl igazán izgalmas, bár néhol olyan tájakra visz minket a játék, ahol nehéz életben maradni, vagy teljesen magával ragad a belőlük áradó "őrület". Ez a képeken nem látszik, a kivitelezés elég "gagyinak" tűnik mai szemmel (azért 11 éves cuccal van dolgunk), de ennek ellenére is képes magába rántani a játék.

Nem sok negatívumot tudok felhozni, talán csak annyit, hogy egyes pályákon nagyon nehéz volt irányítani Alice-t (főleg a Tears Valley-n), aztán a végéhez közeledve feltűnt bossoknál nem lehetett eldönteni, hogy megsérültek-e a csapástól vagy sem (persze a puska, mint Joker használata után mindig eldőlt a kérdés).

American McGee's Alice egy olyan játék, amivel többször is fogok játszani (vannak nehezített végigjátszások), ha épp unatkozok és nincs más elérhető közelségben. Aztán izgatottan várom, hogy kipróbálhassam a 2. részt, ami nem rég jelent meg számtalan újítással és lélegzetelállító grafikával. Az 1. részt egy 9,5/10-es pontszámmal értékelném.

2 megjegyzés:

lex írta...

Nekem Xboxra van meg és nagyon szeretem ezt a játékot! :)

Chibi Zsó írta...

Nekem Pc-n. És pályázok a 2. részre. Bár azt mondják, hogy Pc-n az kezelhetetlen. :D Majd kiderül.

Follow Us @soratemplates