2011. július 16., szombat

# 2004 # amerikai

Mi lett volna, ha


Számtalan ismerősömnek ez az egyik kedvenc filmje, már többen is ajánlgatták. Lassan elkerülhetetlenné volt, hogy megnézzem a Pillnagó-hatást. Nem kifejezetten művészfilm, de nem is szokásos hollywood-i tömegfilm. Valahol a kettő közötti határon mozog.

Tartalom:
"A pillangó-effektus elmélet szerint, ha egy pillangó megrebbenti a szárnyát Pekingben, az akár tornádót is gerjeszthet Amerikában. Világunkban minden mindennel összefügg, minden cselekedetünk alapjában változtathatja meg a jövőt. Még elképzelni is rémes, hogy mi lenne, ha valaki képes lenne a múltunkat megváltoztatni - ez kiszámíthatatlan következménnyel járna jelenünkre nézve. Evan Treborn gyerekkorában számtalanszor elvesztette az öntudatát, élete egyes szakaszai sötét foltok csupán az emlékezetében. Amikor tudatánál volt, naplót vezetett és most, hogy felnőttként megpróbál visszaemlékezni a múltra, a naplója segít neki ebben. Miközben Evan lassan feltérképezi saját múltját, rájön, hogy egy különös adottság birtokában van: képes az időutazásra! Így visszatér a múltba, hogy helyrehozzon néhány baklövést, amelyek zsákutcába juttatták szeretett barátait. Ám amikor visszatér a jelenbe, rájön, hogy a múlt apró változásai nem javítottak a helyzeten, hanem még nagyobb problémákat okoztak a jelenben."

Forrás: Port.hu


 Nem hiába körberajongott film a Pillangó-hatás. Az elsőtől az utolsó percig képes lekötni az ember figyelmét, s logikusan van felépítve. Időutazó témát ilyen ötletesen és nem mindennapos módon feldolgozva még nem láttam.
Műfajok közül a tudományos fantasztikumhoz sorolják, habár külsőleg nem tűnik sci-finek a Pillangó-hatás, de a témája miatt kicsit mégis az: nem emeli ki konkrétan az időutazást a film, de tudjuk, hogy többé-kevésbé arról van szó. Dicséretes, hogy a rendező nem nézi hülyének a nézőket, nem akar a szájába rágni mindent.

Néhány kivetnivaló azonban akad a műben. Első sorban a lezárás. A Port.hu fórumán a hozzászólók azt kifogásolják, hogy spoiler! Evan és Kayleigh az utcán nem mennek oda egymáshoz. Ezzel a résszel nem volt semmi probléma, hiszen a történet során kiderül, hogy Evan akkor menthet meg mindenkit, ha nem találkozik szerelmével. Ha ez a végső megoldás, akkor miért rúgná fel a forgatókönyv író a film legvégén? spoiler vége. Nekem nem ezzel volt gondom, hanem azzal, hogy (viszonylag) boldog befejezést kapott a történet, pedig végig azt az érzetet keltették, hogy tragédia lesz a vég. Spoiler! Vártam, hogy úgy ér véget a Pillangó-hatás, hogy az utolsó emléknél Evan meghal, mert az agya nem bírja már az újabb emlékek terhét. Bár arra is utaltak, hogy nem biztos, hogy be fog következni főhősünk halála, mivel nem sikerült megölnie magát a kádban. spoiler vége



A film kivitelezésére sem lehet panasz. Igaz, kamera mozgásban és beállításokban követi a hagyományos hollywood-i módszereket. Kiemelkedő, monumentális jelenetekre nem is emlékszem a történetből: esetleg Evan és Kayleigh búcsúját lehetne kiemelni, mikor Evanék elköltöznek. És természetesen a zárójelenet is szépen kivitelezték. Ami viszont nagyon tetszett, hogy igazán szép, realisztikus színvilágot vittek vászonra, olyan fényképszerűek a képek.
A színészek alakítása átlagos volt, nem igazán tudnék senkit sem kiemelni. Esetleg a gyerekszínészeket, mivel nagyon ügyesen játszották el a komoly szituációkat. Főleg a Tommyt alakító tinédzser fiú.


Összességében a Pillangó-hatás egy remek film, jó rendezéssel és forgatókönyvvel, továbbá kellemes látványvilággal. Elgondolkodtat minket az idő bonyolult szerkezetéről, hogy végül ne jussunk sehová az igazság keresése során. Egy valamire viszont mindenképpen megtanít a történet: "Mi lett volna, ha...?" Erre sose gondolj következmények nélkül.
A végső értékelésem 9/10 pont, s erősen gondolkodok azon, hogy kedvenc-e a film vagy sem. Újra nézni biztosan fogom.


Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates