2014. szeptember 13., szombat

# 2014 # A hátrahagyottak

A hátrahagyottak


A 2014-es nyári szezonban a HBO új regényt (Tom Perrotta: A hátrahagyottak) adoptált sorozatként. Az első trailerek alapján még nem sokat sejthetett a gyanútlan néző, csupán annyit, hogy emberek tűntek el, amely nagy hisztériát gerjeszt a világon. Ennyi kiinduló alapján a történetet zsákbamacskának lehet tekinteni: kérdéses, hogy mi lesz, de biztosra semmit sem lehet tudni. 

Tartalom:
"Váratlanul és rejtélyes körülmények között több mint száz embernek veszik nyoma New York egyik külvárosában, Mapletonban. Az emberek a rendőrfőnök, Kevin Garcey vezetésével megpróbálják újrakezdeni az életüket, miközben igyekeznek magyarázatot keresni a történtekre. Egyesek szerint a bibliai végítéletről van szó, mások természetfeletti jelenséggel kapcsolják össze az eseményeket. Egy biztos, már semmi nem lesz olyan, mint régen.
Az HBO mozicsatorna saját gyártású sorozata Tom Perrotta regényéből."

Forrás: Port


Legyünk őszinték: az első évad levetítése után is valamennyire még mindig zsákbamacska A hátrahagyottak. Továbbra is kérdéses, hogy hogyan történtek az eltűnések és mi volt mindennek a célja. De igazából ezeket a kérdéseinket el is kell felejteni. Itt ugyanis nem a hogyan? hanem a hogyan tovább? a fontos. Egy elég körülményes és lassú felvezetés után több szereplőn keresztül láthatjuk, hogy a tragédia feldolgozásának mennyiféle útja lehetséges (pl. vallási szekta, emlékezés, felejtés, a tiszta hit abban, hogy a szerettek jobb helyre kerültek stb.). Azonban elméletgyártásokkal és magyarázatokkal is találkozhatunk (pl. elragadtatás, megmagyarázhatatlanság), melyek továbbmélyítik a karakterek helyzetét és ezzel magát a sorozatot is. Mindez azonban Damon Lindelof forgatókönyvíró (a Lost-t is ő jegyzi) sajátos stílusában történik: minden történetszálhoz (a főhöz is) apránként adagolja az információkat, melyeknek az a további sajátos természetük, hogy nem egyértelműek. Egy képsor lehet pusztán álomkép vagy maga a valóság is. Egy gyilkosság történhet az embereket emésztő tanácstalanság következménye vagy puszta megrendezés. Egy ilyen szerkezetű sorozat nagyon is megköveteli a nézőtől a figyelmet és a folyamatos gondolkozás - és ez sem garancia arra, hogy megkapjuk a valós képet. Ez a felállás egyes nézőknek idegesítő és zavaró lehet (főleg az, hogy nem tudnak meg mindent közvetlen), másoknak pedig kihívás és igazi szórakozás. 


Ahogy említettem feljebb is, a sorozat inkább a szereplőkre és az ő továbblépésükre fókuszál. A HBO igényessége itt is megmutatkozik, hiszen nagyon tehetséges színészeket toborzott össze a történethez. A történet központjában a Garvey család áll: Kevin (Justin Theroux), Laurie (Amy Brenneman), Jil (Margaret Qualley) és Tom (Chris Zylka). A legösszetettebb szerepe a családtagok közül talán Therouxnak és Brennemannak van. Theroux karakterét végig egyfajta elveszettség jellemzi, miközben próbál hétköznapi módon élni. Utóbbit azonban egy rejtélyes alak, aki kutyákat lő a városban nem hagyja Kevint békében. Ezzel szemben Laurie felhagy addigi életével (később kiderül, hogy miért is), és beáll a helyi szektába, akik egyfajta önpusztító életmódot folytatnak (láncdohányosok) és némaságot fogadnak. A két színész játéka közül Brennemannét érzem erősebbnek, hisz gyakorlatilag végig pantomim játékot folytat, csupán arcmimikára és gesztusokra hagyatkozhat, hogy ugyanolyan hatást tudjon játéka gyakorolni a közönségre, mint kollegáié - de mindezt igen hatásosan meg is csinálja. Theroux karaktere igaz beszél, de neki is megvannak a maga nehézségei, hiszen végig egy hol normális, hol pedig épp a megőrülés szélén álló embert kell megformálnia. Játéka szerencsére nem túl sok, nem túl kevés, hanem úgy pont megfelelő. 

Végiggondolva az 1. évadot, A hátrahagyottak egy nem szokványos sorozat és ezért megosztó is. Azonban, szerintem, egy folyamatosan javuló, alaposan felépített történet, ahol nem nyomnak minden információt a néző arcába, hanem spekulációra sarkallja, továbbá kétértelműségének köszönhetően képes meglepnie minket. Emellett gyönyörűek a felvételek, a beállítások és az aláfestőzene csak fokozza a vizuális és érzelmi oldalát az egésznek. Csak a nehézkes indulás és néhány visszafogottabb rész miatt 8/10 a kezdő évad, de mindenképpen érdemes lesz a jövőben figyelni A hátrahagyottakra, akár egy alternatív apokalipszis történet kerekedik ki belőle, akár egy fájó karakterdrámává. 

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates