2014. június 1., vasárnap

# 1990 # angol

Elveszett próféciák


Régi nagy hiányosságom Neil Gaiman és Terry Prattchet közös regénye, a Good Omens, magyarul az Elveszett próféciák. E-book formájában volt lehetőségem végre megismerni a már híres regényt. 

Tartalom:
"Isten hét nap alatt teremtette a világot.
Az Ördög hét nap alatt elpusztíthatja azt… már ha sikerül neki.
Ismerkedjünk meg Adammel, az Antikrisztussal, akit elcseréltek: az Apokalipszis Négy Motorosával, akik bőszen igyekeznek beteljesíteni az Armageddont, egy démonnal és egy angyallal, akik szívesen megakadályoznák ezt; és Anatéma Apparáttal, bizonyíthatóan boszorkánnyal, akinek kezében ott a kulcs, de még nem tudja ezt, ráadásul üldözőbe vette az újjáalakult Inkvizíció…
Ez lenne tehát az Útikalauz az Armageddonhoz Terry Pratchett, a méltán híres Korongvilág-regények írója, és Neil Gaiman, a több fantasy díjat nyert Sandman képregény-sorozat, és megannyi dark fantasy történet megalkotója tollából."

Forrás: Moly

De teljesen szórakoztató, elszállt és szerethető könyv. Olyan, mintha a Monti Python filmet néztem (izé olvastam) volna az Apokalipszis témakörében. A démonok és az angyalok egyaránt szerencsétlenek, sorra követik el a maguk hibáit a nagy, közös harc felé vezető úton. Eközben pedig a boszorkányvadászok is bekapcsolódnak, s nem utolsó sorban maga az Antikrisztus is.
A stílusa igényes, bár szlengben elég brit, ami újdonságot jelentett (inkább az amerikai szlenget ismerem). Ami viszont zavaró volt, hogy a folyamatos lábjegyzetelés és kiegészítés megtörte a szöveg folytonosságát (sokszor még a mondat közepén is). 
A hasonló témájú könyvek ismerete miatt a legtöbb ötlet  inkább megmosolyogtató volt, mint fantasztikus. Edzett olvasónak már nem meglepetés, hogy az Apokalipszis lovasai motorosokká lettek vagy az ördög autót vezet. Viszont voltak kedves dolgok is, mint például Aziraphale könyvek iránti szeretete.
Viszont a történetvezetés zavart. Nem azért, mert több szálon fut, hanem azért, mert elég hamar váltották egymást, s némelyik szál fölösleges is volt, legalábbis annak éreztem.

A hibáin kívül jó könyv az Elveszett próféciák, s kell egy saját, papíralapú példány is. Első olvasásra 8/10 a könyv, de szerintem lesz még vele találkozásom. 


Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates