2014. május 31., szombat

# 12 majom # 12 monkeys

12 majom


Már Mark Twaint és H.G.Wellst is foglalkoztatta az időutazás témája, ahogyan Einstein és Stephen Hawking is foglalkozott a kérdéssel, s nem utolsó sorban a filmes szakma kíváncsiságát sem kerülhette el. Terry Gilliam filmdrendező is az időutazás kérdésével játszik el 12 majom című filmjében, amit Gábor ajánlott (neki köszönöm utólag is). 

Tartalom:
"Járvány pusztította el a Föld népességének kilencvenkilenc százalékát 1997-ben. Majd negyven évvel később a túlélőkre is pusztulás vár a föld alatti világban. Csak akkor maradhatnak életben, ha sikerül információt szerezniük a gyilkos vírusról. James Cole-ra vár a feladat, hogy az időben visszautazva, megtudja azt. A számításba azonban hiba csúszik, Cole 1996 helyett 1990-be érkezik, és elmegyógyintézetbe zárják. Így pedig aligha sikerül teljesíteni a küldetését, és megfejteni a 12 Majom Hadseregének rejtélyét. Csupán a pszichológus Kathryn Railly próbálja megérteni a férfit."

Forrás:
 Port


Egy poszt-apokaliptikus társadalomból indul a történet, ami nincsen teljesen ismertetve, de azért érezhető egyfajta diktatórikusság ebben a jövőben (gondolok itt arra, hogy a küldetésre váró emberek el vannak különítve, a tudósok döntenek róluk). Nagyobb hangsúlyt az időutazás kap. Nem megy bele a tudományos részekbe, viszont így is teljesen érthető a logikája és az időparadoxon lehetőségét is elkerüli egy igen ügyes húzással a történet. És az "ügyes" jelző nem csak az időutazás részre mondható el (igazából ebben a környezetben suta ez a kifejezés, így a továbbiakban legyen izgalmas vagy fordulatos). A történet fordulatos és izgalmas: végig megvezeti a nézőt s nem csak a történetvezetéssel, hanem apró utalásokkal is teljesen rossz útra sodor minket. Természetesen a legvégén minden érthetővé válik és kicsit kereshetjük az állunkat is. 


A 12 majom történetét a remek színészi alakítások teszik még jobbá. Bruce Willis teljesen hitelesen adja elő az idegen környezetbe érkezett időutazót, aki nehezen birkózik meg az új társadalom jelenségeivel. Továbbá az összezavarodott, elveszett, önmagában már nem bízó embert is jól játszotta el. Mellette érdemes még megemlíteni Brad Pittet. Az eddig látott filmjei közül számomra ez volt a legjobb alakítása: képes volt egyszerre őrültet játszani és normálisan is beszélni, így kicsit olyan benyomást keltve, hogy nem feltétlen őrült az illető. 
Összefoglalva, a 12 majom még ma is egy élvezetes sci-fi kissé régies látványvilággal, érdekes de nem bonyolult történettel és jó színészekkel: 9/10.

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates