2012. július 12., csütörtök

# adaptáció # Alison Steadman

Nem az első benyomás számít


A könyv adaptációkat szerintem mindig érdemes megnézni, mert mindig izgalmas megnézni, hogy más miként képzeli el a könyvet. Rengeteg mindent lehet tanulni mások nézőpontjából. Igaz, nem ilyen célból néztem meg a híres Büszkeség és Balítélet minisorozatot (Restauráció irodalom vizsgára kellett... köhöm).

Tartalom:
"Jane Austin az angolok egyik legkedveltebb "társasági" írónője volt, akinek humorától, éleslátásától kevesen menekülhettek. Ez a sorozat az idilli angol Regency korba visz vissza, egy vidéki kúriába, a meseszép Shropshire-be, ahol Mr. és Mrs. Bennett azon igyekeznek, hogy öt leányukat méltóképp kiházasítsák. A lányok közül Elizabeth a legfigyelemreméltóbb teremtés, ami a szomszédban vendégeskedő Mr. Darcynak is feltűnik. Ám Elizabeth büszke és okos teremtés, Darcy pedig gőgös, rátarti ember... Csodálatos, romantikus szerelmi történet, meseszép helyszínekkel és kiváló színészekkel. A férfi főszerepet játszó Colin Firth egy egész országot magába bolondított nem csak Angliában, hanem szerte a világban."

Forrás: Port.hu


 A sorozat első perceiben az az érzésem volt, hogy itt bizony szó szerint feldolgozták a könyvet. A színészek ugyanazokat a mondatokat mondták el, mint amelyekkel a könyv olvasása során találkoztam, és persze elhangzott az igen hangzatos kezdő mondat is, az "It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife." (ami Szenczi Miklós fordításában így szól: "Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség"). Általában nem szeretem a szó szerinti feldolgozásokat, mert túlságosan rétestészta-szerűvé válik a vásznon. De a Büszkeség és balítélet esetében a készítők meg tudták úgy oldani, hogy egyáltalán ne legyen unalmas a történet, még azok számára se, akik ismerik a könyvet. Szinte minden egyes momentumot és párbeszédet vászonra vittek, továbbá a korhű ruhákkal és díszletekkel igyekeztek megteremteni a regény eredeti hangulatát. Ki lehet jelenteni, hogy ez sikerült, egyedül Jane Austen iróniáját hiányoltam, de azért Mr. Bennet karakteréből sokszor visszaköszönt az is.


Amikor a könyvet olvastam, úgy éreztem, hogy ezt a történet a szereplők nélkül unalmas lenne, így arra gondoltam, hogy ha a történetnél egy jó adaptáció elkészítésénél nagyon figyelni kell a castingra. Colin Firth nevén kívül a többi színész neve nem volt számomra ismerős, de talán nem is baj az.  Szinte mindegyik színész tökéletesen játszotta a szerepét, valóban életre keltek Austen figurái. Számomra a legemlékezetesebb alakítás mindenképpen Mrs. Bennetet alakító Alison Steadman. A kitörései szórakoztatóak voltak, a karakter butaságát is jól hozta, hasonlóan idegesített, mint a könyvben. Lydia karaktere érdekesre sikeredett, mert az elején kedveltem a sorozatban, viszont a végére már ő is idegesített, ahogy végig a regényben. Mary lesajnáló nézései szórakoztatóak és a fölösleges okoskodásai is, Elizabeth nagyon szimpatikus a filmben is, Darcyt pedig Colin Firthen keresztül sikerült megkedvelnem végre.

Röviden a BBC-s Büszkeség és balítélet-et nem hiába szokták annyian dicsérni, tényleg nagyon jó feldolgozás lett és szórakoztató. Megvan benne Jane Austen-i vidéki élet hangulata, továbbá maga az angol irodalom megmagyarázhatatlan kellemes hangulata is. Remek casting, korhű ruhák, tényleg a 18-19. század fordulóján éreztem magam. Néhol kicsi unalmas volt a történet, így csak 9/10-es a sorozat, viszont tényleg ajánlatos megnézni, nem szabad kihagyni. És halkan megjegyzem, hogy akár fiúk is bátran megleshetik, akár nekik is tetszhet (tapasztalat).

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates