2012. július 13., péntek

# Death Note # Halállista

Ítélkezés


Doctor Faustus gőgje és Raszkolvnyikov szigorú ítélkezése egyaránt megtalálható Yagami Light személyiségében. Talán ezek a jól ismert, mélyen mindenkiben megbúvó, ismerős tulajdonságok teszik olyan vonzóvá a figurát és a történetét is.

Tartalom:
"Yagami Light fényes jövő elott álló, kiváló tanuló – és majd megöli az unalom. Mindez megváltozik, amikor megtalálja Ryuk, a renegát halálisten Listáját. Akinek a neve a Halállista lapjaira kerül, meghal. Light végre olyan célt talál, ami méltó az intellektusához: egy új, bűnözés nélküli világot akar létrehozni, amely felett istenként uralkodhat. De a sorozatos halálesetek a rendőrség figyelmét sem kerülik el… Az ügyre a rejtélyes L, az Interpol zseniális nyomozója száll rá. Olyan küzdelem veszi kezdetét, amiben csak egyvalami biztos: a vesztes az életével fizet."

Forrás: Moly.hu


A manga esetében az első dolog, ami megfogja a gyanútlan olvasót, az a rajzolás. Az arcokon felfedezhetőek a hagyományos japán képregénykultúra jegyei, de az átlagnál sokkal realisztikusabb, szóval szemet gyönyörködtető. Így azoknak is könnyen befogadható, akiket nem igazán érdekel az otaku világ. Ahogy anno írtam az anime bejegyzésénél, a Death Note rengeteg műfajt egyesít magában, így többrétegű, érdekes művé válik, továbbá nagyobb közönséget vonz. Röviden, valahogy mindig is bele volt kódolva ebbe a történetbe a siker, már csak az a kérdés, hogy tudatosan vagy sem.

A történetre nem igazán érdemes külön kitérni, hiszen nagy vonalakban megegyezek az animé-vel, hisz az egy adaptáció. Érdemes annyit említeni, hogy L halála utána részekben nagyok az eltérések az adaptációhoz képest. Amiben pedig rosszabb a manga, hogy a nyomozás menetét nehéz követni, hisz sokkal csavarosabbak a megoldások, mint az animében. Light ellenfelei váltásánál kicsit lelassul a történet, de a tizedik kötettől a szerző-páros ismét magára talál, és fokozatosan építik fel a feszültséget egészen a történet csúcspontjáig, a leleplezésig.
A szereplők hasonlóak, mint az animében, viszont a manga annyiból jobb, hogy itt jobban megismerjük őket, a célokat és a motivációkat. Például legjobban Lightot sikerült megértenem az eredeti történetben.

Összefoglalva a Death Note manga az egyik legkiemelkedőbb és minőségi darab a magyar piacon, megérte rá pénzt áldozni. A kidolgozás gyönyörű, a történet is lenyűgöző néhány hibát leszámítva, továbbá elgondolkodtató mű is. 9/10-es alkotás és ajánlom mindenkinek, még azoknak is, akik amúgy nem rajonganak a japán képregényekért.
Kérdés, hogy megvalósítható-e bármilyen utópia a valóságban? Light példája is mutatja, hogy ez nem lehetséges, még transzcendentális erők segítségével sem. Nem tudjuk az okát, hogy miért, de el kell viselnünk más emberek gonoszságát; a jó emberek sokat szenvednek. Azt mondom, hogy hiába látjuk úgy, hogy más épp rosszabb ember tőlünk, és nem bünteti a sors, azért tudni kell, hogy Isten nem ver bottal. Az élet valahogy büntet mindenkit, még ha nem is úgy, ahogy mi igazságosnak éreznénk.



Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates