2016. január 6., szerda

# 2015 # adaptáció

A rettegett öt


A Trónok harca brand nagy mérföldkőhöz ért tavaly tavasszal, hisz a készítők (David Benioff és D. B. Weiss) szakítottak a könyvek teljes adaptálásával és eldöntötték, hogy már nem bővítik, hanem összehúzzák Westeros szálait. Továbbá ezzel a sorozat be is érte a regényeket, ami további fejtörést fog okozni a 6. évadnál. 

Tartalom:
"A ötödik évaddal folytatódik az HBO mozicsatorna George R.R. Martin A tűz és jég dala című nagy ívű regényciklusából készített, világsikert arató sorozata. Westeros följén a nyarak évtizedeken át tartanak, mígnem beköszönt a tél. Az évszakok változnak, ám a vastrónért folyó harc örök. A fantázia szárnyaló világában királyi házak vívják csatáikat a hatalomért. Hűség és ármány, szerelem és halál kíséri az összecsapásokat, melyben királyok és királynők, nemes lovagok és hitvány árulók csapnak össze egymással."

Forrás: Port


Az előzetes híresztelések ellenére (pl. kimaradnak a Greyjoyok és Connington is, Sansa nagyobb szerepet kap) én próbáltam pozitívan hozzáállni az 5. évadhoz a várható változtatások ellenére. Úgy voltam vele, hogy amíg az apróbb változtatások nem befolyásolják jelentősen a karakterek útját, addig nagy pánikra nincsen ok. Azonban Benioff és Weiss sokkal nagyobb változtatásokat hajtott végre, mint amikre számítottam az eddigi évadok alapján, és persze rajongóként. Először vegyük vége a pozitív dolgokat, mielőtt rátérnék a vitatható témákra.
Az 5. évad első pár része még követi a 4. és az 5. könyv eseményeit, főleg Arya és Cersei történetét. Habár Daenerys része is többé-kevésbé követte a könyvben olvasottakat, sajnos a televízióban is azt éreztem, hogy a sárkány királynő sehová se mozdul és pár merényletet leszámítva nem is történik vele semmi. Azonban egy nagyon pozitív változásnak örülök az ő történetében, és itt spoilerekkel folytatnám. Az ötödik, Sárkányok tánca kötetben végigvártam Tyrion POV fejezetei során, hogy végre találkozzon Danyvel, azonban a legvégén ez elmaradt. Benioff és Weiss (valószínűleg a tervezett cselekményszűkítés miatt) a két legnépszerűbb szereplő találkozott! És milyen jót is tett ez Dany állóvizének és Tyrion is célba érhetett. Peter Dinklage és Emilia Clarke párosa nagyon jól működött a képernyőn, tényleg olyanok voltak, mint királynő és tanácsadó. 


Most pedig következzenek a vitatható, számomra pedig negatív változtatások. Az egyik a Homokkígyók. Számomra egyelőre érthetetlen okokból kimaradt Arianne karaktere, aki a 4. könyvben elvileg fontos szerepet tölt be (bár a kihagyása meg arra utalhat, hogy mégsem olyan fontos a szerepe a történet végkifejletében, de ne legyen igazam), mint dorne-i örökös. Ezt a békát (Arianne hiánya) még le lehetett volna nyelni a könyvet ismerőkkel úgy, hogy a három Homokkígyó, akik végül bekerültek a sorozatba, veszi át Arianne szerepét. Azonban ez sem így történt. A Varjak lakomájában jól felépített és színes dorne-i szálat a sorozatban sikerült teljesen megerőszakolni. A három homokkígyó csupán fanservice-ként funkcionált,  és valahogy a többi szereplő sem tudott jól működni (kivéve Martell özvegyét). 
A másik komoly és súlyos változtatás Sansa volt. A könyvben az a sors, amit végül Sansára ruháztak, eredetileg egyik udvarbéli barátnőjéé volt. A történet szükséges szűkítése miatt ez a változtatás érthető is lett volna, azonban sokkal jobb megoldást érdemelt volna, főleg az előző évadok fényében. A 4. évadban Sansa pozitívan fejlődött, végre ő is képes volt bekapcsolódni Westeros intrikáiba, de az 5. évadban a változtatással mindez ment a kukába. Sansa visszafejlődött ahhoz a segítségre váró királykisasszonnyá, aki azelőtt volt. A vitatott rape scene-nél nagyobb hiba ez. 

Összességében, a Trónok harca legutóbbi évada könyves nézőként teljes csalódás volt. Nem vártam volna el a könyv szolgai adoptálását (sőt, annál unalmasabb nincs is!), de egy jó történettől elvárható lenne, hogy ne köpjék szembe korábbi döntéseiket és az új ötleteket is rendesen kidolgozzák. Továbbá van egy olyan érzésem is, hogy a sorozat sokszor átcsap már az öncélú durvaságba és erotikába, ami a tényleges történetnek szintén nem tesz jót. Igaz, idén is fogom követni a sorozatot annak tudatában, hogy előzetesen semmit sem fogok tudni a történésekről, de remélem, az 5. évad után visszatalál a helyes útra a Trónok harca. Most ez csak 6/10. 


Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates