2014. május 8., csütörtök

# 2008 # A hős legendája

A hős legendája


A Sorozatjunkie-n keresztül olvastam először a Legend of the Seekerről, magyarul A hős legendájáról. A fantasy műfaj kedvelőjeként kötelezőnek éreztem, hogy belevágjak Richard Cyper kalandjaiba, főleg, hogy kevés ilyen műfajú sorozatba lehet botlani (mármint ami tisztán fantasy és nem urban fantasy vagy tini sorozat). 


Tartalom:
"Középföldét egy mágikus határ választja el Szarvasföldétől, ahol Richard Cypher (Craig Horner) él. Richardról egy nap kiderül, hogy ő a Kereső, akinek az a feladata, hogy az Igazság Kardjával megszabadítsa Középföldét a zsarnok Darken Rahltól (Craig Parker). Küldetésében segítségére lesznek varázsos erejű útitársai: Zeddicus (Bruce Spence), az Első Rend varázslója és Kahlan (Bridget Regan), az inkvizítor."

Forrás: Port


Amennyire felcsigáztak a pozitív kritikák, annyira sikerült csalódni a sorozatban. Bár ez a kijelentés több magyarázatra szorul, mert nem olyan szigorúnak szánt a kijelentés, mint első olvasásra tűnhet. A legnagyobb baj, hogy hiába látszik, hogy jó az alapanyag, amiből építkeznek a forgatókönyvírók, mégis azt érezni, hogy a cselekmény le van butítva egy közönséges kalandfilm szintjére. Az évad az epizódikus (ez érthető, hisz 22 részből álló évadot nem lehet pusztán az átívelő történetszállal felépíteni), de ezen belül lefutják a szokásos kalandfilmes klíséket. Van itt testcsere, elveszett kisfiú története, jóslat megakadályozása, hazatérés stb. És ezeken belül is, a történet általában könnyen kiszámítható, de inkább az mondható el, hogy ez a kiszámíthatóság inkább hullámzó. Az első részek eléggé vontatottak és nem igazán izgalmasak, de a hatodik-hetedik rész körül érezhető az áttörés, s a főcselekmény is haladni látszik, több csavar látható, s a karakterek is fejlődnek. Aztán az évad közepe felé van egy enyhébb visszaesés, de mivel a korábban felépített hangulat még tartja magát, így megbocsátható a visszaesés. Az évadzárás pedig szépen felépített, ötletes, még ha a 22. rész kicsit össze is csapott, plusz van egy kicsi kitekintés az új évadra is, ami érdekes lehet. 


Az előzőeket végiggondolva, végül is A hős legendája nem egy jó sorozat. Akkor még is miért érdemes megnézni? Először is, a klíséssége miatt nem mondanám rossznak (de akik izgalmas és csavaros történetre vágynak, azok ne feltétlen próbálkozzanak a Seekerrel), hisz a célját, a szórakoztatást így is eléri. Az egész sorozatnak van egy nagyon jól megteremtett hangulata, ami be tudja szívni a nézőt, s így  az képes megbocsátani a sablonokat. Olyan apróságokra gondolok, mint a két főszereplő, Richard (Craig Horner) és Kahlan (Bridget Regan) közt teljesen jól működő kémiára vagy Zedd-re (Bruce Spence valami iszonyat jó választás volt a bohókás varázsló szerepére!). Új-Zéland megkapó tájait sem szabad elfelejteni, a meseszerű, de mégis lenyűgöző hátteret se (gondolok a kidolgozott ruhákra és díszletekre). Továbbá sem a férfi, sem a női nézőknek nem kellett az eye-candy miatt aggódnia (ha valakinek számít ilyesmi is). Sok a szép színésznő és vonzó színész is, de mellettük a vizuális effektek is többé-kevésbé rendben vannak (bár 2014-ben kissé gagyinak tűnhet, de kinek mi).
Röviden, A hős legendájáról az mondható el, hogy egy lebutított történet (ezért el kell olvasni a könyvet: állítólag az sokkal összetettebb) jó kidolgozással és szerethető figurákkal egy mesés világban. Természetesen, nem a legmélyebb figurák jelennek meg előttünk, és Midlands világa is alaposabb kifejtésre szorulna (azt már ne is említsük, hogy nem derült ki, hogy az Igazság kardja igazából miért olyan különleges fegyver), de attól még egy bájos alkotás ez, ami 45 perc erejéig képes kiszakítani a hétköznapokból. Nálam egy 7/10. Viszont ha nem voltam elég meggyőző, itt ez a kis kép. :)

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates