2010. október 17., vasárnap

# A Kiss of Shadows # amerikai

Fairyporn


Nyáron olvastam életemben először Hamilton könyvet, nevezetesen az Anita Blake első kötetét. Nem a legtökéletesebb könyv, de tetszett és a 2. kötethez is szeretnék hozzájutni. Mivel nyár óta nem találom, a könyvtárban, így az írónő másik sorozatával, a Merry Gentryvel kellett vigasztalódnom. Azért is kezdtem bele, mert csupa jókat hallottam róla. Először osztálytársam, Judit ajánlotta. Neki köszönöm utólag is. Nagy kedvvel kezdtem neki a könyvnek. "Tündérek, fantasy világ, királyi udvar, jaj de jó lesz!" - gondoltam. Nem egészen az lett, amit vártam.
Tartalom:
"Meredith Gentry az Amerikai Tündér Hercegnő. Jelenleg azonban Los Angelesben dolgozik természetfeletti ügyekre specializálódott magándetektívként. Nagynénje, a Levegő és Sötétség Királynője egy napon érte küldet, és Merry akarata ellenére hirtelen ismét az események sűrűjében találja magát. A feladat egyszerű: élveznie kell a leggyönyörűbb, halhatatlan férfiak társaságát. Siker esetén jutalma a korona és az élete. Kudarc esetén a halál…"

Forrás: Moly.hu

Miután végigolvastam a könyvet, rájöttem, hogy már a fülszöveg is el lett rontva, mert gyakorlatilag lelő előre 300 oldalt. De ez csak az első probléma. Második probléma a történet. Az eleje nagyon tetszetős. Van Merry, aki egy sidhe hercegnő, de otthonából menekülnie kellett, mert sokan meg akarták ölni. kevert származása végett. Jelenleg egy természetfölötti ügyekre specializálódott nyomozóirodában dolgozik  és egy igen érdekes ügyet is kap, amiben egy férfi varázslattal csábít el hölgyeket. Aztán az elkövetőt megtalálja Merry és különös módon meg is hal a pasas. A krimi résznek ezennel befellegzett, innentől már a különleges lények tűnnek fel, akik vagy meg akarják ölni Merryt vagy meg akarják döngetni. Végül - a sok veszély elmúltával -  főhősünk elmegy nagynénjéhez, ahol fény derül az igazságra.
Ezzel a részével semmi baj, csak az, hogy eléggé pornó jellegű a történet, néhol már perverz is. Amikor a gnóm vagy milyen király azt mondja, hogy "Szopjál, Merry" (miközben csak vérivásról volt szó), én akkor majdnem kidobtam az ablakon a könyvet (de ezt ugye nem tehettem meg, mert könyvtári a példány :) ). Ezen kívül zavaró volt a sok kavarás azzal, hogy a királynő küldte-e az embereket, vagy sem, és akkor tényleg meg akarják-e ölni Merryt vagy sem. Idegesítő volt. A fantasy világ részével nem lenne sok bajom, ha nem lenne ennyi lény, amiknek a neveire már nem is emlékszem. Úgy éreztem, hogy az írónő túlbonyolította. Ami még feltűnt, hogy szinte majdnem minden férfinak hosszú haja van! Ez miért van így? Hamiltonnak ez a gyengéje? Valószínűleg. Váá... Akkor még ott vannak Merry vérzései, ami természetellenesen sok és ő természetellenesen túl éli mindet. Oké, hogy mondjuk hamar gyógyul, mert sidhe, de néhány órája felvagdalt karokkal és sérült lábbal képes szeretkezni... Én képtelennek tartom.
A történeten kívül a rengeteg elgépelés és helyesírási hiba is zavart, valamennyire rontotta az olvasás élményét. Megérdemelne egy újra nyomást és egy új borítót is. Ami most van nekem túl sötét. Nagyon sötét!

Természetesen jó részei is voltak a könyvnek (azok miatt bírtam végigolvasni). A karakterek egész jópofák, bár az 1. kötetben még nem tudtam őket teljesen megszeretni. Frostot meg azt a gyereket kedveltem meg kicsit, aki alacsonyabb a többieknél. Nem jut eszembe a neve. :S Még a királynő jelleme is tetszett, igazán kifürkészhetetlen, sosem tudni, hogy mit fog tenni a következő pillanatban.
Karaktereken kívül Merry képessége, a Húskeze is tetszett. Nagyon durva és ijesztő, gondolom  a későbbiekben nagy tiszteletet tud vele kiharcolni magának.


Azonban én ezt már nem tudom meg, ugyanis nem tervezem továbbolvasni. Sajnos a negatívumok túlsúlyban vannak. A 430 valamennyi oldalt túl soknak találom a tényleges történésekhez képest, nagyon szex központú, könyv ami (legalább is számomra) el tud venni a történet varázsából. És sajnálom, hogy a krimi szál olyan hamar véget ért, mert a Hamilton az Anita Blake alapján valamit konyít ehhez a műfajhoz is. Nehéz szívvel, de csak 4/10 a könyv. :S De ha valakinek tetszett, nem baj. Egyszerűen mások vagyunk.

2 megjegyzés:

Athalie írta...

huhú, Merry Gentry :D ajánlották nekem is, de még nem volt hozzá szerencsém, viszont az Anita Blake-hez igen, a 11. kötetig, és az értékelés alapján azt mondanám, hogy úgy a 6-7. kötetnél ajánlatos abbahagyni (bár még beiktatnám a 9.et), mert a 7.től szinte már nincs is benne más, csak szex. állandóan. mindenkivel. én jól bírom az ilyet, de még nekem is sok volt xD
ami meg a hosszú hajakat illeti, nekem is feltűnt! Anita Blake-ben is ugyanez a helyzet...

Chibi Zsó írta...

Hű, én nem ajánlom a Merry Gentryt. Nagyon nem. :D Még visszaemlékezni is fájdalmas rá. :D

Follow Us @soratemplates