2016. augusztus 16., kedd

# 2015 # A Hangya

A Hangya


Emlékszem, amikor anno a Hölgy aranybant néztem moziban (hamarosan bejegyzés!), akkor láttam A Hangya előzetesét és nevetségesnek tartottam az egész ötletet: valakit összezsugorítanak és még szupererős is lesz? A film premierje utáni rossz kritikák sem csináltak nagy kedvet ehhez a Marvel-filmhez (nem mintha olyan sokat néznék). Végül, már nem is emlékszem miért, mégis kedvet kaptam a Hangyához, és ezt a hirtelen jött szeszélyemet Dia is támogatta. Neki köszönöm. 

Tartalom:
"A Marvel Moziuniverzum következő epizódjában a nézők megismerkedhetnek az eredeti Bosszúállók egyik alapítójával, aki első alkalommal látható a mozivásznon. A Hangya szuperképessége, hogy rendkívül kis méretűre tud zsugorodni, miközben ereje megsokszorozódik. A Scott Lang polgári névre hallgató, rendkívül sikeres tolvaj sorsa úgy alakul, hogy akarva-akaratlanul hőssé válik, amikor segítenie kell egykori mentorának, Dr. Hank Pymnek. A doktor által tervezett speciális Hangya páncélra gonosz erők vetettek szemet, a két férfinak ezért meg kell akadályozni, hogy a különleges öltözet rossz kezekbe kerüljön. Pymnek és Langnek ezért együtt kell dolgoznia, hogy végrehajtsák a tökéletes rablást és ezzel megmentsék a világot."
Forrás: Port


Sok értékelésben és írásban olvastam azt, hogy a Hangya nagyban eltér más Marvel-filmektől. A rajongók biztosan hosszan ki tudnák fejteni nekem, hogy mitől is lesz egy szuperhős film ízig-vérig Marvel, de a bejegyzésnél csak a saját halvány elképzeléseimre támaszkodnék. Az Avengers meg más becsúszott szuperhős után számomra a Marveles filmek olyan akciófilmek, amelyeknek van egy pörgősen elmesélt története meg badass, vicceskedő karakterek. Ilyen tekintetben azért a Hangya is beillik a sorba. A sztori egyszerű, a már megszokott szuperhős téma (megmenteni a világot), de ez olyan körítésben bemutatva, hogy ezredjére is megbocsátja a néző (én is, a nyájas néző, aki itt ganéskodik). A filmnek megvan a maga látványos világa és a mai emberek elvárásainak megfelelően van elmesélve az egész, és természetesen nagy szerepet kap a humor is. Utóbbi főleg a főhős, Scott bemutatása, majd a későbbi felépítése közben kapott szerepet. A pasinál maradva, olvastam olyan kritikát, hogy a Hangyával nem lehet azonosulni, nos ezt megcáfolnám. Habár Scott egy tolvaj, azaz a rosszfiúk táborát erősíti, teljes mértékben lehet vele azonosulni, hisz a bűnöző múlt alatt egy nagyon is emberi figura lakozik. Nem kiemelkedően okos, tényleg sok a rossz döntése, de a lánya iránti szeretete és az elszántsága, ami valószínűleg összefügg a lányával teszi mégis igazi hőssé a Hangyát, és így igenis együtt tudunk vele érezni, sőt, fel is nézhetünk rá.


A jól bevált Marvel recepten és főhősünk kívül számos apróság akad még, amiért bizony lehet szeretni a Hangyát. Például a rovarok (főleg a hangyák) világa, amit a film nagyon kreatívan aknáz ki történeti és technikai szinten is. Ezelőtt, például, sosem hittem volna, hogy lehetnek a hangyák aranyosak vagy szomorú lesz egy ilyen apró lény miatt. Továbbá ki hitte volna, hogy a kicsikék miket nem tudnak és mennyiféle úton és módon ki lehet használni ezeket az adottságokat. Ami a technikai megoldásokat és a hangyákat illeti, nagyon látványos, szinte valóságos képet kapunk a föld alatti népek világáról, s ezzel és persze Scott karakterén keresztül közel is hozzák a nézőkhöz az amúgy távoli hangya közösséget. Meglepő módon a miniaturizált akciójelenetek nem tűnnek nevetségesnek, ahogy azt anno a trailer alapján gondoltam, hanem teljes mértékben működnek: látványosak és a megfelelő módon játszanak a néző idegein. Ha már akciójeleneteknél tartunk, itt hoznám fel a film egyik nagy negatívumát: a főgonosz, Yellowjacket valahogy nagyon jellemtelenre sikeredett, pedig az őt játszó színészben, Corey Stollban lett volna bőven potenciál. A figurának (a Sárgadzsekinek) nem voltak konkrét motivációi vagy céljai, amik félelmetes ellenféllé tették volna - számomra legalábbis. Persze, így is lehetett izgulni főhősünkért, de valahogy nagyon komoly gonosznak nem tűnt az életéretörő Yellowjacket.

Összességében jó, kikapcsolódásra teljesen alkalmas film A Hangya. Hozza a már ismert Marvel-filmek színvonalát a kicsit egyszerű történettel, amit azért a humor, a látvány és az apróbb kreativitások kárpótolnak. Annyira nem követtem Hangya sorsát a Marvel-univerzumban, de egy későbbi megjelenéshez ez a film teljesen jó alapokat adott a karakternek. Szóval, 8/10-es pontot teljesen megérdemli ez a történet és ne hallgassatok a rossz kritikákra!

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates