2014. július 10., csütörtök

# 2005 # adaptáció

Szemükkel Istent fürkészték


Egyetemi tanulmányaim során találkoztam Zora Neale Hurston Their eyes were watching God című regényével és egy értékes darabnak tartom a regényt. Kellemes meglepetésként ért, hogy létezik belőle egy tévéfilmes adaptáció. És mint minden reklámnál, a nagy nevű színészek (itt Halle Berry) szintén húzó tényezők. 

Tartalom:
"Janie (Halle Berry) kényszerházassága ellenére meggyőződéssel hisz a szerelemben, és amikor egy jóképű férfi vetődik eldugott házukhoz, a szívére hallgat. Joe Starks mellett csodálatos élet vár rá, közösen felépítenek egy várost, ám a pozíciók tönkreteszik házasságukat, Joe belehal a kötelezettségekbe. Ekkor megjelenik Tea Cake (Michael Ealy), aki szenvedélyességével elsodor mindent, Jane új életre kel. A sors azonban alaposan próbára teszi Jane hitét."

Forrás:
Port


A könyv ismeretében akaratlanul is figyeltem, hogy mennyire tér el az eredeti történettől a film, de meglepő volt, hogy szinte egyáltalán nem volt átírva a cselekmény. 113 percben tökéletesen és zavartalanul elfér a körülbelül a 200 oldalas könyv. Az eredeti történet ismeretében sem érezhetőek lyukak vagy logikátlan az események elmesélésben. Valahol még ki is egészítette a film a könyvet, mint például a cím mélyebb jelentésének megértése (a vízben lebegős jelenetek) vagy Janie kívülállóságát korának társadalmából (akár a film első jelenete vagy bármelyik összetűzése második férjével).
Mi teszi még jó adaptációvá Darnell Martin filmjét? Mindenképpen a jelenetek megszerkesztése. Már a legelső jelenettől fogva (amikor Janie visszatér városába) meghatározó hangulat fogja meg a nézőt: a párás Dél és annak tikkadó száraz útjai és a háttérben lassan duruzsoló soul zene s Halle Berry búgó hangja, mint narrátor átitatja a jelenetet. Igaz, ennyi minden van egy-egy jelenetben, de mégsem sok az egész, hanem minden kis elem együtt működik, mint egy egész. 


Összességében, a Their Eyes Were Watching God egy nagyon jó adaptálása egy jó könyvnek. Nem mellékeli a könyv egyik mondanivalóját sem, továbbá fantasztikus jelenetekkel ajándékozza meg a nézőket. A történethez nem érdemes sok szót fűzni, hiszen az adott: itt-ott leül vagy túl érzelmes lehet. Romantikus történetnek lehet besorolni, így a szelem is van középpontban: ez valakinek fekszik, valakinek pedig nem feltétlen. Ennek fényében tudom ajánlani Darnell Martin filmjét. Minőségi romantikus film kellő drámával és némi művészfilmszerű megvalósítással, a feketék angolja pedig csak plusz. És mindez egy tévéfilmtől, így mindenképpen 9/10 (a történet miatt, de ugye az adott, nem a készítőktől függött). Két sajnálatos dolgot tudnék még a filmhez hozzáfűzni: a magyar cím (Mindörökké szerelem? azért a szerelemnél többről szól a film) és hogy kevesen ismerik. 

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates