2014. március 14., péntek

# 1981 # A francia hadnagy szeretője

A francia hadnagy szeretője


Egyik nagy adósságom a történet a Kortárs angol irodalom órám óta, még ha igazából a gyomrom (se) kívánja, de mindenesetre jó ötletnek tűnt a filmadaptáción keresztül megismerkedni A francia hadnagy szeretőjével a kötelezők olvasásakor. 

Tartalom:
"Viktoriánus korban játszódó, romantikus szerelmi történetet forgatnak a filmesek. Főhőse a szép Sarah, akit a francia hadnagyhoz fűződő korábbi kapcsolata miatt a település lakói messze elkerülnek. Egyik nap tudós érkezik Londonból. Charles a menyasszonyát jött meglátogatni, ám véletlenül találkozik Sarah-val. A férfiban heves vonzalom ébred a nő iránt. A forgatást bonyolítja, hogy egymásba szeret a két főszereplő színész, Anna és Mike is. Múlt és jelen szinte egymásba fonódik, illúzió és valóság, filmbeli és filmen kívüli világ keveredik egymással. John Fowles regényéből."

Forrás: Port


Merly Streep és Jeremy Irons nagy húzónevek, ő miattuk kicsit bizakodtam, hogy talán fölöslegesen ódzkodok a történettől. Az első percek egész meggyőzőek. A korához képest technikailag gyönyörűen tálalt tájképek jellegzetes aláfestő zenével. A tartalom sem tűnt rossznak. A francia hadnagy szeretőjét kettő, de szinte teljesen párhuzamos cselekményszálon tárul elénk - egy, amelyik a Viktoriánus korban játszódik és egy a hozzánk közeli jelenben. A két szál nem csak az azonos sorsot beteljesítő karakter miatt kapcsolódik össze, hanem azért is, mert a jelenkorban éppen filmként dolgozzák fel a múltbéli eseményeket. Szóval röviden a kerettörténet elég ötletes és tetszetős. Viszont nagyobb hangsúlyt a Viktoriánus kor kap, amivel még nem is lenne nagy gond. Szóba kerülnek olyan kérdések, hogy szembemenni a társadalmi konvenciókkal a saját boldogulásért cserébe, a nő függetlensége. Sajnos ezeket a kellemes és érdekes apróságokat nem vitelezik ki a filmen, inkább a biztonság kedvéért maradnak a kosztümös, romantikus történetek talaján - ezzel szúrják el ezt az ígéretes alkotást. 

Hiába van meg a színészi alakítás apróságaival Charles és Sarah között a kémia (közhelyesen élve), ha közös történetük érdektelen? Tengnek-lengnek a semmiben, banális fordulatok követik egymást, ezek is elég lassan következnek be. A fentebb említett elemeket pedig nem dolgozzák ki bővebben. Őszintén, csalódás volt A francia hadnagy szeretője - 6/10-t tudok csak rá adni, remélhetőleg, a könyv azért ennél sokkal jobb.


Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates