2014. március 2., vasárnap

# 1999 # Cruel Intensions

Sucker love is heaven sent


A kultfilmekkel mindig az a baj, hogy nagyok az elvárások velük szemben. Státuszukat kiérdemlik mindenképpen, hiszen valami újat mutatnak fel, valami korszakalkotót. Viszont attól, hogy valami újat mutattak meg, tudnak jó műként működnie? Kegyetlen játékoknál mi is a helyzet?

Tartalom:
"A milliomosok gondtalan életét élő Sebastian és mostohatestvére, a szép Kathryn gonosz versengésbe kezd: az győz, aki a legtöbb szívet tudja meghódítani és porba tiporni. Könnyű helyzetben vannak, hiszen New York naiv fiataljai mind a lábuk előtt hevernek. Az igazi kihívás azonban hátravan, míg fel nem tűnik a színen Annette, aki elhatározta, hogy megőrzi szüzességét, míg férjhez nem megy. Kathryn fogadást ajánl: ha Sebastiannek sikerül elcsábítania a jégkirálynőt, eltölt vele egy éjszakát. Ellenkező esetben viszont a fiú vadonatúj Jaguárja a tét. Kezdődik az utolsó játszma."
Forrás: Port


Még a mai tinédzser filmektől is eltér a Kegyetlen játékok - a Gossip Girl egyfajta elődjének is tekinthető témáját illetően, hiszen tinédzserek között intrikák a téma egy szokatlan környezetben (gazdagéknál). Kicsit túllép a tinédzser problémák feszegetésén, és egy komolyabb témát jelenít meg a film: képes-e valaki érzelmi alapú szerelemre vagy csak a testire? Ez nem csak tinédzserkorban kérdés, hanem felnőttek között is (van, aki sosem érik meg rá). Továbbá nem találhatóak meg a szokásos tinifilm archetípusok se, sem pedig a sablonos helyszínek (pl. gimnázium). A történet leginkább a családi birtokon játszódik, az iskolai közeg csak áttételesen jelenik meg - nagy helyszínváltások nincsenek is. Végül érdemes még megemlíteni, hogy a szexualitást is szabadosabban kezeli, mint más filmek a műfajban. Aztán az sem elhanyagolandó, hogy tehetséges színészek játszanak a Kegyetlen játékokban. Sarah Michelle Gellar olyan fantasztikusan játssza az intrika királynőt, hogy megjelenésének első percétől gyűlölni lehetett (persze előtte minket is becsapott), miközben a háttérben ott volt a sajnálandó lány is. Hasonlóan jól játszik Ryan Philippe is az ügyeletes nőfaló szerepében. Reese Witherspoon aranyos ebben a korai szerepében, de kevésbé hangsúlyos a főszereplők mellett. Utoljára pedig a zene: Placebo, The Verve - többet nem is kell mondani. 


Összességében rengeteg újat, frissítő vonást vonultat fel a Kegyetlen játékok a tinédzserfilmek világában és hanyagolja a bevett klíséket. Viszont a cselekményvezetésben valami nem igen működik jól. A bevezetés frappáns, rögtön beránt az intrikás mostohatestvérek világába. A fogadás után viszont valahogy érdektelenné válik a történet, megjelenik kicsit a sablonosság (főleg Annette és Sebastian párosnál), majd jön egy elég nyakatekerten és erőltetteten megvalósított rész, majd végül az ütős vég, ami visszahozza a történet színvonalát. Kár, hogy nem igen tud jól működni a cselekmény, pedig potenciál rengeteg van a filmben, ki is van használva bőven, s ez értékelendő - 7/10 a film, hisz azért látni kell, hisz kultfilm, a műfajában kiemelkedő, de nem feltétlen a történetért érdemes elővenni. 

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates