2016. december 27., kedd

# 2016 # amerikai

Erre a Star Wars filmre vártunk?


Mióta a Disney megvásárolta a Star Wars brandet, sorra jönnek a filmek és a filmtervek. Új trilógiát építenek, aminek a kezdő részét, Az ébredő erőt tavaly láthattuk, továbbá lesz csak Han Solóra fókuszáló történet is, jövőre a 8. rész, idén pedig jött a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet. Egy anya-lánya mozi keretében (utólag is köszönöm anyának, hogy eljött velem!) volt lehetőségem megnézni a mostani SW-filmet. Elvárásaim nem voltak. 

Tartalom:
"A lázadók egy csoportját azzal bízzák meg, hogy lopják el a Birodalom készülő szuperfegyverének, a Halálcsillagnak a tervrajzát. "
Forrás: Port


A Port-on látható leírás nem sok mindent ígér nekünk, csak nagyjából vázolja fel a történet lényegét és segít elhelyezkni a cselekményt az SW univerzumban (kb. a New Hope előttre). Előzetesen máshol sem lehetett többet megtudni az új filmről, esetleg a trailerek csigázhatták fel kíváncsiságunkat, így, ahogy írtam a bevezetőben is, elvárások nélkül kellett beülni. A kevés háttérinfó a film első órájában már zavaróvá vált. Elmaradt a jól ismert beúszó SW-szöveg (ennek oka: a Disney ezzel is szeretné jelezni, hogy a Zsivány Egyes egy a főtrilógiáktól független, önálló történet), így ez sem adott sok támpontot az elkövetkezendőkhöz. In medias res kezd a film: először megtudjuk, Jin miként is vesztette el családját, az apjának miköze is van a Birodalom új épülő fegyveréhez (de hogy miként is kerülte oda, ahova, és hogy apjának korábban milyen kapcsolata volt a Birodalommal, az nem derül ki), majd néhány helyszínváltásban ismerjük meg a film további fontosabb szereplőit, mint Bodhi Rookot, a szakadárok vezetőjét, Saw Gerrerát, Cassiant, a birodalmiakat, később pedig Chirrutékat. Azonban ezek a történetszálak csak nagyon sokára fonódnak össze egységes "mesévé". Miután nagyjából elhelyeződik mindenki ezen a Star Wars sakktáblán egy nagyon jó film kezdődik el. A Zsivány Egyes az az SW-film, ahol az univerzum jól ismert elemei megkapták az őket megillető figyelmet. Például itt éreztem úgy, hogy a Birodalom ténylegesen az a hatalom, amitől nem hiába fél a Galaxis, továbbá kicsit beleláthattunk belső világukba is, ahol az egymás eltaposása nem ismeretlen módszer, a rendszer pedig a saját hűséges embereit sem kíméli (mellesleg hogy működhet ilyen sokáig így ez a rendszer?). A Lázadók alakulatánál is éreztem egyfajta fejlődést, mégha most sem rajtuk, hanem a külön megalapult csapaton van a fókusz, ennek ellenére végre láthattuk a tényleges lázadókat is akcióban, a Szakadár csapat beemelése pedig csak külön színesítette az ő rendszerüket is, megmutatva azt, hogy a módszerekben ott sincs teljes egyetértés. 


Karakterek szempontjából már másabb a kép, mint a Star Wars univerzum bővítése kapcsán. A főhős, Jin egy badass nő, de ennél többet sajnos nem tudunk meg róla, és a badasség azért kevés egy jó karakterhez. Pedig bemutatás szintjén említésre kerültek érdekes dolgok vele kapcsolatban, mint a posztraumatikus stressz szindróma (a múltjával kapcsolatos bevillanások) vagy az apjához fűződő viszonya. Röviden, lett volna még mit kihozni Jinből. De így is megfelelő partner Jin mellé Cassian és K-2SO: Cassian képviseli az emberekre jellemző sajátos morált a történetben (emiatt van surlódás ő és Jin között) K-2SO pedig egy igazi komikus figura (nem hiába lett már belőle meme!), ami emellett kiveszi részét a harcokban. Még meg kell említeni Chirrutékat is, akik K-2SO-hoz hasonlóan szerethető csapat, továbbá az Erőt (az SW univerzum talán egyik legtitokzatosabb jelensége) körbelengő misztikumhoz is hozzáadtak. Egy ilyen bandával (külön nem tértem ki a pilótára, de szintén kedvelhető figurája a filmnek) lesz a Zsivány Egyes második fele igazán jó. A látványos űrcsaták és szárazföldi összeütközések nem lennének olyan izgalmas és nem bírnának olyan súllyal, ha nem kedveltetnék meg velünk a szereplőket, továbbá nem működne köztük, közhelyesen mondva, a kémia. Ennek a bővebb kifejtése már spoiler lenne, de annyit mindenképpen leírnék, hogy ez a bizonyos második fél olyan Star Wars filmélményt fog adni, amire minden rajongó vágyott. A legvégét meg öröm volt nézni.

Összességében a Zsivány Egyes egy különleges film lett a Star Wars brandben, több szempontból is. Kevesebb a mesei elem, inkább a háború és a sötét hangulat dominál a történetben, de ez nem vesz semmit le az értékéből. Nehezen beindulú történet egy kicsit kidolgozatlan főhősnővel, de mindenképpen erős filmélmény: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates