2014. március 6., csütörtök

# 1995 # amerikai

Gangster's Paradise



Tapasztalatból tudjuk, legalábbis mindenki szemtanúja lehetett egyszer annak, hogy milyen nehéz a hátrányos helyzetű gyerekeket motiválni. Ehhez a témához nyúl John N. Smith a Veszélyes kölykök (Dangerous Minds) című filmjében. 

Tartalom:
"A megtörtént eseményeket feldolgozó film főhőse, Louanne Johnson kilenc év után búcsút mond haditengerészeti pályafutásának, hogy megvalósítsa régi álmát és végre tanár lehessen. Első munkahelye egy észak kaliforniai középiskola, ahol első osztálya gyökeresen megváltoztatja az életét. Ezek a látszólag önálló, szinte felnőtt és kemény gyerekek majd meghalnak egy jó szóért, azért, hogy valaki végre törődjön velük. Ám az élet arra már megtanította őket, hogy senkinek ne higgyenek, senkiben ne bízzanak. Ekkor érkezik közéjük LouAnne, aki megszeg minden eddigi szabályt, saját tantervet dolgoz ki nekik, és a korábbinál sokkal színvonalasabb órák után igen magas követelményeket állít eléjük. LouAnne-t felháborítja, hogy diákjai milyen könnyedén fogadják el a kudarcot, nyugszanak bele a vereségbe, mert ez tartozik hozzá mindennapjaikhoz. A tanárnő csellel, jutalommal, játékkal ráveszi őket arra, hogy tanuljanak, s érjék el saját képességeik maximumát."
Forrás: Port


Ha kicsit rosszmájú akarok lenni, akkor azt mondom, hogy ez a film a Holt költők társaságának gettós változata. Az alapszituáció teljesen hasonló: adott egy lelkes tanár és a diákok, akik eddig az iskolarendszerben el voltak nyomva, de a tanár új perspektívát mutat a gyerekek számára, mellyel azok megtörnek és új motiváltak lesznek. Természetesen ebben a történetben ennél sokkal de sokkal több van, nem egy DPS másolat vagy újragondolás. A Veszélyes kölykök inkább a társadalom hozzáállását mutatja be és pedagógiai problémákat vet fel. Itthon is tapasztalhatjuk, hogy milyen sztereotípiák élnek a kisebbségekkel kapcsolatban - a film alapján ugyanezek megvannak az amerikai társadalomban is. Változni nem lehet, aki alulról jön, abból jó nem sülhet ki - ezt éreztetik az ilyen sorsú gyerekekkel, akik így ezt el is fogadják / beletörődnek, és nem is küzdenek, hisz minek. Gyakorlatilag hiányzik a motiváltság. A filmbeli Louanne Johnson felfedezi és ezt próbálja előcsalni az elvileg reménytelennek ítélt diákjaiból. A családi hátterüket megismerve úgy próbál tanítani, hogy a diákokhoz közel álló témákkal keltse fel érdeklődésüket, így motiválva őket (hogy sikeres-e az ötlet, az spoiler). 


A felvetett témákat többé-kevésbé jól ábrázolja a Veszélyes kölykök, és értékelendő, hogy már 1995-ben ezekre a gyakorlatilag ma is megoldatlan problémákra. Egy ilyen közegnek az atmoszféráját is hatásosan visszaadja a film a karakterek öltözetével, viselkedésével, de leginkább a zenén keresztül érezhető meg ennek a világnak a hangulata. Főleg a rap és a hip-hop uralja a filmet, de egyéb '90-es évekbeli populáris sláger is felszólal. Karakterekre visszatérve kicsit, a fiatal színészek jól játszanak, leginkább Renoly Santiago volt emlékezetes a maga módján. Bár maguk a szereplők nem igen karakteresek, inkább egy-egy típust jelenítenek meg, de a gyerekek sorsa érdekesen volt tálalva, felkeltette az érdeklődést és empátiát váltott ki.

Szóval a Veszélyes kölyköket mindenképpen javaslom megnézésre. Mai napig aktuális a téma, amit feldolgoz és nem csak az USA-ban, hanem Magyarországon is. Igaz, van egy kicsit erőltetett tanítós jellege, amitől kissé szájbarágósan hat: 8/10.

1 megjegyzés:

Dániel írta...

Azok a problémák amik jelen voltak anno az amcsiknál, most kísértetiesen visszaköszönnek a magyar oktatás és a magyar társadalom életében. Csak az a különbség, hogy nálunk nem csak szegregált környezetben mutatkozik meg.
Érdemes megnézni az osztály (Klass) c. filmet is.

Follow Us @soratemplates