2013. augusztus 4., vasárnap

# 2012 # amerikai

Merida, a bátor


Az Aranyhaj bejegyzésben említett gyermekek aktuális problémáját feltáró témát folytatja a Merida, a bátor is. Az elmúlt évben a Disney és a Pixar összedolgozva elrepítenek minket északra Skóciába. A mese nem az, ami első ránézésre tűnhet. 

Tartalom:
"Fergus király birodalma a skót Felföldön terül el. A lánya, Merida hercegnő nem tiszteli a hagyományokat, a saját életét akarja élni. Szembeszáll a régi szokásokkal és a hatalmas hadurakkal, a masszív Lord MacGulfinnal, a mogorva Lord Macintosh-sal és a kötekedő Lord Dingwall-lal. A tetteivel akaratlanul is káoszba sodorja a királyságot és saját magát. Merida minden tudására szükség van, hogy megtörje a szörnyű átkot. Bátorságával példát mutat a népének, és elfoglalja méltó helyét a legnagyobb hősök sorában."
Forrás: Port

A mese sokáig feminista-szerű történetnek hathat. Ott van Merida, aki a lányos dolgok helyett (mint például etikett, udvariasság, varrás) fiúsabb dolgok érdekli, főleg az íjászat. Nem akar megházasodni szülei akarata ellenére, ő a saját útját akarja járni. A történetnek nem ez a fő témája, de a problémának ez a katalizátora. A mese arra próbál rávilágítani, hogy szülők és gyermekeik között megértésre és kölcsönös elfogadásra volna szükség. Mert hiába az erről szóló történetek, nagyon kevés családban tudja a két fél nézeteltéréseit megbeszélni. Ugyanebben a helyzetben van Merida is édesanyjával is: hagyományőrzőnek lenni vagy beteljesíteni a saját sorsát? A probléma természetesen megoldódik, még ha egy ismerős jól bevett formával, átváltozással (és persze amit már elsütöttek a Mackótestvérben). 


A történetben nem látunk újdonságot a probléma felvetésen kívül, viszont a kivitelezés rengeteg dicséretet érdemel. A skót tájak lélegzetelállítóak, nagyon valóságosnak hatnak. Aztán különös figyelmet fordítottak a ruhák mozgására is, és még Merida hajának mozgására is, amit nem lehet valami egyszerű feladat meganimálni. És ezek az apróságok rengeteget hozzáadnak a karakterekhez, sokkal jobban visszaadják jellemüket, és így könnyebb megszeretni őket. A Merida, a bátor másik erőssége a színes és szórakoztató figurák. 

Kedves, szórakoztató mese aktuális gyermeki problémákkal, de megmerem kockáztatni, hogy aktuális felnőtt problémákkal is. Minden szülő üljön le gyermekével ehhez a meséhez. 8/10 pontos a Merida, a bátor. 

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates