2013. augusztus 7., szerda

# 1982 # adaptáció

Az utolsó egyszarvú


Gondolkodtatok-e már valaha azon, hogy miért szólnak a meséink olyan lényekről, amelyek nem is léteznek? Mint sárkányokról, griffekről vagy épp egyszarvúkról. Talán régen léteztek, de elpusztultak? Vagy mi nem figyelünk rájuk? Peter S. Beagle híres meséje, Az utolsó egyszarvú nem erről szól, természetesen, de kicsit válaszol ezekre a felvetésekre is. Az ajánlást, mellesleg, köszönöm Ginának. 

Tartalom:
"A világon utolsónak maradt, halhatatlan egyszarvú vándorútja eltűnt társainak felkutatósára és megmentésére a Vörös Bika fogságából - valójában prózában írt költemény, filozofikus tündérmese, melyben Jóság és Gonoszság azért ütközik, hogy a rabbá tett Szépség szabad legyen. Az egyszarvú útja során társakra is lel, akik saját maguk is „megváltásra" várnak."

Forrás: Libri

Nehéz erről a történetről írni. Tele van érzelmekkel, talán a legmelankolikusabbakkal, melyeket nehéz szavakba önteni. A látszólagos boldogság mögött mindig ott remeg valami szomorúság, beletörődés is. Az élet nagy kérdéseit szegezi a nézőnek a maga mesei módján. Egy elgondolkodtató mese, ami talán nem feltétlen csak gyerekeknek szól. Jó kérdés: minden az, aminek látszik? Egy béna varázsló nem lehet hős? A fehér kanca biztos, hogy fehér kanca? Mindenkiben megvan a hős vagy az egyszarvú - épp ahogy hívni akarjuk -, de kérdés, hogy az a dolog, ami bensőnkben lakozik, mindvégig megvan bennünk, vagy csak idővel bontakozik ki? Schmendrig, Molly Grue és az egyszarvú kalandjai során választ kapunk a kérdésre. 


Maga a rajzfilm még a '80-as években készült, de ennek ellenére igényes és szépen kidolgozott animációról beszélhetünk. A háttér szépen kidolgozott, a mozgás szintén. Egyedül a figurák hathatnak kissé gyermekinek a könyv adaptáció ismeretében, de hamar megszokható és megszerethetőek a szereplők. A csodálatosan megrajzolt világot Jimmy Webb gyönyörűen megkomponált dalai kísérik, így még érzelem dúsabbá téve az egész történetet. 

Nehéz sokat beszélni Az utolsó egyszarvúról, hiszen olyan mély mese, hogy nehéz az egésznek a mondanivalójához méltóan beszélni. Ha lenne 100 híres animációsfilm vagy ehhez hasonló lista, ezt a mesét mindenképpen szerepeltetném rajta. 10/10-es alkotás, mindenkinek meg kellene néznie kortól és nemtől függetlenül. 

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates