2013. április 21., vasárnap

# adaptáció # amerikai

A titkos kör


A Vámpír naplók alkotóinak másik tinédzser sorozata, a Secret Circle. Most épp boszorkányokkal dolgoztak azon a bizonyos siker recepten. A történetben rengeteg potenciál van, azonban egy évadnál többet nem ért meg. Mi okozhatta ezt egy ilyen, első ránézésre jónak tűnő sorozatnál?

Tartalom:
"Cassie Blake világa fenekestül felfordul, miután az anyja meghal egy rejtélyes balesetben, arra késztetve a lányt, hogy odaköltözzön szerető nagymamájához, Jane-hez, egy Chance Harbor nevű Washington állambeli kisvárosba. Miközben próbál hozzászokni az új életéhez, Cassie hamar barátokat szerez Diana Meade, egy kedves osztálytársa személyében, aki felajánlja neki, hogy körbevezeti és bemutatja neki a gonoszkodó Faye-t, és az ő jobbkezét, Melissát, valamint Cassie szomszédját, Nicket. A dolgok bonyolódnak, amikor Cassie találkozik Adammel, Diana fiújával, akivel azonnal egy erős kapcsolatot érez. Ezután Cassie találkozik az anyja régi, gyerekkori barátaival, Dawn Chamberlainnel, az iskola igazgatójával, és egyben Faye anyjával, s Cassie gyanakodni kezd, hogy az anyja miért nem beszélt soha a szülővárosáról. Amikor különös és veszélyes történések veszik kezdetüket, Cassie új barátai kénytelenek elmondani a titkokat, azt, hogy mindannyian boszorkányok és Cassie érkezésével végre beteljesedhet Kör. Annak ellenére, hogy az új Körnek még nem volt esélye összeszokni, Diana apja, Charles Meade, saját tervekkel rendelkezik a csoporttal kapcsolatban."

Forrás Wikipédia


Igazából egy dologgal van itt baj, de azzal nagyon nagy: a kivitelezés. A jelenetek legalább 90%-ának nincsen súlya, semmilyen jelentősége. Ha egy jelent nem teremti meg a kellő légkört ahhoz, hogy például átérezzem egy szereplő fájdalmát, mert épp elvesztette egy szerettét, akkor az nem jó. Akadtak azért szép jelenetek, mint például az első részben Cassie és Adam majdnem-csók jelenete vagy az évadzáró montázs, de nem volt jellemző. Továbbá a történet tele van logikátlan lépésekkel. Például Jake elvileg annyira odavan Cassie-ért, de a végén pikk-pakk már nem. Ami pedig végig idegesítő volt, hogy Cassie gondolkodás nélkül követett mindenkit, még a nyilvánvalóan gonoszt. 


Harmadik rossz pontja a sorozatnak maga a történet, ami csak úgy van. A cselekmény építés konkrétan a szélrózsa mind a négy irányába elindult, de végül sehova sem lyukadt ki. Az évadvégi cliffhanger pedig iszonyú zavar, mivel a sorozat nem lett berendelve, így soha nem is láthatjuk. Történetre visszatérve, több szál is elindul, de egyik sincs igazán kidolgozva. Vannak itt démonok, boszorkányvadászok és titokzatos múlt, woodo varázslatok, fekete mágia, de az évadzáróra végül a szülők múltja csúcsosodik ki. És meglepő, de utolsó részekre a sorozat összeszedte magát, még izgulni is lehetett. Csak az a cliffhanger ne lett volna.
Ami még igazán rontja a Secret Circle összképét maguk a szereplők. Őszintén, a Faye-n kívül én senki mást nem szerettem (amúgy színészek közül is ő vitte a prímet, mármint Phoebe Tonkin). Mindenki buta, tesze-tosza, nem tudja, hogy mit kellene csinálni. És a szempillájukat rebegtetik. Ahogy fentebb már említettem, Cassie a legborzasztóbb, hisz gondolkodás nélkül megtesz bármit. 

Összefoglalva, röviden és tömören azt kell mondanom, hogy a Secret Circle egy rossz sorozat. Nem csoda, hogy nem rendelte be a CW a következő évadot. Mindenki csak úgy van, tehetetlen, a cselekmény is ilyen, a néző meg csak unja magát. És ez azért szomorú, mert lett volna az egészben potenciál bőven. A kristályok, a fekete mágia, a boszorkányvadászok és a démonok is mind jó alap lett volna egy izgalmas, kerek történethez. De sajnos nem következett be. A szép felvételekért, Faye-ért, a jó évadzáróért és az elenyésző egy-két izgalmas rész miatt kap csak 5/10-et ez a sorozat. Amúgy nem ajánlom senkinek. 

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates