2011. február 5., szombat

# amerikai-japán # Animax

Bűnös bárányok


Megláttam ezt a borítót és az Animax premier feliratot, és már állítottam is be felvevőt. Jónak tűnt a dolog, de sajnos csak tűnt...

Tartalom:

"A Cerra kietlen sivatagos bolygóján kifejlesztették és tökéletesítették a rácsok nélküli börtönt. A súlyos bűncselekményekért elítélt raboknak egy speciális ruhát kell hordani, amellyel munkára bírhatják őket, és a szabadságukat vesztett fegyencek egy virtuális rabszolgavilág tagjaivá válnak. Az Animax Japán produkciója.

Az új rendszerrel feleslegessé váltak a börtönök és megszűnt a halálbüntetés is, azonban a Cerra polgáraiban komoly etikai kérdések merültek fel a ruha használatával kapcsolatban.
A történet főhőse Eve, a volt fegyverszakértő, aki egy jó ügyért harcolva, véletlenül ártatlan emberéleteket oltott ki, majd ezért bekerült a virtuális börtönrendszerbe. A másik főhős Jack, egy közeli bolygóról érkezett, látogató tudós, aki munkába temetkezve igyekszik feldolgozni felesége halálát. Jack belekeveredik a Cerra politikai játszmáiba és egy új románcba - Eve-vel."
Forrás: Animaxtv.hu

Az alaptörténettel semmi baj sincsen, még szimbólumhoz is nyúl, amit ki is fordít ("Ártatlan, mint a ma született bárány" - mondja a közmondás, miközben a történet bárányai bűnös emberek). Nagyon izgalmas filmet lehetne belőle kialakítani, ha mondjuk nem csak egy órás lenne az egész. Addig a részig, amíg a doktor ruhát vett Eve-nek, tökéletes, teljesen le tudott kötni, kicsit el lehetett merülni Cerra kupola világában, de miután megjelentek a lázadók és bejött Keiko a képbe, valahogy vége lett a film minőségi részének. Még megismertük Eve múltját, egy nagy összecsapás, aztán máris jött a happy end. Pedig a film számos erkölcsi kérdést is felvetett (legfontosabb, hogy megfoszthatjuk-e az embereket akaratuktól), de nem derült ki, hogy a doktor felesége miben halt meg, vagy hogy a film elején miért hibásodott meg a robot., s a legfontosabb, hogy magát Cerrát alig ismertük meg, ami szerintem elengedhetetlen a sci-fi műfajban. Továbbá a történetben számos logikai baki is fellelhető. Spoiler! Ilyen eset az, amikor Keiko kiszabadul, először simán megöli az embereket, de a történet végén azért hal meg, mert mikor Jacket sérti meg, és ezért a páncélja (börtöne) elektromosságot vezet a testébe (ha egy bárány emberhez ér, akkor így bünteti meg a páncélja). Kérdés, hogy amikor Keiko csak a katonák ellen harcol, akkor miért nem kapott áramütést, miközben ha Eve csak az ujjával ér hozzá egy emberhez, máris elektrosokkot kap. Spoiler vége.
A történet párbeszédekben és karakterekben sem túl erős. Igazából egyik karakterrel se lehet szimpatizálni. Jack, a doktor egy tipikus tehetetlen szereplő, csak annyit csinál, hogy gyors kidolgozza a módszert, hogy zölddé tegyék Cerrát. Eve bárányként néma karakter, látszólag érzései sincsenek, ami ugye nem igaz. Keiko az ügyeletes bosszúálló, s még ott van Cerra elnöknője, aki egy tipikus zsarnokot testesít meg, habár ez nyíltan nem is látszik. Azonban érdemes kiemelni Jack és Eve között kialakuló kapcsolatot, amit sikerült nagyon szépen ábrázolni, nem lehetett azt érezni, hogy túl gyorsan barátkoznak össze. Emlékezetes párbeszédek vagy mondatok egyáltalán nincsenek a LaMB-ben.

A bejegyzés legelején írtam, hogy azért akartam megnézni a LaMB-et, mert a plakát alapján nagyon tetszett a grafikája, de ez csupán csak reklám. Az igazi film grafikája nem kezdetleges, de a mai technikákhoz mérten elég igénytelen. A karakterek mozgása darabos, sok érzelemváltozás nem mutatkozik az arcokon, a környezet is egysíkú, a plánok sem valami változatosak, leginkább egy képregény paneljeire emlékeztetnek. 
Amiben nem csalódtam, az a szinkron meg a fordítás. Egyik karakter hangjával se volt gond, talán csak az elnökéjével nem tudtam megbarátkozni, a fordítás pedig korrekt volt, kihasználta a bárányos közmondásokat (A bárányok hallgatnak). 
Ilyen ez a LaMB. Nagyot akart alkotni, de nem sikerül neki. Az alap nem volt rossz, csak a részleteken kellett volna több fantáziával dolgozni. 4/10-et érdemel ez az animációs film.

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates