2014. április 25., péntek

# 2009 # Aleksandr Gruzdev

Első szakasz


Hollywood mostanában szereti a második világháború témáját az okkult vonallal színesíteni. Az elmúlt években láthattunk náci zombikat, szellemidézést stb. Ezen trend alól az animék sem kivételek, s egyik példa a First Squad. Az okkult vonal itt is megvan, igazából a cselekmény gerincét ez is adja. Ami viszont érdekesebb benne, hogy nem a nyugati hatalmak szemszögéből látjuk a küzdelmet, hanem "keleti frontról", Oroszországból. 

Tartalom:
"1942, dúl a II. világháború, az Adolf Hitler vezette Németország megszállta már szinte egész Európát. Most a Szovjetunión van a sor, azonban az orosz tél és a szovjet Vörös Hadsereg hősies ellenállása megállásra kényszerítette a megszálló német erőket. Hogy megtörjék az orosz ellenállást, a Schutzstaffel (SS) okkult tanokkal foglalkozó vezetői azt tervezik, hogy holtukból feltámasztják a Szent Kereszt Rendje nevű ősi germán keresztes sereget, akik még a XIII. században vesztek oda egy keleti hadjáratban, nevezetesen az 1242-es Csúd-tavi csatában, hogy aztán velük vigyék győzelemre Németországot. A szovjeteknél van egy titkos szervezet, a 6-os részleg, ami paranormális képességű fiatalokat képez, hogy felállítsanak egy különleges egységet a németek ellen, azonban a németek a megszállás kezdetén lemészárolták ezen egység tagjait. Az osztag egyetlen túlélője a 14 éves Nadia, akinek most egyedül kell szembenéznie a nácik ördögi tervével. Vagy talán mégsem..."
Forrás: Animeaddicts


Orosz-japán koprodukciót úgy hiszem ritkán látni, főleg, hogy köztudott, hogy a két ország közt nem épp rózsás a diplomáciai helyzet; így már ritkaságával is felhívja magára a figyelmet a First Squad. A feljebb említett okkult szál is felcsigázza a nézőt, de a japán precizitással elkészített animáció is. Nem kifejezetten japánosak a figurák, de igényesen rajzoltak, nem groteszkek. És animációnál maradva, ki kell emelni az archív felvétel-szerű jeleneteket: hiába animált, imitált képsorok, elérik ugyanazt a hatást, mint a bevágott archív felvételek egy háborús/történelmi film esetében. 
 

És azt hiszem, hogy az anime pozitív oldala valahol itt ért véget. Igaz, az első negyed óra nagyon erős a filmben, de utána érdektelenné válik a kapkodás miatt. Nadián kívül nem ismerjük meg a szereplőket, nem ismerjük meg az ellenfél célját se, a First Squad tagjainak képességeiről és azoknak eredetéről sem esik szó - s lehetne folytatni a sort tovább. Emellett a cselekmény sablonos, sok meglepetést nem okoz, mivel követi a jól bevált sablonokat: epikus küzdelem, melynek végén úgyis a jó győz. Nem is próbál meg kicsit izgalmas lenni, hogy késleltesse az amúgy elvárt befejezést.
Sajnos nem egy jelentős alkotást a First Squad, hiába érződik rajta a precíz munka. Bár az anime-t védve meg kell említeni, hogy eredetileg sorozatnak készült a mű, de ez nem valósult meg, így végül összevágták egy egyórás filmmé. A végeredmény 5/10-t érdemel a belefektetett munka és ötlet miatt, de igazából nagyon nem ajánlom megnézni, mert semmilyen pluszt nem ad az embernek. 


Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates