2013. február 22., péntek

# 1986 # anime

Palota a felhők közt


Lassan azt is elmondhatjuk, hogy nem csak Walt Disney meséin, hanem Hayao Miyazaki szívmelengető vagy épp szívszorító történetein nőttünk fel. Egyik régi klasszikusa, egy modernkori Atlantisz mese a Laputa - Az égi palota.

Tartalom:
"A történet főhőse egy kislány, Sheeta, akit rejtélyes öröksége miatt elraboltak, és még a kalózok is üldözik. A mese elején épp menekülni próbál egy repülő szerkezetről. Leesik a repülőről, de nem kezd el zuhanni; öröksége, a nyaklánc gyengéden lebegve leereszti a lányt a földre, egyenesen Pazo karjaiba. Pazo árva; egy bányászfaluban él, egyedül tartja el magát. Apja repülőpilóta volt, ő mesélt fiának Laputáról, a csodálatos lebegő birodalomról. A fiú álma, hogy egyszer megláthassa ezt az égi tüneményt. Nem is sejti, hogy Sheetával való találkozásával ez az álom hamarosan beteljesül."

Forrás: Wikipedia

Jonathan Swift Gulliver utazásaiból ismert Laputa tovább él Miyazaki meséjében. A mese in medias res-szel nyit, rögtön belecsöppenünk az eseményekbe. A néző figyelme végig megmarad, hisz a teljes történet csak fokozatosan tárul fel előttünk. És ami sajátossá és még izgalmasabbá teszi Laputa történetét, az a szereplők kiismerhetetlensége. Nehéz eldönteni, hogy ki melyik oldalon áll egészen a fináléig. Ezért különbözik az átlagos gyerekfilmektől, és ad egy egészen más élményt, miközben megvan a történetek jól ismert bája is. Továbbá szórakoztató figurákkal is találkozhatunk a történetben, amelyek csak még élvezetesebbé teszik a mesét. Ezért tud a mai napig fantasztikus élményt nyújtani a Laputa. 


Ami előtt mindenképpen meg kell hajolni, az a technikai kidolgozottság. Stílusában az anime idézi a '80-as évek trendjét, ami mai szemmel - mondhatjuk ezt - retro. De minden a legapróbb részletig ki van dolgozva. A steampunkot idézi város és masinák hangulatosak, Laputa kertje lélegzetelállító aprólékossággal alkották meg a Ghiblinél. Az animált mozgás is jóra sikerült, nincsenek szaggatottan mozgó figurák. 

Az elején lévő néhány nehezen érthető dologtól eltekintve egy csodálatos mese a Laputa - Az égi palota. Még ma is, a rohanó világunkban is tökéletes kikapcsolódást jelent. Aki egy kis békességre vágyik, mindenképpen nézze meg a 10/10-es animét.

1 megjegyzés:

nemangi írta...

Micsoda egybeesés, épp láttam egy részletet belőle nemrég az M1-en, erre itt terem =) köszi a cikket!

Follow Us @soratemplates